Postoji li i dalje vladajuća koalicija u Budvi: Demokrate napustile sjednicu SO

Dragan Krapović, predsjednik budvanskih Demokrata kazao je da treba da se napokon otvore karte i da DPS i DF formalizuju koaliciju i počnu da vrše vlast u Budvi. On je kazao da će u narednom periodu preispitati učešće u koaliciji
20352 pregleda 107 komentar(a)
Ažurirano: 22.07.2019. 18:59h

Osam odbornika Demokratske Crne Gore u Budvi napustilo je danas skupštinsko zasjedanje koje je nakon toga prekinuto odlukom predsjednika Skupštine opštine (SO) Krsta Radovića (Demokratska Crna Gora) koji je dao pauzu.

Vladajuću koaliciju u Budvi čine Demokratski front (DF), Demokratska Crna Gora, Građanski pokret URA, Socijaldemokratska partija (SDP) i Crnogorska.

Demokrate su revoltirane nakon što je odluka koju su inicirali o utvrđivanju javnog interesa, a kojom su od gradnje trebale da budu zaštićene dvije zelene površine u gradu, park u turističkom naselju Slovenska plaža i parcela ispred TQ plaze, skinute sa dnevnog reda glasovima DF, Demokratske partije socijalista (DPS) i nezavisnih odbornika Stevana Džakovića i Gorana Pejovića.

Dragan Krapović, predsjednik budvanskih Demokrata kazao je da treba da se napokon otvore karte i da DPS i DF formalizuju koaliciju i počnu da vrše vlast u Budvi.

Dragan Ivančević iz Crnogorske je podržao Demokrate i inicirao da se kao prva tačka dnevnog reda uvrsti analiza rada gradske vlasti pod predsjednikom Opštine Markom Carevićem (DF).

Đorđe Vujović iz DF koji je inicirao uklanjanje odluke naveo je da nema riječi o saradnji sa DPS već da odluka nije pravno utemeljena.

"Ne možemo kao 1945. ljudima oduzimati zemlju, po nečijoj volji, a da se radi mimo zakona", istakao je on.

Marko Vuković iz DPS je kazao da nema riječi o novoj koaliciji sa DF, već da dosadašnja nije funkcionisala i bavila se prepucavanjima, a nisša nije uradila.

Đorđije Pribilović iz DF nazvao je postupak Demokrata zlom namjerom da se Careviću spočita veza sa DPS.

Carević je kazao da mu je žao što je rad sjednice protekao ovako.

"Od prvog dana moga postavljenja, moji koalicioni partneri nijesu preboljeli rotaciju. Ušlo se u opstrukciju od mog postavljenja", rekao je Carević.

On je dodao da je realno da ova vlast treba da ide do kraja mandata.

"DF i ja lično radimo u interesu građana. Mojim imenovanjem počele su opstrukcije, ali to nas neće omesti u radu u interesu građana", kazao je Carević.

On je kazao da sa svima ima profesionalan odnos.

"Donosim odluke u interesu grada. Ali to je problematično, jer ako nije po njihovom, onda ne može. Ova opstrukcija je iznuđena. Samo da znaju građani Budve da sam sazivao koalicioni sastanak prvo u petak, nisu se odazvali, pa u subotu, ni tada se nisu odazvali", kazao je Carević.

Krapović je kazao da će u narednom periodu preispitati učešće u koaliciji.

Krapović je kazao da je ovo druga zaredom sjednica gdje su njihovu partiju preglasali DF i DPS.

"Od samoga početka DF ne želi da se odluke donesu i na ovaj način su pribjegli prizemnoj političkoj manipulaciji. Radi se o dvijema parkovskim, jedinim površinama koje su ostale u centru Budve koje smo imali namjeru da ih zaštitimo, da se proglasi javni interes. Interesi DF i DPS su drugačiji očigledno i oni su to vrlo jasno potvrdili i na nama je sada da preispitamo naše dalje učešće u koaliciju. Ne znam koje je naše dalje učešće, ako ćemo kontinuirano biti preglasavani od strane DF i DPS, mislim da je mnogo poštenije da kolege sjednu za sto i dogovore neku novu većinu i preuzmu vlast, mi nemamo problem da budemo opozcija. Na ovaj način teško možemo dalje sarađivati", kazao je Krapović.

Upitan da prokomentariše najavu koalcionih partnera da će preispitai učešće u koalciji, Carević je kazao da će najviše dobiti ako ne bude član ovakve koalicije.

"To je ako mene pitate lično. To će biti još jedan scenario kao u Kotoru, oni su ti koji ruše vlast , a mi je držimo sa šest odbornika“, kazao je Carević.

U nastavku sjednice nije bilo kvoruma, jer se u salu pojavilo sedam odbornika, pa je Radović prekinuo sjednicu, a o novom terminu će javnost biti obaviještena.

Današnja sjednica ostaće upamćena po tome što ni nakon dva sata nije usvojen dnevni red, odbornici iz redova DF su se desatak puta javljali proceduralno, a bilo je nekoliko zahtjeva da se sa dnevnog reda skinu odluke.

Odbornici su danas trebali i da raspravljaju o obaranju ključnog planskog dokumenta DUP Budva centar, namjeri turskih investitora da grade kule na Jadranskom sajmu, kao i da se zabrani gradnja u Bečićima, Petrovcu i budvanskom naselju Podkošljun.

Predsjednik SO Radović je zbog cijele situacije, donio odluku da Đorđije Vujović iz DF predsjedava 27. Sjednicom, odnosno odlučuje o njenom daljem nastavku.

"Pošto je očigledna namjera gospode Carevića,Vujovića i ostalih iz DF da odluke donose i dnevni red sjednice uređuju i usvajaju sa DPS, a s obzirom da se to dešava sada već drugu sjednicu za redom, danas sam ovlastio gospodina Vujovića da predsjedava ovom sjednicom i sa DPS usvoji i donese sve što misle da treba. Ne želim da zanemarim svoje dužnosti ali jednostavno ja neću sebi dozvoliti da vodim sjednice na kojima glavnu riječ vodi DPS", kazao je Radović.

Odbornik Đorđe Vujović reagovao je na odluku predsjednika SO Krsta Radovića da mu prepusti rukovodjenje sjednicom, navodeći da je time šef parlamenta još jednom pokazao elementarno nepoznavanje Statuta.

“U slučaju da je predsjednik odsutan, rukovodjenje sjednicom preuzima potpredsjednik, u ovom slučaju potpredsjednica Anđela Ivanović”, kazao je Vujović.

Rađenović: Pozivamo koalicione partnere da bez sujete zajednički dođemo do rješenja

Potpredsjednik budvanskog odbora URA Blažo Rađenović kazao je da se nakon današnje sjednice moglo se doći do samo jednog zaključka, a to je da je sastanak koalicije bio jedino mjesto na kome se mogao realizovarati i usaglasiti dogovor u korist Budve i njenih građana.

“Iz tog razloga ponovo pozivamo koalicione partnere da bez sujete i bilo kojih drugih vidova pritisaka, sjednemo za sto i rapravimo sva pitanja, te zajednički dođemo i do rješenja. Svi znamo za tešku situaciju nekoliko budvanskih porodica, koje su nakon dugih i različitih opstrukcija ušle u fazu realizacije svojih projekata i privođenja namjeni parcela u njihovom vlasništvu. Iako su u zoni Budva centra, oni svoje parcele nisu prodavali nit tražili sumnjive investitore. Nekima je i fizički opstanak ugrožen zbog okolnih objekata i to svakako treba imati u vidu, iako smo svi jako dobro svjesni da Budva centar, Bečići i Petrovac centar predstavljaju trajno opterećenje održivom razvoju Budve kao turističke destinacije”, kazao je Rađenović.

Podsjetio je javnost da su i kod donošenja moratorijuma na ove DUP-ove, iskazali stav da se posebno tretiraju ugrožene budvanske porodice, posebno kada su bile spremne za gradnju hotelskih kapaciteta visoke kategorije.

“Iz tog razloga, ukoliko budem u prilici, na prvom sastanku koalicije ću tražiti odgađanje rasprave po ovoj tački, do momenta dok se ne ispoštuje princip pravičnosti prema ovim porodicama”, kazao je Rađenović.

Bonus video: