Tuzi: Poništen izbor Adžovića, odbornici će ponovo birati predsjednika opštine

Adžović je ranije izabran za predsjednika Opštine Tuzi glasovima vladajuće DPS-DUA-BS-SD koalicije, dok predstavnici opozicionih partija Albanske alternative, Demokratskog saveza i Demokrata nijesu prisustvovali glasanju
90 pregleda 0 komentar(a)
Abedin Adžović, Foto: Boris Pejović
Abedin Adžović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.03.2018. 10:48h

Odbornici u Skupštini Opštine Tuzi će sjutra ponovo birati predsjednika Opštine, s obzirom da je voljom skupštinske većine sinoć poništena Odluka, kojom je na tu poziciju izabran Abedin Adžović.

Predsjednik Skupštine Fadilj Kajošaj kazao je “Vijestima” da su svi bili saglasni da su pri izboru predsjednika kršeni propisi, procedura, Statut i Pravilnik o radu.

“Imajući u vidu sve, kao većina smo poništili tu Odluku, iako ona faktički nikada nije bila ni potpisana ni objavljena u Službenom listu. Donijeli smo odluku da sazovemo novu sjednicu, na kojoj će se raspravljati samo o jednoj tački - izboru predsjednika”, kazao je Kajošaj.

On je kazao da ne zna da li će Adžović ponovo biti predložen za tu funkciju, jer o tome, kako je kazao, odlučuje DPS.

Adžović je ranije izabran za predsjednika Opštine Tuzi glasovima vladajuće DPS-DUA-BS-SD koalicije, dok predstavnici opozicionih partija Albanske alternative, Demokratskog saveza i Demokrata nijesu prisustvovali glasanju.

Nakon izbora su se oglasili iz Albanske alternative, navodeći da Adžović nije dobio dovoljno glasova da bude izabran na funkciju predsjednika opstine Tuzi, jer je za njega bilo 16 glasova, a protiv dva.

"Sve što su naknadno uradili, nakon ovog glasanja, nije legitimno i u suprotnosti je sa zakonom o lokalnoj samoupravi i Statutom Opštine Tuzi... Nije Zakonom dozvoljeno, da se glasanje ponovi, kao što je današnji slučaj. Glasačka kutija je otvorena, nakon čega je rezultat jasan, Adžović nije dobio glasove koji su potrebni za preuzimanje funkcije predsjednika. Isti kandidat koji nije dobio većinu, nema zakonsko pravo da se ponovo kandidaju u određenom vremenskom roku", saopšteno je ranije iz Albanske alternative.

Bonus video: