Pažina bi da pitaju za “državni udar”

Predlog za razmatranje interpelacije o radu Vlade iz Pažinovog resora potpisali su poslanici Demokratskog fronta (DF), Socijaldemokratske partije (SDP) i koalicije “Da svako ima”
3003 pregleda 1 komentar(a)
Opozicija ga optužuje za zloupotrebu položaja: Pažin, Foto: Boris Pejović
Opozicija ga optužuje za zloupotrebu položaja: Pažin, Foto: Boris Pejović

Poslanici opozicije tražili su od predsjednika Skupštine Ivana Brajovića da zakaže sjednicu na kojoj bi se raspravljalo radu ministra pravde Zorana Pažina.

Predlog za razmatranje interpelacije o radu Vlade iz Pažinovog resora potpisali su poslanici Demokratskog fronta (DF), Socijaldemokratske partije (SDP) i koalicije “Da svako ima”.

Poslanici DF-a su sredinom juna najavili da će tražiti sjednicu parlamenta na kojoj će se analizirati rad ministra pravde, optužujući ga da je tokom suđenja za državni udar uticao na Viši sud i ostale sudske instance.

U zahtjevu se, između ostalog, upozorava da je Pažin imao presudan uticaj na pravosuđe prilikom hapšenja poslanika DF-a Nebojše Medojevića i izdavanja naloga za hapšenje Milana Kneževića i “time zloupotrijebio položaj ministra”.

Navodi se i da je ministar pravde od početka učestvovao u osmišljavanju “državnog udara”, podizanju optužnice i praćenju sudskog procesa, kao i da je “direktno učestvovao u određivanju i pisanju presude”. Time je, kako se pojašnjava u zahtjevu, ugrozio ustavno načelo o podjeli vlasti.

“Zloupotrebljavajući funkciju potpredsjednika Vlade za politički sistem i pravosuđe, člana Sudskog savjeta i Venecijanske komisije, Pažin je protivustavno inicirao izmjene Zakona o sudskom savjetu kako bi produžio njegov mandat do izbora novih članova, koristeći sintagmu - poslužićemo se svi zajedno principom nužda zakon mijenja”, navodi se u zahtjevu opozicije.