Jedinstva opozicije više nema ni na papiru

Iz svega najzadovoljnija može biti vladajuća partija koja je dobila odnose u opoziciji kakve može samo poželjeti, i pokazala da je spremna na dijalog i otvorena prema međunarodnoj zajednici”, kazao je programski direktor Građanske alijanse (GA) Boris Raonić
9835 pregleda 48 komentar(a)
Izborno zakonodavstvo pogoršalo odnose: Sa jednog od sastanka lidera opozicije i pokreta “Odupri se”, Foto: Boris Pejović
Izborno zakonodavstvo pogoršalo odnose: Sa jednog od sastanka lidera opozicije i pokreta “Odupri se”, Foto: Boris Pejović

Odluka o uspostavljanju Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornih i drugih zakona dodatno će pogoršati odnose unutar opozicije i povećati međusobno nepovjerenje. Iako je teško očekivati da se veći dio opozicije odmah vrati u odbor, vladajuća koalicija će iskoristiti rad tog skupštinskog tijela da bi predstavila volju za izborne reforme i smanjila pritisak za formiranje tehničke vlade. Time će se i zvanično staviti tačka na Sporazum o budućnosti, kojim su se opozicioni poslanici obavezali na jedinstvo i bojkot izbornih reformi.

Programski direktor Građanske alijanse (GA) Boris Raonić smatra da povratak opozicije u Odbor u ovom trenutku ne izgleda realan. On je upozorio da će odnosi između partija biti dodatno narušeni nakon odluke Demokrata da od Demokratske partije socijalista (DPS) traže promjene u Odboru bez koordinacije sa ostalim partijama.

“Oni su na neki njima poznat način načinili dogovor sa DPS-om i time doveli do situacije u kojoj su izrečene veoma grube riječi... Odnosi su sada dodatno pogoršani i prioritet bi sada trebalo da bude uspostavljanje unutaropozicionog, a kasnije i nacionalnog dijaloga. Iz svega najzadovoljnija može biti vladajuća partija koja je dobila odnose u opoziciji kakve može samo poželjeti, i pokazala da je spremna na dijalog i otvorena prema međunarodnoj zajednici”, kazao je Raonić.

Skupština Crne Gore usvojila je u srijedu odluku kojom se obrazuje Odbor za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva, koja predviđa da se rok za izradu izbornog zakonodavstva produži do 15. novembra.

Odluka je donesena nakon što su poslanici vladajuće koalicije predali amandmane, slične onima koje je ranije uputila Demokratska Crna Gora. Njima je, između ostalog, predviđeno da se odluke u Odboru donose tročetvrtinskom većinom umjesto dvotrećinski, kao i da za nadzor implementacije zakona bude zadužen poseban odbor.

Poslanici opozicije kazali su da se time smanjuju šanse za formiranje tehničke vlade, i optužile Demokrate da su radile opoziciji iza leđa i pravile dogovor sa DPS-om. Lider Demokrata Aleksa Bečić optužio je opozicione kolege da ga “pljuju iza leđa kao posljednji primitivci”.

“To što su radili, nije ni crnogorski, ni srpski, ni ljudski. To je kukavički i ništa više”, kazao je Bečić.

Podsjećajući da je priča o izbornim reformama završena nakon hapšenja Nebojše Medojevića u novembru, poslanik DF-a Jovan Vučurović kazao je da je opozicija morala da izvrši snažan pritisak na vlast, a ne sa njima da se dogovara.

“Nije režim bez vlastitog interesa predlagao amandmane, nego je imao vrlo konrektan cilj - da nema tehničke vlade za koju smo se obavezali potpisima pred građanima. Da se ne zavaravamo, Demokrate su bile svjesne da će njihovo partnerstvo sa DPS-om narušiti odnose u opoziciji i razočarati glasače, ali su se, ipak, odlučili da pređu na drugu stranu. Ne možemo da shvatimo taj potez kojim su sebe svrstali rame uz rame sa Pozitivnom i Darkom Pajovićem, koji je svojevremeno pojašnjavao da je to dobro za sve, a posebno za opoziciju. Ispostavilo se da je to bilo dobro samo za njih nekolicinu”, kazao je Vučurović.

Predsjednik Crnogoske Vladimir Pavićević kazao je da je promjenama pravila u radu Odbora napravljen veliki uticaj ka slabljenju vladajuće partije, dok je šef poslaničkog kluba DPS-a Nikola Rakočević rekao da će se cjelokupna opozicija vratiti dijalogu i time eliminisati bilo kakve sumnje u vezi sa parlamentarnim izborima.

“Mi smo sve ovo vrijeme radili i izgradili ozbiljna rješenja, koja su tek podloga i platforma za dalji zajednički dogovor i razgovor”, kazao je Rakočević agenciji MINA, dok je predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković kazao da je usvajanjem odluke profitirao DPS, a izgubila opozicija.

Predsjednik parlamenta Ivan Brajović rekao je da usvojena odluka predstavlja još jedan korak ka tome da Skupština funkcioniše u punom sastavu, dok je potpredsjednik SDP-a Bojan Zeković rekao da je u značajnoj mjeri otežana realizacija zahteva za tehničkom vladom.

“Jedinstvo opozicije ne postoji zbog ozbiljnih programskih razlika, ali i očigledne činjenice da pojedine inicijative opozicije u parlamentu zastupa DPS. Mi smo za ozbiljan dijalog uvijek spremni”, kazao je Zeković Televiziji Vijesti.

Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han i ambasadorka Velike Britanije Alison Kemp pozdravili su odluku Demokrata i pokreta URA da učestvuju u radu Odbora.

Odbor na čekanju do septembra

Administrativni odbor ni juče nije donio odluku o popunjavanju Odbora za sveobuhvatne reforme, jer odluka koju je u srijedu donio parlament još nije objavljena u Službenom listu.

Administrativni odbor u srijedu nije uspio da imenuje poslanike Demokrata Moma Koprivicu i Danila Šaranovića za nove članove Odbora za izborne reforme, jer poslanici o tome nijesu glasali prije ponoći kada ističe zakonski rok za redovno zasjedanje Skupštine.

Administrativni odbor je juče odlučio da odloži glasanje, dok članovi tog skupštinskog tijela ne dobiju informaciju da su objavljene izmjene odluke o obrazovanju Odbora za izborne reforme.

Nakon što bude objavljena, Odbor može tražiti vanrednu sjednicu Skupštine na kojoj bi se verifikovala popuna mjesta. S obzirom na to da se prema poslovniku vanredna sjednica može održati najmanje 15 dana od zahtjeva za zakazivanjem, to praktično znači da bi se o popuni mjesta u Odboru moglo glasati tek krajem avgusta ili početkom septembra.

Iz DF-a su tražili da imaju tri predstavnika u Odboru, a Demokrate, SNP-Demos, SDP i Klub nezavisnih poslanika po jednog predstavnika.

Bonus video: