Ujedinjena CG: Crnogorska vlast je već odavno evropski problem

"Šta bi tek Donald Tramp dao kada bi mogao naš primjer i sudsku profesionalnost iz Crne Gore preseliti u SAD? Vladao bi vječno i bio biran koliko god želi puta na funkciju predsjednika", saopštili su iz Ujedinjene Crne Gore
1348 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Ujedinjena Crna Gora
Ilustracija, Foto: Ujedinjena Crna Gora

Ujedinjena Crna Gora saopštila je da crnogorska vlast, i zakonodavna i izvršna i sudska, nije više samo problem građana Crne Gore, već evropski problem.

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica danas je jednoglasno ponovo izabrana na tu funkciju.

"Vesna Medenica je izabrana i po treći put za predsjednicu Vrhovnog suda. Ustav i zakon kažu da tako ne može ali DPS praksa ne haje - DPS je i tako čuvar države, sistema, tradicije, koalicije, prošlosti i budućnosti. Podrška opšte sjednice, podrška Sudskog savjeta i to stoprocentne, govore o prirodi naše sudske vlasti, o nezavisnosti sudova i sudija. Nevjerovatno je da smo dočekali da kandidatkinja za funkciju predsjednice od juče, a već danas predsjednica, poziva sudije da ne sude, odnosno, da ne cijene odluke koje donosi druga grana vlasti - u ovom slučaju Skupština? Opozicioni poslanici, skoro polovina najvišeg zakonodavnog organa, brani pravo sudova da cijene po žalbama i presuđuju i u slučaju odluka koje donosi Parlament, a predsjednica Vrhovnog suda kaže da to ne treba da rade", navodi se u saopštenju Ujedinjene.

Iz ove partije dodaju da se "ludilo partijskog sudovanja pred licem EU nastavlja u najbrutalnijem vidu."

"Sudovi, i to po sramnoj i izmišljenoj nadležnosti mogu "stavljati u zatvor" poslanike za riječi izgovorene u Skupštini i bez skidanja imuniteta ali, po pravnom stavu predsjednice Suda, njihove odluke su bezgrešne i unaprijed zakonite? Zaista postaje sasvim jasno da će u Crnoj Gori biti neophodna temeljna reforma sudske vlasti, reizbor sudija i drugačiji način biranja najodgovornijih jer je sve dosadašnje preraslo u farsu i skandal. Biće egzotično ako se voljom novoizabrane predsjednice, po treći put, ubrzo objavi da sudovi ne treba da cijene ni postupke ili odluke Izvršne vlasti. Tako će načelo da je zakon jednak za sve i da su svi pred zakonom jednaki, postati besmislica. Ako je do sada i bilo časnih primjera među sudijama koji su branili čast svoje profesije i branili pravdu i zakonitost, od sjutra bi sve to moglo biti samo maglovito sjećanje. Šta bi tek Donald Tramp dao kada bi mogao naš primjer i sudsku profesionalnost iz Crne Gore preseliti u SAD? Vladao bi vječno i bio biran koliko god želi puta na funkciju predsjednika", saopštili su iz Ujedinjene Crne Gore.

Iz Ujedinjene je rečeno da je nakon svega, gorak ukus demokratije koju kušamo tri decenije prerastao u nepodnošljivu gorčinu koja prijeti elementarnoj slobodi građana i elementarnoj pravnoj sigurnosti.

"Valjda, nemamo ustavno pravo da se kao građani bunimo jer se radi o podjeli vlasti? Uzalud je građanin, po Ustavu, nosilac suvereniteta, uzalud je Ustav pisan zbog građanina, uzalud su nam garantovana prava, uzalud! Naši "evropski partneri" i Venecijanska komisija ćute i čekaju da sazrimo kao demokratska zajednica - da se sami izborimo sa anomalijama koje donosi tranzicija? I dok nesnalažljivi sazrijevaju sporo i gubeći svaku nadu, "naši evropski partneri" svjedoče kako snalažljivi pojedinci gaze norme i načela domaćeg i evropskog, međunarodnog pravnog sistema. Crnogorska vlast, i zakonodavna i izvršna i sudska, nije više samo problem građana Crne Gore, već, odavno, evropski problem. Sami i prepušteni sebi možemo samo u revoluciju jer dogovora i poštovanja prava u razgovoru sa ovako snalažljivim pojedincima koji su uzurpirali institucije neće i ne može biti", zaključili su iz Ujedinjene.

Bonus video: