Odbor predložio pet članova Savjeta ASK

Za tu funkciju predloženi su dosadašnji članovi Savjeta Gavrilo Čabarkapa i Goranka Vučinić, predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring (CEMI) Zlatko Vujović, direktor Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović i bivši viši tužilac u Bijelom Polju Rifat Hadrović.
1746 pregleda 2 komentar(a)
Sa ranije sjednice Odbora (arhiva), Foto: Luka Zeković
Sa ranije sjednice Odbora (arhiva), Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.07.2019. 15:17h

Odbor za antikorupciju predložio je danas pet članova Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije, nakon što su predstavnici opozicije napustili sjednicu tog skupštinskog tijela.

Za tu funkciju predloženi su dosadašnji članovi Savjeta Gavrilo Čabarkapa i Goranka Vučinić, predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring (CEMI) Zlatko Vujović, direktor Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović i bivši viši tužilac u Bijelom Polju Rifat Hadrović. Oni su izabrani nakon što su poslanici Demokratskog fronta (DF) Predrag Bulatović i Jovan Vučurović napustili sjednicu. Bulatović je ponovio da se ne slaže sa stavom članova Komisije za izbor članova Savjeta da je položen državni ispit jedan od uslova za njihov izbor.

"Vi znate da se ne slažemo sa uslovima za izbor članova Savjeta i zbog toga nećemo učestvovati u glasanju", kazao je Bulatović i predao predsjedavanje zamjeniku predsjedniku odbora Željku Aprcoviću.

Na primjedbu poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Obrada Miša Stanišića da nije korektno da predsjednik napušta sjednicu kada mu nešto ne odgovara, Bučlatović je kazao da će uvijek pokušavati da nađe kompromis iako vodi Odbor u teškim uslovima.

Nakon što je odvor potvrdio listu članova Savjeta, predsjednica Komisije Daliborka Pejović predložila je da se na plenumu traži glasanje po hitnom postupku kako bi se izbjegao zastoj u radu Savjeta.

Savjet, koji ima pet članova, bira Skupština Crne Gore na period od četiri godine, na predlog Odbora za antikorupciju. Na javni poziv za izbor pet članova Savjeta stiglo je 19 prijava, a Komisija je utvrdila listu od 13 kandidata koji ispunjavaju uslove. Kandidati su, na osnovu Zakona o sprječavanju korupcije, dostavili viđenje budućeg rada Agencije u prevenciji korupcije.

Razgovor sa kandidatima je obavljen 12. jula, a jedino se Velida Hodžić nije odazvala pozivu za intervju. Komisija za sprovođenje izbora članova Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije je sačinila listu od pet kandidata, kako se navodi, većinom od najmanje četiri glasa.

Bonus video: