KONGRES U TIVTU

Vuksanović izabran za predsjednika HGI

Ambasador Hrvatske Veselko Grubišić obećao je da će zvanični Zagreb nastaviti da podržava Podgoricu u njenim evropskim integracijama i naglasio da će za Hrvatsku koja umjesto Velike Britanije početkom naredne godine preuzima predsjedavanje Evropskom Unijom, jedan od prioriteta biti proširenje
5796 pregleda 11 komentar(a)
Sa današnjeg Sabora HGI, Foto: Siniša Luković
Sa današnjeg Sabora HGI, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 27.07.2019. 16:08h

Adrijan Vuksanović izabran je za predsjednika Hrvatske građanske inicijative (HGI) na današnjem Kongresu te stranke.

Intoniranjem himni Crne Gore i Hrvatske i minutom ćutnje za sve u međuvremenu preminule članove te stranke, u Tivtu je ranije danas počeo V izborni kongers HGI na kojoj za novog predsjednika jedine političke partije Hrvata u Crnoj Gori izabran Vuksanović.

Vuksanovićevu kandidaturu kao jedinu zvaničnu na kongresu, iznio je Središnji odbor HGI nakon što je tog poslanika za novog predsjednika HGI jednoglasno predložio OO HGI Tivat a podržao i OO HGI Kotor.

Saboru HGI, kako se čulo jutros na svečanom dijalu koji je bio dostupan za javnost, od 115 pozvanih, prisustvuju 83 delegata.

Među učesnicima najvećeg stranačkog skupa nema dosadašnje predsjednice HGI, ministarke bez portfelja u Vladi Crne Gore Marije Vučinović kao i nekih njenih do sada prepoznatljivih bliskih saradnika.

Vučinovičku je Središnji odbor HGI nad kojim su kontrolu u međuvremenu preuzeli Vuksanović i član Predsjedništva HGI Zvonimir Deković, u februaru smijenio sa mjesta predsjednice stranke, što je ona osporila i trenutno pred Upravnim sudom vodi spor za povraćaj na čelo HGI.

Delegate i goste Sabora HGI među kojima su bili hrvatski ambasador u Crnoj Gori Veselko Grubišić i predstavnici svih partija članica vladajućeg političkog sdaveza u Crnoj Gori osim Bošnjačke stranke, ranije danas je pozdravio v.d. predsjednika HGI Josip Gržetić koji je strankom formalno rukovodio proteklih mjeseci nakon Vučinovićkine smjene.

On je istakao da se HGI zalaže za očuvanje identitea Hrvata u Crnoj Gori ali istovremeno i za stvaranje građanskog društva, te da je ta stranka dala veliki doprinos obnovi crnogorske nezavisnosti i članstvu u NATO, kao i napretku države ka članstvu u EU.

"Sloganom 'Hrvatsko srce za Crnu Goru' sa posljednjih parlamentarnih izbora 2016., iskazali smo svoj odnos i prema sebi i prema državi u kojoj živimo. Aktivno sarađujemo sa svim državotvornim strankama u C rnoj Gori. Most smo saradnje sa Republikom Hrvatskom. Stvaranje građanskog društve ne znači gašenje nacionalnih osobenosti, već integraciju i angažovanje svih poptencijala nacionalnih manjina u svim sferama društrvenog života, bez ikakvih predrasuda", poručio je Gržetić dodajući da se HGI zalaže za viši standard građana, ekonomski prosperitet, vladavinu prava, socijalnu ravnopravnost, jačenje potencijala državnih institucija, "viši stepen profesionalnog morala, a prije svega školovanje mladog naraštaja za vlastite potrebe a ne za njihovo lakše iseljavanje".

Zahvaljujući se HGI-ju na uspješnoj duigogodišnjoj koalicionoj saradnji, visoki funkcioner DPS i potpredsjednik Vlade Milutin Simović je podsjetio na kapitalna dostignuća vladajućeg poličkog saveza – od obnove državnosti, preko članstva u NATO do skorog članstva u EU i podizanja životnog standarda građana. Istakao je da su "svaki pedalj Crne Gore i svaki građanin jednajko važni" i poručio HGI i ostalim partnerima DPS da "se ne uspavamo i ne zastanemo da još, snažnije, posvećenije i požrtvovanije radimo na daljoj izgradnji Crne Gore". Rekao je da će HGI u DPS "uvijek imati partnera u razumijevanju potreba građana hrvatske etničke pripadnosti" i onda, uz korišćenje bokeljskih lokalizama, udario po oponentima koji kako je kazao, u ovoj zemlji ne vide i ne žele da vide nipta dobro i pozitivno.

"I pored svega pozitivnog što im uvijek dragi i dobrodošli, kako se ovdje kaže, furešti o nama govore i koji se ovdje rado vraćaju i sve češće ostaju, oni zatvarju oči i kreiraju neki svoj isključivo pesimistički svijet. Ne znam da li je to od fjake ili su samo takvi po prirodi, pa prostio neće da vide i prepoznaju ono što su nesporna dostignuća današnje, moderne Crne Gore. Znamo mi tu kužinu i ne osvrćemo se", poručio je Simović dodajući da DPS i partneri "vole ovu zemlju i još će jače raditi za nju i služiti joj".

Sabor HGI pozdravili su i miniszar za ljudska i manjinska prava i funkcioner DUA Mehmet Zenka, predsjednik Liberalne partije Ansdrija Popović, predstavnik Socijaldemokrata Boris Mugoša, Albanske alternative Maraš Dukaj i potpredsjednik Skupštine Crne Gore i visoki funkcioner Force Genci Nimanbegu. Jedini predstavnik opozicije na Saboru HGI bio je generalni sekretar SDP Ivan Vujović koji je podsjetio na pozitivnu ulogu te partije u godinama raspada bivše SFRJ koje su bile izazovne za Hrvate i ostale građane Crne Gore iz redova manjinskih naroda.

"Taj neki legat SDP-a i Hrvata u Crnoj Gori iz devedesetih godina naše zajedničke borbe onda kada je bilo najteže, svih antiratnih struktura – SDP, LSCG, Monitora, Vijesti, ljudi iz Matice crnogorske, PEN-a i ostalih, doveo je do Crne Gore kakva ona danas jeste – građanska, multietnička, multivjerska država. Vjerujem da ćemo za novo vrijeme graditi nova savezništva i mi smo tu uvijek za vas", kazao je Vujović dodajući da su sada izazovi izgradnja demokratske i pravne države Crne Gore svih njenih građana.

Ambasador: Proširenje jedan od prioriteta hrvatskog predsjedavanja EU

Ambasador Hrvatske Veselko Grubišić obežao je da će zvanični Zagreb nastaviti da podržava Podgoricu u njenim evropskim integracijama i naglasio da će za Hrvatsku koja umjesto Velike Britanije početkom naredne godine preuzima predsjedavanje Evropskom Unijom, jedan od prioriteta biti proširenje.

"Jedan od četiri prioritetna cilja našeg predsjedavanja EU biće proširenje. Koliko god da to ne bude u interesu nekih starijih članica EU, mi ćemo ih podsticati da se proširenje ne izgubi nikako iz fokusa jer je to jedini način da se integriramo, da budemo sa boljima, da stvorimo prosperitetna i društva u kojima će svako moći ispoljiti najboljeg sebe. Članstvo u EU nam je jamac za to", kazao je Grubišić, dodajući da se iskreno nada "da će Crna Gora otvoriti nekoliko poglavlja tokom našeg predsjedavanja EU u prvoj polovini 2020".

Preporučujemo za Vas