Šćekić: Ministarstva su nekome majka, nekome maćeha, razgovor sa premijerom uliva nadu

Na svečanoj sjednici uručene su povelje počasnim građanima Berana Dejanu Savićeviću i Momiru Đurđevcu, kao i zahvalnice pojedincima, kineskom umjetniku Lio Jangu
5444 pregleda 7 komentar(a)
Dragoslav Šćekić, Foto: Tufik Softić, Tufik Softić
Dragoslav Šćekić, Foto: Tufik Softić, Tufik Softić

Svečanom sjednicom lokalnog parlementa, uz veliki broj visokih zvanica, u Beranama je proslavljen 21. juli, dan ove opštine, koji se na današnji dan obilježava u znak sjećanja na taj datum sa početka Drugog svjetskog rata, kada je u ovom gradu formiran prvi Odbor narodnog oslobođenja u tada porobljenoj Evropi.

Predsjednik opštine Dragoslav Šćekić je kazao da mu je “posebno drago što ovaj praznik pada nedugo poslije još jednog velikog datuma za našu državu”.

“Nedavno smo bili u prilici da proslavimo i 13.jul, da se podsjetimo 1878.godine i čuvenog Berlinskog Кongresa, kao i 1941.kada je ovaj slobodarski kraj ustao na noge da se bori protiv aveti fašizma. Trenutak da se sjetimo i prve škole i Đurđevih Stupova. I zato nas i 13.jul i naš 21.jul posebno obavezuju da u miru, zajedništvu i ljubavi nastavimo da gradimo Berane” – kazao je Šćekić.

On je ocijenio da je prethodna godina donijela prijeko potrebnu stabilnost, koja je omogućila pobjedničkoj izbornoj koaliciji Zdravo Berane da skupa sa Demokratama pruži maksimum kako bi ovaj grad mogao da se razvija u pravcu stvaranja realnih pretpostavki da u mnogim segmentima bude u centru zbivanja na sjeveru naše države.

“Slobodan sam konstatovati da ostvarujemo rezultate koji zavrjeđuju pažnju. Na svakom koraku su vidljivi tragovi naših radova i ulaganja. Sve ovo što radimo je isključivo sa jednim jedinim ciljem- učiniti život građana Berana što boljim i kvalitetnijim” – rekao je Šćekić.

On se zahvalio svim partnerima koji učestvuju u razvoju grada, kao i Vladi Crne Gore i resornim ministarstvima na saradnji.

"Svakako da ću iskoristiti ovaj momenat da iskažem svoj lični stav da saradnja mora biti i jača i plodotvornija, kako ne bismo dolazili u situaciju da su pojedina ministarstva nekome majka, a nekome maćeha. Ovo govorim isključivo u cilju sprovođenja upravo Vladine politike ravnomjernog regionalnog razvoja i napora da se razlike svedu na minimum, u šta mi sastanak od prije par dana sa premijerom države uliva optimizam. Vjerujem da se u neko dogledno vrijeme i naš grad može pohvaliti standardom na nivou bogatijih gradova makar sa ovih prostora bivše nam zajedničke Jugoslavije” – kazao je predsjednik opštine.

Prema njegovim riječima znanje je rangirano na prvo mjesto, podsjećajući na praksu besplatnih udžbenika za učenike beranskih osnovnih škola, “kao što su obezbijeđene i stipendije za studente- talente, nagrade za najbolje učenike osnovnih i srednjih škola, nagrade za ostvarene rezultate na državnim i međunarodnim takmičenjima”.

"Dok traje ova lokalna vlast uvjeravam vas da će se ta pozitivna praksa ulaganja u znanje i kvalitet bezuslovno nastaviti i uvećavati. Кoristim priliku da se zahvalim jednom broju školskih ustanova na čelu sa našom Gimnazijom, sa kojom uspješno realizujemo određene projekte i programe. Danas mogu sa vama da podijelim zadovoljstvo što će se program Visoke medicinske škole odvijati u našem Univerzitetskom centru, kao što iskazujem otvoreno protivljenje stavu da zgradom Univerzitetskog centra gazduje resorno Ministarstvo umjesto lokalna samouprava”, naglasio je Šćekić.

Govoreći o razvoju kulture, sporta, odgovorne socijalne politike, on je naglasio da Berane nastavlja da se izgrađuje i ide u korak sa modernim tokovima.

“U tome svakako da glavnu riječ ima naša Agencija za izgradnju i razvoj, koja je, u saradnji sa Upravom za javne radove, tokom prethodne godine asfaltirala na kilometre putnih pravaca. Izvršen je izbor izvođača radova za asfaltiranje lokalnih puteva, parkinga i ulica u vrijednosti od 200.000 evra. I danas ste bili u prilici da vidite radove na parkingu kod Centra za kulturu, zatim u ulici Svetog Save, Dragiše Radevića, Miljana Tomičića, Talumu i tako dalje. Osim navedenog ugovoreni su i radovi na sanaciji kolovoza u gradskim ulicama u vrijednosti od 260.000 evra. Sanirani su i nasuti i mnogobrojni putni pravci u mjesnim zajednicama, kao što je izvršena i izrada novih pravaca ulične rasvjete u mnogim mjesnim zajednicama ukupne dužine oko 10 kilometara. Ovakve i slične aktivnosti predstavljaće dio naših prioriteta i u narednom period” – rekao je Šćekić.

On je podsjetio da je veliki broj projekata realizovan ili se realizuju uz pomoć evropskih prijatelja.

“Mnogi bi ostali samo pusto slovo na papiru da nije pružene ruke naših inostranih partnera. Razlog više da damo svoj ljudski i profesionalni maksimum kako bi naša država što prije bila u Evropskoj Uniji. Time će se otvoriti mnogobrojna vrata za ekonomsku saradnju, koja će svakako biti prioritet naših budućih aktivnosti” – kazao je Šćekić.

On je podsjetio da je 2014. godine realno ostvariv budžet iznosio 5. 800.000 eura, dok je sada 9. 200.000, sa tendencijom da dosegne cifru od 12 miliona evra I zahvalio se na podršci Ministarstvu finansija, dodavši da kao potvrda ispravne ekonomske politike govore i pozitivni izvještaji državnih i nezavisnih revizorskih institucija.

“Prepoznati smo kao sredina ljubavi, tolerancije, zajedničkog života, skladnih međunacionalnih odnosa. Osuđivali smo i osuđujemo svaki vid nasilja ma od koga dolazio i bilo u kom pravcu da je usmjeren. U našem gradu ima mjesta za sve ljude dobre volje, kojima su Berane i naša država u srcu. Naša saradnja sa Eparhijom budimljansko- nikšićkom bila je i biće na najvećem mogućem nivou. Кoristim i ovaj trenutak da ponovim i svoj lični, a siguran sam i stav većinskih Berana - saradnja i naša podrška biće isključivo kanonski priznatoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi, odnosno Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, na čelu sa Mitropolitom Amfilohijem, našim episkopom Joanikijem i njihovim sveštenstvom. Iako je danas svečani trenutak, smatram za izuzetno bitnim i potrebnim da iskažem i ponovim svoje viđenje i svoj stav, koje imam i kao vjernik i kao poštovalac svih vjerskih zajednica, koje postoje na ovim prostorima. I ove godine smo, sa velikim zadovoljstvom, a u saradnji sa Islamskom zajednicom i uvaženim imamom organizovali iftar za naše sugrađane islamske vjeroispovijesti. Naš suživot predstavlja najveće bogatstvo naših multietničkih Berana, na koje, bez obzira na političku ili bilo koju pripadnost, moramo biti ponosni” – rekao je Šćekić.

Predsjednik opštine se, kako je kazao, sa posebnom dozom zahvalnosti se obratio i dijaspori, Berancima u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji i Hrvatskoj, koja na različite načine pomaže svom gradu.

“Na samom kraju, zahvalnost dugujem svim našim ustanovama koje svojim svakodnevnim aktivnostima doprinose razvoju grada. Hvala Berankama i Berancima, hvala mojim saradnicima, kao i većini zaposlenih u lokalnim preduzećima i ustanovama, koji su dio zajedničkih uspješnih poduhvata. U ime novih beranskih pobjeda i zajedničkih proslava, neka nam je sa srećom Dan Berana. Živjelo Berane, živjela Crna Gora” – zaklučio je predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić.

Na svečanoj sjednici uručene su povelje počasnim građanima Berana Dejanu Savićeviću i Momiru Đurđevcu, kao i zahvalnice pojedincima, kineskom umjetniku Lio Jangu, pekari Marković, trgovinskoj kompaniji Elektron, poljoprivredniku Milanu Đuraškoviću i studentu Blagoju Babiću.

Svečanoj sjednici povodom Dana opštine pruisustvovali su predstavnici Vlade Crne Gore, ambasador Republike Hrvatske, ambasadora Poljske, ambasadora države Palestine, predsjednici susjednih i pobratimskih gradova i opština, predsjednik zajednice opština, predsjednik Socijalističke narodne partije Crne Gore Vladimira Jokovića i predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić.

Dan opštine telegramima su čestitali predsjednik države Milo Đukanović, predsjednik Skupštine Ivan Brajović i mnogi drugi.

Bonus video: