Koprivica iznio slučaj Vlahovića: Čemu služe izbori ako se uoči njih protivzakonito donira novac?

3648 pregleda 3 komentar(a)
Koprivica danas na konferenciji, Foto: Demokrate
Koprivica danas na konferenciji, Foto: Demokrate
Ažurirano: 22.07.2019. 18:26h

Poslanik i potpredsjednik Demokrata, Momo Koprivica, saopštio je danas da je Zdravko Vlahović, funkcioner DPS-a, navodno prekršio zabrane iz Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i protivpravno u nekoliko navrata donirao novac DPS-u.

"Prvo, u Crnoj Gori je donijeta prva pravnosnažna presuda za mobing (zlostavljanje na radu) koja je prava slika bahatosti funkcionera i donatora DPS-a u odnosu prema državnim službenicima, a prije svega ženama koje su u državnoj službi. Drugo, pravosnažnom presudom Višeg suda u Podgorici od 6. Marta 2019. godine (Gž. br. 1263/18) osuđeni su za mobing Opština Nikšić i Zdravko Vlahović, dugogodišnji javni funkcioner i dugogodišnji šef Komunalne policije, savjetnik predsjednika Opštine, donator DPS-a, partijski funkcioner, perjanica i jedno od glavnih lica DPS-a Nikšića”, kazao je Koprivica na konferenciji za medije,

Poslanik Demokrata apelovao je da Zdravko Vlahović u cjelini plati sopstvenim sredstvima dosuđenu finansijsku odštetu, "da je ne bi plaćali sve siromašniji građani Nikšića iz svog džepa, a preko budžeta Opštine Nikšić".

Takođe, on je pozvao Opštinu Nikšić da se javno izvini cjelokupnoj javnosti zbog, kako je naveo, "skandaloznog ponašanja njenih funkcionera kojima je dodijelila javna ovlašćenja i tako skine moralnu ljagu sa lica Nikšića".

On se zatim osvrnuo i na pravosnažnu presudu Apelacionog suda od 7.9.2019. godine, kojom je Zdravko Vlahović, tadašnji šef Komunalne policije u Nikšiću, osuđen za krivično djelo zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju.

,,U pravosnažnoj presudi utvrđeno je da je Zdravko Vlahović u jesen 2012. godine protivpravno i bez poštovanja zakonskih kriterijuma zaposlio sedam lica u Komunalnu policiju na čijem čelu je bio i to ih je zaposlio bez prethodno sprovedenog postupka zapošljavanja putem javnog oglasa i uz kršenje odredaba Zakona o državnim službenicima i namještenicima”.

Koprivica je kazao da je Vlahović tri puta donirao novac DPS-u.

"Prvu uplatu u kasu DPS-a učinio je 1. marta 2017. godine uoči jednopartijskih lokalnih izbora u Nikšiću donirajući 1.000 eura. Drugu uplatu u kasu DPS-a učinio je 27. marta 2018. godine uoči predsjedničkih izbora donirajući 100 eura. Već sjutradan, tj 28. marta 2018. godine, vjerovatno zbog nedovoljne izdašnosti, pritjeran je da pridoda kasi DPS-a još 200 eura, što on bez pogovora čini”.

Koprivica je rekao da je ovo "ulaganje koruptivnog novca u izbornu kampanju DPS-a još je jedan izraz duboke kriminalizacije novčanih tokova DPS-a" i upitao kako se može očekivati da se vlast bori protiv korupcije kada njen dolazak "protivzakonito finansira lice koje je pravosnažno osuđeno za krivično djelo sa elementima korupcije, odnosno kako se može očekivati da predsjednik države odgovorno i savjesno dodjeljuje pomilovanje, ukoliko njegov dolazak na vlast protivzakonito finansira lice koje je pravosnažno osuđeno za krivično djelo sa elementima korupcije?"

,,Zbog počinjenja ovog bezakonja, protivpravnog doniranja DPS-u i grubog kršenja ZFPSIK-a sačinili smo prijavu protiv ovog funkcionera i donatora DPS-a i uz cjelokupnu dokumentacionu građu predaćemo je Agenciji za sprečavanje korupcije”, najavio je Koprivica.

Koprivica je zaključio:

,, Čemu služe izbori ako se prije njih protivzakonito donira novac, što putem koverte, što od pravosnažno osuđenih lica za koruptivna krivična djela, protivzakonito zapošljavaju partijski vojnici i vrše zlostavljanja službenika? Čemu služe izbori kad se u savjetu RTCG biraju najodaniji partisjki vojnici, kada se ASK podređuje jednom čovjeku, jednoj partiji, postajući tako batina za obračun sa opozicijom, kada generalni sekretar predsjednika Crne Gore u toku izborne kampanje strpa 100.000 eura u džep? Imajući u vidu sve ovo, postavlja se pitanje jesu li protivzakonita zapošljavanja, protivzakonite donacije i zlostavljanje opštinskih službenica u Nikšiću, koverte u Zeti i pajseri u Kotoru zapravo pravci najavljene reforme Gvozdenovićevog Odbora za dogradnju izbornih zakona, odnosno Odbora za dalju dogradnju izbornih krađa? Kao što kriminalci ne mogu pokretati krivični postupak, tako ni oni koji kradu izbore ne mogu pokretati niti predvoditi izborne reforme”.

Bonus video: