Kriju koliko je novca iz budžeta plaćeno CKM-u

Predsjednik CKM–a prozvao direktora RTCG–a jer nije dozvolio prenos koncerata koje je on organizovao. Vlada i Glavni grad nijesu odgovorili ranije “Vijestima” koliko je koštalo veselje za Dan nezavisnosti
6076 pregleda 9 komentar(a)
Koncert na Trgu Svetog Petra Cetinjskog za 21. maj, Foto: CKM
Koncert na Trgu Svetog Petra Cetinjskog za 21. maj, Foto: CKM

Nije poznato koliko sredstava iz javnih fondova je uloženo za organizaciju proslave Dana nezavisnosti - 21. maja, iza koje su stali Glavni grad, Ministarstvo kulture i Crnogorska kulturna mreža čiji predsjednik je juče zamjerio Javnom servisu što je ignorisao događaj “važan za državu.”

Aleksandar Damjanović (CKM) je saopštio da je podnio prijavu protiv generalnog direktora RTCG-a Božidara Šundićakoji ga je navodno vrijeđao prije dva dana:”Gospodin Božidar Šundić koji je, pozdravljajući se sa mnom, povišenim tonom kazao da ja sa njim, kao generalnim direktorom RTCG-a, ne mogu da komuniciram, kao što sam to, po njegovim riječima, činio tokom komunikacije u vezi sa mojim nastojanjem da RTCG direktno prenosi proslavu upriličenu povodom proslave Dana nezavisnosti - 21. maja. Iznenađen i začuđen takvom reakcijom gospodina Šundića, pokušao sam da mu pojasnim da je obaveza RTCG-a, kao javnog servisa građana Crne Gore, da prenosi program upriličen u čast proslave 21. maja, kako bi isti mogli da vide svi građani Crne Gore”, objavio je Damjanović u saopštenju, navodeći da se to desilo u zgradi RTCG-a.

Šundić je negirao te navode, tvrdeći u reagovanju da su “nevolje sa domoljubom Damjanovićem proistekle iz njegove želje da, svečarskim prigodama, uređuje programe RTCG-a preko direktnih prenosa manifestacija, koje patriotski organizuje, ali istovremeno i pristojno naplaćuje”.

Organizator koncerata na Dvorskom trgu u Prijestonici i Trgu Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici bila je Crnogorska kulturna mreža (CKM), dok su zasebnu proslavu Dana nezavisnosti na uglu ulica Bokeška i Njegoševa organizovali Glavni grad i Ministarstvo kulture.

Na Cetinju su pjevale regionalne zvijezde Bojan Marović iIndira Forca, kao i članovi crnogorskog benda D-moll. Centralna proslava, pod sloganom “Crna Gora iznad svih”, bila je u Podgorici kraj spomenika Svetog Petra Cetinjskog gdje je takođe nastupao Marović i folk pjevač Aco Pejović.

Iz Vlade i Glavnog grada nijesu odgovorili koliko je koštala organizacija koncerata, kao ni da li je još neko finansijski pomogao i u kom iznosu. Više preduzeća, među kojima i neka u većinskom državnom vlasništu, bilo je sponzor događaja.

Iz Instituta Alternativa “Vijestima” je rečeno da je ovakav način podrške nezakonit i da treba da se objave podaci o tome koliko je potrošeno novca građana za organizovanje proslava. Iz Crnogorske kulturne mreže nijesu željeli da saopšte ko je finansijski pomogao, i u kom iznosu koncerte koji su održani na Trgu Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici i na Cetinju.

Predsjednik CKM-a Aleksandar Damjanović je, zamjerivši što su “Vijesti” više zainteresovane za finansijski dio projekta, umjesto da se izvještavale o njemu, izbjegao odgovor, i u ironično mejlu, saopštio da su događaje organizovali i platili osnivači i menadžeri “Vijesti”.

On je juče u saopštenju tvrdio da je nalog Šundiću da ne prenosi koncerte dao ministar kulture Aleksandar Bogdanović navodeći da “program ne zadovoljava određeni nivo kvaliteta da bi bio na RTCG-u”.

Šundić je negirao te navode, objasnivši da Damjanović sebi daje na značaju.

Brković: Savršen portret crnogorske političke elite

“Sve te proslave su indikator kakav je duhovni profil elite koja slavi. U suštini, proslave obično i nisu uslovljene formalnim razlogom već potrebom jedne elite da podigne simbolični spomenik sebi samoj. Tako je gotovo uvijek i gotovo svuda. Ta nepodnošljiva i naporna smjesa banalnosti, nacionalnog kiča, diletantizma, primitivizma i isprazne patetike - biće da je savršen portret crnogorske političke elite danas. Jedan beskrajni, hronični festival kiča”, smatra književnik Balša Brković.

Bonus video: