Opozicija pita za Roćena i Sinđelića

Danas premijerski sat i poslanička pitanja, najviše za Nuhodžića
3531 pregleda 2 komentar(a)
Zabrinuti zbog progona crkve: Poslanici DF-a, Foto: Savo Prelević
Zabrinuti zbog progona crkve: Poslanici DF-a, Foto: Savo Prelević

Poslanici Demokratskog fronta (DF) pitaće predstavnike Vlade da li državne institucije sprovode trajni progon Srba u Crnoj Gori. U poslaničkom pitanju Milana Kneževića (DF) ministru unutrašnjih poslova Mevludinu Nuhodžiću navodi se da državne institucije u Crnoj Gori tretiraju Srbe kao “građane drugog reda”.

“Da li zabranom sveštenstvu Mitropolije crnogorsko-primorske da služi liturgiju na Svaču u Ulcinju, dok istovremeno čuva leđa Albancima koji poziraju u albanskim nošnjama i dvoglavim orlovima na ostacima drevnog hrama Svetog Jovana Krstitelja, Uprava policije aktivno učestvuje u realizaciji ideje o Velikoj Albaniji i zatiranju svega srpskog u Crnoj Gori”, navodi se u pitanju Kneževića.

Poslanici će premijeru i ministrima postavljati pitanja na sjednici parlamenta koja počinje danas.

Knežević će pitati ministra unutrašnjih poslova na osnovu kojih kvalifikacija je Novak Mugoša, sin sutkinje Suzane Mugoše, zaposlen u Specijalnoj antiterorističkoj jedinici (SAJ). Marina Jočić (DF) pitaće crnogorskog šefa diplomatije Srđana Darmanovića kada će biti završen proces razgraničenja sa Kosovom, dok će Strahinja Bulajić (DF) pitati koliko je po opštinama formirano privrednih društava čiji su osnivači lica sa turskim državljanstvima.

Podsjećajući na dešavanja u Svaču, poslanik DF-a Predrag Bulatović pitaće Nuhodžića koliko je javnih skupova do sada zabranila Uprava policija i koliko je održano javnih skupova bez najave. Bulatović je upozorio da Vlada pomaže ideju vladajuće partije o formiranju jedne pravoslavne crkve, koju je najavio predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Poslanica SDP Draginja Vuksanović Stanković pitaće da li Vlada posjeduje evidenciju o broju crnogorskih građana koji su napustili državu u protekle tri godine, kao i da li postoji strategija koja bi to spriječila. Njen stranački kolega Raško Konjević pitaće ministra saobraćaja Osmana Nurkovića zašto Montenegro Airlines ne plaća poreze i da li je to u skladu sa zakonom. Poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojevićpitaće ministra finansija Darka Radunovića kad pristiže prva rata za plaćanje kredita kineskoj “Eksim” banci za izgradnju dionice auto-puta Smokovac-Mateševo, koliki je iznos i kako će Vlada obezbijediti novac.

Poslanik DF-a Milun Zogović pitaće Nuhodžića šta je ministarstvo preduzelo povodom objavljivanja snimaka telefonskih razgovora Milana Roćena i da li su obavljeni informativni razgovori ili saslušanja.

Ministra pravde Zorana Pažina pitaće da li će i kada izručiti Hrvatskoj Sašu Sinđelića.

Bonus video: