ČLANOVI ODBORA POZVANI NA SJEDNICE PLANIRANE DO KRAJA SEDMICE

DPS zove opoziciju u radne grupe

Prema saznanjima “Vijesti”, predstavnice Ženske političke mreže juče su predstavnicima odbora predstavili predloge o većoj zastupljenosti žena na izbornim listama
1833 pregleda 2 komentar(a)
Predstavnica Ženske političke mreže Marija Ćatović sa kolegom Predragom Sekulićem, Foto: Luka Zeković
Predstavnica Ženske političke mreže Marija Ćatović sa kolegom Predragom Sekulićem, Foto: Luka Zeković

Predstavnici vladajuće koalicije Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva organizuju sjednice radnih grupa iako ta skupštinska tijela zvanično nijesu formirana, saznaju “Vijesti”.

Članovi Odbora za reformu izbornog zakonodavstva u novembru prošle godine su najavili formiranje sedam radnih grupa koje bi vodili predstavnici opozicije i vlasti, ali one nisu konstituisane jer su poslanici opozicije u decembru pokrenuli bojkot rada Odbora. Prema informacijama “Vijesti”, članovima Odbora prethodnih dana poslani su pozivi za sjednice Radnih grupa koje treba da se održe ove nedjelje, sa zahtjevom da se razgovara “o implementaciji zakona i drugih propisa koji se odnose na zakonodavna tijela”.

“Članovi Odbora nijesu dobili odgovor po kom osnovu se sjednice zakazuju, jer Odbor nikada nije zvanično formirao Radne grupe već ih samo predložio”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Prema saznanjima “Vijesti”, predstavnice Ženske političke mreže juče su predstavnicima odbora predstavili predloge o većoj zastupljenosti žena na izbornim listama.

Predsjednik Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva Branimir Gvozdenović je 15. novembra ponudio članovima nacrt za formiranje 14 radnih grupa, od kojih bi u 9 rukovodili predstavnici vladajuće koalicije. Tada je predloženo da Marta Šćepanović (DPS) vodi radne grupe za implementaciju preporuka OEBS/ODIHR i izmjenama Zakona o izboru odbornika i poslanika. Predloženo je da Raško Konjević (SDP) vodi radnu grupu čiji bi zadatak bio jačanje kapaciteta, profesionalizma i transparentnosti organa značajnih za izborne procese, dok bi Ervin Ibrahimović (BS) vodio tim koji bi se bavio izmjenama Zakona o biračkom spisku. Tada je predloženo i formiranje radnih grupa za izmjene Zakona o finansiranju političkih subjekata, izmjene Zakona o registrima prebivališta i boravišta, kao i analizu primjene zakona o ličnoj karti i crnogorskom državljanstvu.

Planirano je i da se radne grupe bave terminom održavanja svih lokalnih izbora u jednom danu, potvrđivanjem datuma održavanja parlamentarnih izbora, zakonom o nacionalnom emiteru RTCG i zakonom o medijima. Radne grupe nijesu formirane, jer je opozicija u međuvremenu napustila Odbor zahtijevajući da se prethodno formira tehnička vlada koja bi kontrolisala sprovođenje izmijenjenih zakona.

DPS je najavio da je Odbor radio i tokom opozicionog bojkota i da je to što su pripremili platforma za razgovor sa opozicijom.