Kolegijum bez stava o Katnićevom odbijanju da dostavi izvještaj o "Koverti"

Konstatovano je da parlament treba da sprovodi kontrolnu funkciju
2933 pregleda 4 komentar(a)
Katnić, Foto: Savo Prelević
Katnić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.07.2019. 17:00h

Kolegijum Skupštine danas nije zauzeo konačan stav povodom odbijanja glavnog specijalnog tužioca (SDT) Milivoja Katnića da tom radnom tijelu dostavi poseban izvještaj o istrazi afere “Koverta”, ali je konstatovano da Parlament treba da sprovodi kontrolnu funkciju.

Izjašnjenje kolegijuma je zatražio Odbor za antikorupciju, jer se na sjednici, koja je održana u ponedjeljak, članovi nijesu mogli saglasiti da li je Katnić pogriješio kada je odbio da im dostavi poseban izvještaj o aferi “Koverta”, proglasivši to skupštinsko radno tijelo nenadležnim.

Članovi Odbora iz vladajuće koalicije i opozicije, tražili su da Katnić u septembru dođe na kontrolno saslušanje, kao i da prije toga dostavi izvještaj o istrazi u aferi “Koverta”.

On je to odbio, pozivajući se na član 147 Zakona o državnom tužilaštvu prema kojem nije ustanovljena obaveza SDT-a da izvještava nadležno radno tijelo Skupštine o radu tužilaštva u konkretnim predmetima “a posebno ne o preduzetim radnjama u njihovoj sadržini”.

Glavni specijalni tužilac je podsjetio da su tužioci dužni da dostave periodične izvještaje o svom radu na zahtjev Skupštine i Odbora za politički sistem.

Prema saznanjima “Vijesti”, predstavnici poslaničkih klubova tokom svojih izlaganja na Kolegijumu nijesu podržali takav Katnićev stav, već su izrazili opredjeljenje da Skupština treba da sprovodi kontrolnu ulogu.

Predsjednik Odbora za antikorupciju Predrag Bulatović potvrdio je da će sjutra biti održana nova sjednica Odbora za antikorupciju.

On je rekao da su juče predsjednika Skupštine Ivana Brajovića upoznali sa dilemama koje su imali povodom Katnićevog dopisa i da očekuje da će nedoumice sjutra biti razjašnjene.

Bonus video: