Parlamentarnom diplomatijom do unaprjeđenja odnosa

Brajović je, rezimirajući posjetu Azerbejdžanu, rekao da je tokom svih susreta bio vidljiv prijateljski stav i riješenost za razvijanje novih zajedničkih projekata u brojnim oblastima
0 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Skupstina.me
Ivan Brajović, Foto: Skupstina.me
Ažurirano: 14.03.2018. 17:32h

Parlamentarna diplomatija i aktivnosti grupa prijateljstva Azerbejdžana i Crne Gore otvaraju vrata dodatnom unaprjeđenju političkih, ekonomskih, kulturnih veza dvije države, ocijenjeno je na satanku predsjednika crnogorskog i azerbejdžanskog parlamenta, Ivana Brajovića i Oktaja Asadova.

Kako je saopšteno iz Brajovićevog kabineta, Asadov je kazao da povoljna poslovna klima za investitore Azerbejdžana u Crnoj Gori, kao i uspješni projekti u oblasti turizma i logistike, na najbolji način uzajamo promovišu dvije države i stvaraju uslove za realizaciju novih projekata.

Navodi se da je o saradnji Mješovite komisije za ekonomsku saradnju i predstojećem Biznis forumu, na kojem se očekuje učešće visokih zvaničnika Crne Gore, bilo je riječi u razgovoru sa predsjednikom Vlade Azerbejdžana Arturom Rasizadeom.

"Koji je iznio očekivanje da unaprjeđenjem ugovorne baze stvorimo i formalne preduslove za intenziviranje spoljno-trgovinske razmjene i podizanje sveukupnih ekonomskih, kulturnh odnosa na viši nivo“, kaže se u saopštenju.

Kako su kazali iz parlamenta, slični tonovi prijateljske podrške i priznanja Crnoj Gori na konzistentnoj vanjskoj politici i posebnoj ulozi na Zapadnom Balkanu, čuli su se i na sastanku sa ministrom vanjskih poslova Elmarom Mamadijarovim.

"Konstatovano je da odlični politički odnosi treba da rezultiraju mnogo boljom ekonomskom saradnjom u oblasti energetike, obrazovanja i održivog korišćenja hidropotencijala“, navodi se u saopštenju.

Brajović je, rezimirajući posjetu Azerbejdžanu, rekao da je tokom svih susreta bio vidljiv prijateljski stav i riješenost za razvijanje novih zajedničkih projekata u brojnim oblastima.

"Azerbejdžan cijeni jasne političke poruke naše zemlje vezano za probleme sa kojima se ova država suočava, a takođe ističu povoljnu poslovnu klimu za investitore ove države koja u posljednjim decenijama bilježi ekonomsku ekspanziju“, kazao je Brajović.

Prema njehovim riječima, na svim sastancima je zajednički ocijenjeno da postoji mnogo mogućnosti za saradnju, „a turistički kompleks Portonovi može biti primjer razvoja budućih uspješnih zajedničkih projekata“.

Brajović je, kako se navodi, istakao i učešće na konferenciji u organizaciji Grupe za podršku Putu svile u PS OEBS-a, čiji je Crna Gora jedan od osnivača, a trenutno je čine 22 zemlje.

"Sve to govori o posvećenosti naše zemlje multilateralnoj saradnji, razvoju diplomatskih odnosa i intenziviranja ekonomske saradnje u najboljem interesu građana Crne Gore“, zaključio je Brajović.

Delegacija Skupštine, u kojoj je bio i poslanik Bogdan Fatić, položila je vijence u Aleji časti i Aleji mučenika, a posjetila je i Počasni konzulat Crne Gore u Bakuu.

Bonus video: