Šaranović: Vlada će dug nacionalnog avio prevoznika svaliti na teret građana

"Svima nam je jasno da je nacionalni avio prevoznik doveden u gotovo bezizlaznu stiuaciju i da Vlada za MA nema plan"
889 pregleda 0 komentar(a)
Šaranović, Foto: Filip Roganović
Šaranović, Foto: Filip Roganović

Poslanik Demokratske Crne Gore Danilo Šaranović kazao je danas da će Vlada Crne Gore dug nacionalnog avio prevoznika svaliti na teret građana.

"Okolnost da se u posljednjih 15 godina broj putnika sa dva crnogorska aerodroma utrostručio morala je nadležne natjerati na odgovornost kako bi Crna Gora ovom trendu odgovorila na pravi način. Međutim, u državi u kojoj je turizam primarna privredna grana, te da se u neposrednoj blizini nalaze dva aerodroma sa milionskim prometom putnika (Dubrovnik i Tirana) i dva sve konkurentnija aerodroma (Mostar i Priština) ne postoji odgovornost, ali, očigledno, postoji ogromno neznanje. Čini se da su to dva ključna uzroka zbog kojih je nacionalni avio prevoznik najpoznatiji gubitaš u državnom vlasništvu, a Aerodromi ništa drugo do najatraktivniji državni poslodavac za partijske uhljebe. Podsjećamo i na to da se već godinama ne okončava istražni postupak zbog javno saopštenih sumnji od strane Uprave policije da su u kompaniji Montenegro Airlines (MA) učinjene zloupotrebe na štetu njene imovine koje se mjere milionima eura", istakao je Šaranović.

On je dodao da su neznanje u kombinaciji sa višedecenijskim partijskim uhljebljijvanjem ključno doprinijeli da MA sebično čuva poziciju omiljenog Vladinog gubitaša.

"Višegodišnjim dodjeljivanjem državne pomoći, na nezakonit način i u suprotnosti sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, na šta je Evropska komisija više puta ukazivala, nijesu uspjeli popraviti stanje u ovoj kompaniiji. I pored nezakonitog državnog pomaganja sa oko 20 miliona u posljednje tri godine, neplaćanja poreza i doprinosa u posljednjih šest godina, stanje se ne popravlja. Naprotiv, nastavlja se kontinuitet lošeg poslovanja pa se resorni ministar pohvalio "najboljim" finansijskim izvještajem MA u posljednjih 10 godina, prema kojem je u 2018. godini poslovao sa gubitkom od "samo" 1.97 miliona eura", kazao je Šaranović.

On je kazao i da je pored toga, ministar kazao da imaju na raspolaganju dvije opcije – pomaganje ili stečaj.

"Svima nam je jasno da je nacionalni avio prevoznik doveden u gotovo bezizlaznu stiuaciju i da Vlada za MA nema plan. Kako su nas nadležni na to navikli, nesumnjivo smo na tragu donošenja loših odluka, pa će najočiglednji scenario biti preuzimanje duga MA, prodaja podobnom konzorcijumu koji će, vrlo vjerovatno, po povoljnoj cijeni preuzeti kompaniju. Nakon toga, logičan slijed stvari je otpuštanje radnika i prodaja imovine kompanije", zaključio je Šaranović.