Damjanović: Vlada i predsjednik da izađu sa ponudom oko tehničke vlade

Kako je istakao, na tu eventualnu ponudu opozicija, makar onaj dio koji to želi, mora imati spreman odgovor
1649 pregleda 1 komentar(a)
Damjanović, Foto: Boris Pejović
Damjanović, Foto: Boris Pejović

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović pozvao je Vladu i predsjednika države da što prije izađu sa ponudom opoziciji koju je najavio premijer Duško Marković.

On smatra da je jesen krajni rok kada bi trebalo da počnu pregovori vlasti i opozicije u vezi sa formiranje tehničke vlade i izmjenama izbornog zakonodavstva.

“Politički odgovorno bilo bi da Vlada Crne Gore, zajedno sa predsjednikom države, izađe sa ponudom oko tehničke vlade, čiji bi primarni cilj bio da primijeni novo izborno zakonodavstvo i spriječi zloupotrebe državnih resursa u izborne svrhe”, rekao je Damjanović u intervjuu agenciji MINA.

Kako je istakao, na tu eventualnu ponudu opozicija, makar onaj dio koji to želi, mora imati spreman odgovor.

On je podsjetio da su svi opozicioni poslanici potpisali da će bojkotovati naredne izbore ukoliko oni ne budu fer i slobodni.

"Nakon deset izbornih ciklusa na državnom nivou, desetine lokalnih, referenduma i predsjedničkih izbora, za Crnu Goru je vrijeme da tridesetogodišnjicu višestranačja obilježi prvim pravim demokratskim izborima, čije bi rezultate svi bez rezerve prihvatili i nakon kojih niko ne bi imao pravo da se žali na zloupotrebe", rekao je Damjanović.

S obzirom da je krajnji zakonski rok za održavanje narednih izbora na državnom nivou kraj septembra neredne godine, Damjanović smatra da u septembru treba da se započnu pregovori, kako bi najkasnije do nove godine dobili politički kompromis u vidu tehničke vlade i njenih preciznih zaduženja.

On je podsjetio da redovni izbori za Skupštinu opštine (SO) Tivat, treba da budu održani do aprila naredne godine, i dodao da su velike šanse da budu organizovani po važećim, veoma lošim izbornim pravilima, i bez adekvatnih kontrolnih mehanizama.

"Zato je izuzetno važno da politički subjekti, uključujući i opozicione, koji participiraju u SO Tivat, već sjednu za sto i zajednički pošalju poruku oko izvjesnog bojkota tivatskih izbora, ako nema dijaloga i stvaranja pretpostavki da i ti izbori budu održani na fer i demokratski način", istakao je Damjanović.

Ta zajednička poruka je, smatra on, jedini pravi način da se dodje do slobodnih tivatskih izbora.

"Svako soliranje, odbijanje opozicionog dijaloga ili izbjegavanje razgovora može da ukaže da je već neko donio odluku da bezuslovno izađe na tivatske izbore, napravi sitni partijski ćar, da legitimitet vlastima kako u Tivtu, tako i na državnom nivou i napravi ogroman problem svima u opoziciji", ocijenio je Damjanović.

On je apelovao na opozicione subjekte da sjednu i razgovaraju i zauzmu blagovremeno stavove oko tivatskih izbora, ne čekajući momenat kada će oni biti raspisani.

Govoreći o radu skupštinskog Odbora za reformu izbornog zakonodavstva, Damjanović je podsjetio da je u oktobru prošle godine na Kolegijumu Skupštine tražio da se paralelno sa definisanjem skupštinskog odbora definiše i formiranje tehničke vlade koja treba da sprovede te reforme.

"Danas većina u opoziciji dijeli te moje stavove, a ne mogu biti zadovoljan zbog ogromnog protraćenog vremena i propuštene šanse da se još prije devet mjeseci napravi unutaropozicioni dogovor oko redosljeda poteza", rekao je Damjanović.

On je ukazao da je Odbor, uz osnivačku, održao jednu jedinu sjednicu za više od pola godine, "što dovoljno govori samo po sebi o Odboru i o namjerama".

"To što cijelo vrijeme fingiraju rad takozvanih podgrupa i koje jedino služe da očajnički pošalju poruku javnosti kako Odbor nije crkao, istovremeno zasmijava tu javnost, ali i zabrinjava načinom na koji vladajuća partija sa satelitima pokušava da kreira paralelnu stvarnost", naveo je Damjanović.

Prema njegovim riječima, ukoliko se opozicione kolege vrate u Odbor, bez garancija za tehničku vladu, napraviće tragičnu grešku.

"Naročito imajući u vidu ubrzani proces urušavanja Skupštine, i njene potpune marginalizacije u javnom i političkom životu", naveo je Damjanović.

Govoreći o široj saradnji saveza Da svako ima, Damjanović je rekao da subjekti, potpisnici političkog sporazuma, ovih dana i nedjelja, intenzivno razgovaraju sa ostalim opozicionim partijama oko modaliteta zajedničke opozicione saradnje.

"Planirano je da se do septembra obave razgovori sa svim relevantnim parlamentarnim i vanparlamentarnim opozicionim političkim subjektima, kako bi se u drugoj fazi dogovorile konkretne zajedničke akcije svih subjekata koje prihvataju osnovne principe sporazuma", rekao je Damjanović.

On je kazao da su u političkom savezu Da svako ima spremni za razgovore i saradnju sa svima iz opozicije koji to isto žele.

Prema riječima Damjanovića, ključne teme za razgovor su one koje su definisane i Sporazumom o budućnosti, koji je potpisalo svih 39 opozicionih poslanika.

"Kao i tekuće političke i ekonomske teme, od rapidnog urušavanja institucija, prije svega pravosuđa i Skupštine, sve veće visoke korupcije i jačanja organizovanog kriminala, pa do brojnih ekonomsko socijalnih pitanja koja opterećuju građane i koja uzrokuju nizak životni standard", dodao je on.

Na pitanje kolike su šanse da novi vrhovni državni tužilac bude izabran na jesen, Damjanović je rekao da procedura za izbor VDT-a treba da započne već u prvoj polovini avgusta, kako bi se blagovremeno podnio predlog kandidata Skupštini, prije isteka mandata sadašnjem tužiocu.

"Ne isključujem mogućnost da se VDT ne izabere, a ako se to ne desi procedura je jasna i dobija se svojevrsno vd stanje u kojem bi vršilac dužnosti VDT-a bio izabran iz reda državnih tužilaca, uz odgovarajuću proceduru u Tužilačkom savjetu", naveo je Damjanović.

On je ukazao da u maju naredne godine VDT treba da predloži i specijalnog tužioca i dodao da bi bilo loše da ga predlaže vršilac dužnosti sa ograničenim legitimitetom.

"Imajući u vidu da je mandat članovima Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika protivustavno, neograničeno produžen i da je takav Savjet častio trećim neustavnim mandatom dosadašnju predsjednicu Vrhovnog suda, a ona sve nas stavom da sudovi ne mogu da pobijaju nezakonite odluke skupštinske većine, jasna je dubina krize u kojoj se nalaze ključne institucije", rekao je Damjanović.

Kako je ocijenio, umjesto očekivanog vd stanja u tužilaštvu do narednih izbora, neophodni su ozbiljni politički razgovori i dogovori svih paralamentarnih subjekata oko rješavanja haosa u pravosuđu i tužilaštvu.

Bonus video: