Radunović: U Budvi najviše turskih privrednih društava, 11 građana Turske dobilo crnogorsko državljanstvo

Bulajić je kazao da nije jasno otkud enornmno interesovanje turskih državljana za ulaganja u Crmnu Goru, jer se radi o siromašnoj državi sa vrlo izraženim međusobnim antagonizmima građana
2516 pregleda 4 komentar(a)
Radunović danas u parlamentu, Foto: Printscreen YouTube
Radunović danas u parlamentu, Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 18.07.2019. 12:51h

Ministar finansija Darko Radunović je kazao da su turski državljani u Crnoj Gori u poslednjih pet godina registrovali 2.726 privrednih društava, a da ih je najviše u Budvi. Odgovarajući na pitanje poslanika DF Strahinje Bulajića, Radunović je kazao da je u Budvi 1.506 privrednih društava koje su osnovali turski državljani, u Podgorici 693, Tivtu 219, Baru 124, Kotoru 67, Ulcinju 42, Rožajama 22, Bijelom Polju 21, Herceg Novom 20, dok ih je u ostalim opštinama 10.

„Prema podacima dobijenih od Ministarstva unutrašnjih poslova 13 državljana Turske je podnijelo zahtjev za sticanje crnogorskog državljanstva od 2014. godine. Od toga je 11 lica steklo crnogorsko državljanstvo, a za dva su izdate garancije za prijem u crnogorsko državljanstvo po kojima su dužni da u roku od dvije godine dostave dokaz o otpustu iz evidencije turskih državljana“, kazao je Radunović.

Bulajić je kazao da nije jasno otkud enornmno interesovanje turskih državljana za ulaganja u Crmnu Goru, jer se radi o siromašnoj državi sa vrlo izraženim međusobnim antagonizmima građana.

„Naši građani napuštaju zemlju, a Turci dolaze. Da li je iko postavio pitanje strukture turskih državljana kojima su izdata državljanstva? Možda to koriste razne inkriminisane osobe ili se radi o političkim neprijateljima Redžepa Tajipa Erdogana“, kazao je Bulajić i naveo da nije jasno radi li se o "turskom planu da se na ovim prostorima u narednih dese godina naseli 50 hiljada turskih državljana".

"Ima jedna objavljena mapa koju možemo da uzmemo i kao šarenu lažu. Mapa tzv Velike Albanije i Velike Hrvatske. One se graniče u reonu Budve. A vi samo pojačavajte netrpeljivosti među pravoslavnim življem".

Radunović je rekao da "Srpska kuća" nema pravo na povraćaj PDV-a jer se ne radi o privrednom društvu već centru kulturnih i društvenih dešavanja. On je kazao i da je tokom inspekcijskog nadzora otkriveno da je bilo nepravilnosti prilikom obračuna poreza za maj 2017. godine.

„Vlada Srbije je Srpskoj kući uplatila preko tri miliona za kupovinu objekta, koji je kupljen od DOO „Neksan“ iz Nikšića i PDV na ovaj iznos je 481 hiljadu eura. Vlada Srbije je kazala da se radi o centru kulturnih i društvenih dešavanja srpskog naroda u Crnoj Gori, a korišćenje objekta za ovakve najmjene ne može se smatrati privrednom djelatnošću i zato nemaju pravo za povraćaj PDV-a“, kazao je Radunović.

Bonus video: