"Pozivamo potpisnike Sporazuma na sastanak, ne interesuju nas Markovićeve nepristojne ponude"

"Radi promovisanja dijaloga, kao jednog od demokratskih načela, potpisivanje "Sporazuma o budućnosti" mora biti ponuđeno i činiocima vlasti: Socijaldemokratama, manjinskim partijama, a zatim i DPS i samoproglašenim premijeru i predsjedniku države"
8097 pregleda 17 komentar(a)
Sa jednog od protesta pokreta "Odupri se - 97000", Foto: Luka Zeković
Sa jednog od protesta pokreta "Odupri se - 97000", Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.08.2019. 17:09h

Nakon posljednjih dešavanja na političkoj sceni, svjesni istorijske važnosti procesa koji su započeli danom potpisivanja "Sporazuma o budućnosti", javno pozivamo sve potpisnike na zajednički sastanak u srijedu, 7. avgusta 2019, saopšteno je danas iz pokreta "Odupri se - 97000" .

"Sporazum o budućnosti" potpisali su 30. marta svi poslanici crnogorske opozicije i predstavnici pokreta "Odupri se" Džemal Perović, Dejan Pejović, Omer Šarkić, Demir Hodzić i Ratka Jovanović Vukotić.

U njemu piše da se zahtijeva ostavka predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, premijera Duška Markovića, VDT Ivice Stankovića, SDT Milivoja Katnića, direktora ASK-a Sretena Radonjića i rukovodstva RTCG.

"Podsjećamo da u tački 1 Sporazuma piše: Zajednički ćemo se zalagati za formiranje Vlade građanskog jedinstva, koja će djelovati u ograničenom mandatu i čiji će osnovni zadatak biti da omogući uslove za održavanje fer i slobodnih izbora, a u tački 5: Potpisnici Sporazuma će se dogovarati o svim oblicima zajedničkog vaninstitucionalnog djelovanja. Smatramo da je nužno organizovati zajednički sastanak svih potpisnika kako bi se svim građanima pojasnila dešavanja na političkoj sceni. Sastanak će biti otvoren za medije i direktno prenošen na FB stranici pokreta "Odupri se - 97000", , navodi se u saopštenju.

Iz pokreta "Odupri se - 97.000 su kazali da je"Sporazum o budućnosti" javno obavezao sve potpisnike da će se zalagati za korjenite promjene političkog sistema koje prvenstveno treba da dovedu do smjene vlasti, što je osnovni preduslov da naša zemlja krene putem kojim većina građana smatra da treba, tj. da se po prvi put u istoriji dese slobodni izbori u Crnoj Gori, bez pritisaka, ucjena, kupovine glasova, što kako tvrde, do sada nije bio slučaj.

"Sporazum pripada svim građanima Crne Gore, ne samo predstavnicima pokreta "Odupri se – 97000" i poslanicima zvanične parlamentarne opozicije, već njegovo potpisivanje mora biti ponuđeno vanparlamentarnim partijama, nevladinim organizacijama, sindikatima, grupama građana i najvažnije svim građanima Crne Gore. Radi promovisanja dijaloga, kao jednog od demokratskih načela, potpisivanje "Sporazuma o budućnosti" mora biti ponuđeno i činiocima vlasti: Socijaldemokratama, manjinskim partijama, a zatim i DPS i samoproglašenim premijeru i predsjedniku države. Naravno, njihove potpise ne očekujemo, s obzirom na to da bi tim činom prihvatili svoje ostavke, a već su bezbroj puta pokazali da ne posjeduju ni političku ni moralnu vrstu odgovornosti za takav civilizacijski čin, koji je praksa svuda u svijetu. Ipak, dužni smo to učiniti radi svih onih koji su pod prinudom i radi ostvarenja materijalnih interesa na prethodnim izborima dali svoj glas vladajućoj koaliciji, a i sami znaju da ovakva vlast državu vodi ka propasti", piše u saopštenju pokreta "Odupri se - 97.000".

Premijeru Dušku Markoviću su poručili da ih nisu majke rađale da bi im se svijet okretao oko kongresa Demokratske partije socijalista (DPS).

"Ne interesuju nas njegove nepristojne ponude, već ćemo mi biti ti koji će postavljati uslove o organizovanju prvih slobodnih izbora u Crnoj Gori, kako smo rekli i ambasadoru EU u Crnoj Gori, gospodinu Oravu. Ti uslovi obuhvataju oslobađanje Javnog servisa, Agencije za sprječavanje korupcije, Vladu građanskog jedinstva i sve ostalo što budemo smatrali bitnim da bi proces izbora bio slobodan, jer ćemo u suprotnom bojkotovati sve vaše i samo vaše izbore. Zvaničnoj parlamentarnoj opoziciji poručujemo da se protiv zla kakvo je DPS ne možemo boriti zlom u sebi, te da će vam građani ponovo pružiti ruku za izvlačenje iz blata u kojem ste se nalazili prije početka protesta i potpisivanja "Sporazuma o budućnosti", a u koje ste ponovo skliznuli. Očekujemo da ćete se svi odazvati na zajednički sastanak jer je to u ovom trenutku najmanje što ste dužni građanima Crne Gore", kazali su iz pokreta "Odupri se - 97.000".

Oni napominju da je u ideji pokreta "Odupri se" građanin percipiran kao političko, misleće biće, a ne kao ciljna grupa, glasač, dio biračkog tijela.

"Zbog činjenice da smo svjesni uticaja politike na život svih stanovnika Crne Gore i krenuli u realizaciju ideje "Odupri se", poručujemo svim građanima da i dalje smatramo da je Ulica jedina slobodna institucija, te da samo ujedinjujući sve strukture društva možemo doći do željenog i nasušno potrebnog cilja, a to je Sloboda, oslobađanje institucija i zaustavljanje pljačke državnih resursa", kazali su iz pokreta "Odupri se - 97000".

Bonus video: