Opozicija neće paket Djeda Mraza, vrijeme je za inicijativu

Danilović poručuje da opozicija već u avgustu mora da sjedne za sto i sastavi ponudu za DPS, DF je za primjenu Sporazuma za budućnost, Demokrate bi novi odbor za reformu izbornih zakona
7383 pregleda 17 komentar(a)
“Neprihvatljivo da opozicija svoje akcije usklađuje sa  kalendarom DPS-a”: Sastanak opozicije i “Odupri se”, Foto: Boris Pejović
“Neprihvatljivo da opozicija svoje akcije usklađuje sa kalendarom DPS-a”: Sastanak opozicije i “Odupri se”, Foto: Boris Pejović

Opozicija umjesto čekanja ponude iz Demokratske partije socijalista (DPS) treba da već tokom avgusta sjedne za sto i uputi predlog vladajućoj većini i to po sistemu uzmi ili ostavi.

Ovo je za “Vijesti” kazao poslanik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović komentarišući najave da bi vladajuća partija u januaru opoziciji uputila konkretnu ponudu koja ne isključuje ni ulazak opozicionih predstavnika u Vladu.

Više izvora iz vrha DPS-a “Vijestima” je kazalo da bi ponuda za opoziciju podrazumijevala paket za rješavanje pat pozicije u parlamentu u vezi sa izmjenama izbornog zakonodavstva, izbora članova Sudskog savjeta, novog vrhovnog državnog tužioca i usvajanja zakona za koje je potrebna dvotrećinska podrška poslanika.

Ta ponuda bi, kako su kazali izvori “Vijesti” mogla biti spremna u januaru, nakon kongresa DPS-a, a kazali su i da vlada u kojoj bi ponudili mjesta opoziciji ne bi bila tehnička, što većina opozicije traži već duže vrijeme.

“Vrijeme je da opozicija bude konkretna i preuzme inicijativu. Umjesto što čekamo da DPS ponudi rješenje za izlazak iz duboke političke krize, a ponuda će očigledno biti neozbiljna i neprihvatljiva, morali bismo sjesti i uputiti predlog vladajućoj većini i to po sistemu uzmi ili ostavi. DPS se ponaša kao Djeda Mraz koji će nam u januaru uručiti neki paket, a mi do tada treba da se oblizujemo i sanjamo o sadržaju paketa”, kazao je Danilović “Vijestima”.

On kaže da opozicija treba da vladajućoj većini pošalje javnu ponudu koja će biti i prihvatljiva i razumljiva ne samo domaćoj javnosti nego i strancima.

“Čekati pasivno ‘DPS ponude i darove’ moglo bi biti pogubno za nas”, kaže Danilović.

Iz Demokratskog fronta (DF) poručuju da opozicija nakon, kako navode, očiglednih opstrukcija vladajuće koalicije mora dogovoriti zajedničko djelovanje oko minimuma opozicionih principa.

“Bilo bi pogubno da jedan dio opozicionih partija nakon kongresa uđe u Vladu s DPS-om, a da rezultati tog učešća budu slični onima iz 2016”, kaže za “Vijesti” jedan od lidera DF-a Milan Knežević.

“Mišljenja sam da opozicija treba da ruši ovaj režim, a ne da mu daje legitimitet, jer je svakom jasno da su prošli svi realni rokovi za stvaranje fer i demokratskih uslova za izbore 2020”, dodaje Knežević.

On navodi i da DF ni jednim svojim potezom nije doveo u pitanje opoziciono jedinstvo iako se, kako tvrdi, u prošlosti opozicija najčešće ujedinjavala protiv DF-a.

“Zato vjerujem da se moramo vratiti Sporazumu za budućnost, ako on i dalje važi. Što se nas tiče, mi ćemo insistirati na njegovom sprovođenju do kraja”, navodi Knežević.

Tim sporazumom, koji je na protestu pokreta “Odupri se” potpisalo 39 poslanika opozicije, zahtijeva se ostavka predsjednika države Mila Đukanovića, premijera Duška Markovića, VDT Ivice Stankovića, GST Milivoja Katnića, direktora ASK-a Sretena Radonjića i rukovodstva RTCG-a. Takođe i formiranje vlade građanskog jedinstva koja bi pripremala naredne parlamentarne izbore, uz uslov da na njenom čelu ne može biti niko ko je sada na vlasti.

Danilović kaže da je neprihvatljivo da opozicija svoje političke akcije usklađuje sa kalendarom partijskih obaveza DPS-a.

“Naš odgovor mora biti - baš nas briga za vaš kongres. Niko im nije tražio milostinju nego odgovornost za aferu “Koverta”. Ako do isteka prve polovine avgusta izostane inicijativa od vodećih opozicionih subjekata, DF–a i Demokrata predložiću da naš savez “Da svako ima” traži sastanak opozicije i predloži plan djelovanja”, poručuje Danilović.

Generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović naveo je da reforma izbornog zakonodavstva nije moguća u izbornoj godini i da, kako navodi, “premijer-blefer to dobro zna”.

”Drugim riječima, premijer-blefer, otvoreno saopštava namjeru da se u minut do dvanaest reformiše izborno zakonodavstvo. Očigledno, DPS ponovo želi, kao i u slučaju vlade izbornog povjerenja, da uđe u cajtnot i da u posljednjem trenutku predloži paket za poštene izbore. I iz te želje DPS-a je, zapravo, vidljivo da su im fer i pošteni izbori posljednja briga”, rekao je Bogdnaović.

Kongres DPS-a se, naveo je, ne smije čekati.

“Neophodno je da Skupština hitno donese novu odluku o obrazovanju odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, u kojoj će se naći ono što je definisano briselskim planom”, zaključio je Bogdanović.

Kongres opozicije na dan kongresa DPS-a

Danilović napominje da savez “Da svako ima” planira da razgovara o namjerama i sa DF–om i Demokratma, i da Vlada mora biti uvjerena da opozicija neće izaći na izbore po njenim uslovima.

“Od 1. oktobra treba krenuti u kombinaciju parlamentarnog i vanparlamentarnog djelovanja uključujući i ozbiljno organizovane proteste, a na dan održavanja kongresa DPS-a moramo imati jedan veliki ‘kongres opozicije’ na otvorenom”, kaže Danilović.

Žalosno je, dodaje on, da pojedine opozicione stranke i NVO ocjenjuju kako je prelazna, tehnička vlada dobra samo za DPS.

“Upravo takvi stavovi pomažu Đukanovićevoj partiji. A koliko je to pogođen zahtjev i koliko pogađa u centar govori činjenica da DPS ne pristaje na nju ni po koju cijenu - oni bi neku drugu vladu i to u što kraćem mandatu ili neku rekonstruisanu koja bi trajala vječno. Ne. Tehnička vlada je opozicioni minimum i uslov za rješenje krize. Ili tako ili u bojkot pa neka sva “slava” pripadne DPS-u. I ovako se ponašaju kao da imaju 81 poslanika, a ne najtješnju većinu ikad. Ili ćemo postati suštinska i ustavna parlamentarna demokratija ili im treba prepustiti da se takmiče sa sobom u jednopartijskom sistemu”, kazao je Danilović.

Bonus video: