Pokrenuta aplikacija za provjeru potpisa podrške

DIK, kako je saopšteno, provjerava da li je osoba koja je dala potpis podrške upisana u birački spisak i da li je podržala više od jednog kandidata
424 pregleda 1 komentar(a)
Državna izborna komisija, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Državna izborna komisija, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 12.03.2018. 16:10h

Državna izborna komisija (DIK) razvila je softversko rješenje koje će biračima omogućiti da provjere kojem predsjedničkom kandidatu su dali potpis podrške i da li je on zloupotrijebljen.

DIK, kako je saopšteno, provjerava da li je osoba koja je dala potpis podrške upisana u birački spisak i da li je podržala više od jednog kandidata.

Navodi se da se u bazi podataka nalaze svi birači koje je DIK unio nakon postupka provjere.

Softversko rješenje biće postavljeno je na veb adresi potpisi.dik.co.me, a na veb sajtu DIK-a nalaziće se link za povezivanje sa navedenom adresom.

Iz DIK-a su objasnili da birač u cilju efikasne provjere treba da unese svoj jedinstveni matični broj, čekira kvadratić za validaciju, odradi uslove validacije i, ako je sve u redu, startuje opciju Provjeri.

Oni su ukazali da će birač, ako nije upisan u bazu podataka, dobiti odgovor da se ne nalazi u bazi provjerenih potpisa podrške kandidatima za predsjednika Crne Gore za izbore zakazane za 15. aprila.

Iz DIK-a su naveli da će birač, ako je upisan u bazu podataka, dobiti odgovor da se nalazi u bazi provjerenih potpisa podrške i ime i prezime kandidata kojeg je podržao.

“Ako je birač podržao više od jednog kandidata u odgovoru će biti svi navedeni”, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: