PORUČIO DA TRAŽE TEHNIČKU VLADU

Danilović: Većina opozicije nije zadovoljna planom Demokrata

Ministri u tehničkoj vladi, ističe poslanik UCG, ne mogu sprovesti reforme, ali ako imaju podršku cijele opozicije, mogu spriječiti zloupotrebe javnih resursa
5261 pregleda 41 komentar(a)
Danilović, Foto: Boris Pejović
Danilović, Foto: Boris Pejović

Poslanik Ujedinjene Crne Gore, Goran Danilović, kazao je kako razumije da Demokrate "osjećaju zadovoljstvo" jer je usvojen njihov Briselski plan, ali da bi oni morali shvatiti da više od dvije trećine opozicije nije zadovoljno tim planom.

"Mi tražimo tehničku vladu, a u međuvremenu su je i oni prihvatili kroz Sporazum koji smo potpisali na trgu, pred građanima", navodi Danilović.

"Razobličimo gomilu podvala i gluposti! Samo DPS marketing mogao je da smisli tezu da je po opoziciju pogubno da se formira tehnička vlada u susret izborima. Dakle, zamislimo političku perverziju po kojoj ćemo poraziti Đukanovićevu partiju ako izbore bude kontrolisalo neko "radno tijelo" formirano u Skupštini, ali ćemo izgubiti ako se izborimo za tehničku Vladu? Zamislimo? DPS je prihvatila svako slovo iz plana Demokrata! Prihvatila je i da čak upravo oni predlože izmjene ranije Odluke jer su, valjda, odlučili da izgube izbore? Nii za živu glavu, međutim, ne prihvataju tehničku vladu jer je ona politički smrtonosna po opoziciju? Znači DPS radi protiv sebe, a u korist opozicije? Zaista čudesno. Nema tog promo sadrzaja koji takvu logiku može objasniti pristojnom čovjeku! Zaista, nevjerovatno", navodi se u saopštenju Danilovića.

U Ujedinjenoj Crnoj Gori se, kako je rekao, pitaju "kome normalnom i elementarno pismenom ovakva priča može biti prodata".

"Čak i dio NVO-a poručuje; šta će opoziciji "fikus ministri" koji se, valjda, ne bi pitali ništa u prelaznoj vladi. Poručuju nam tako da budemo "kaktus" poslanici u odborima i pododborima odakle se mijenja svijet? Pa, kada je to interes opozicije zašto nam Đukanović svesrdno nudi taj interes i "kaktus" položaj, glasajući svom snagom za njega, a nipošto ne da formiranje prelazne - tehničke vlade", kazao je Danilović.

Ovi stavovi, smatra on, "vrijeđaju inteligenciju, ali i razobličavaju pojedince".

"Brisel nije primorao DPS da kapitulira time što su usvojeni amandmani na raniju Odluku o formiranju privremenog odbora - nije jer upravo DPS-u pravi veliki problem što taj odbor nije radio, ili nije simulirao rad na izmjenama zakonodavstva, pa se politička kriza zahuktavala, a prijetnja bojkotom izbora postajala realnost", ističe Danilović.

Ključne dvije izmjene u Odluci, ocjenjuje on, ne idu u korist opozicije.

"Prva je da više nema nikakve nade da se pod "modelom" za praćenje inplementacije zakonodavstva računa na tehničku vladu - sada je jasno da će to biti "radno tijelo" za praćenje implementacije. A, ako ih ne "srušimo" radnim tijelima i radnim grupama nećemo ničim! Žalosno! Druga izmjena se tiče odlučivanja u privremenom Odboru. Do sada je važilo da se odluke donose konsenzusom, a ako on izostane onda 2/3 većinom. Sada, nakon amandmana, važi: odluke se donose konsenzusom, a ako on izostane onda 3/4 većinom. Dakle, ni prije, ni sada bez DPS-a ne može. Šta je tu pobjeda opozicije? Kakve su to spin gluposti koje se podmeću javnosti", rekao je Danilović.

On ističe da više od dvije trećine opozicije traži tehničku vladu.

"Potpuno razumijem da Demokrate osjećaju zadovoljstvo jer je prošao njihov Briselski dogovor od prije godinu i više, ali bi oni morali shvatiti da više od 2/3 opozicije nije zadovoljno tim planom - mi tražimo tehničku vladu, a u međuvremenu su je i oni prihvatili kroz Sporazum koji smo potpisali na trgu, pred građanima. Potpisali smo i to da ćemo bojkotovati izbore ne bude li minimuma uslova, a dio minimuma je tehnička vlada. Zar nijesmo", navodi Danilović.

Ministri u tehničkoj vladi, ističe on, ne mogu sprovesti reforme, ali ako imaju podršku cijele opozicije, mogu spriječiti zloupotrebe javnih resursa.

"Teza da se ministri u tehničkoj vladi ne bi pitali ništa, ili da bi bili kao "fikusi", tačna je ako bismo u takvu Vladu ušli bez lex specialisa, ako bismo ušli reda radi i bili puki izvršioci volje većine. Ministri u tehničkoj vladi ne mogu sprovesti reforme ali ako imaju podršku cijele opozicije onda mogu spriječiti zloupotrebe javnih resursa. Mogu to mnogo bolje nego "kaktus" poslanici u odborima za praćenje rada odbora - kaktusi i podkaktusi! Podsjetimo; 2016. u prelaznu Vladu nijesu ušli ni DF, ni Demokrate, ipak, opozicija je osvojila 39. mandata, a glasova skoro koliko pozicija. DPS sada ne dopušta sličnu vladu jer zna da će izgubiti izbore stanu li iza nje svi opozicionari, ili, makar, najjači", rekao je Danilović.

On se pita "ko to vjeruje više DPS-u nego sebi".

"Čemu onda ova lakrdija u kojoj učestvuje i dio NVO u kojoj se obesmišljava centralni zahtjev opozicije i građanskih protesta, a to je, da nećemo izaći na izbore bez Vlade građanskog jedinstva? Čemu varanje ljudi, ili makar pokušaj varanja, kroz poklič; ne treba nam prelazna, tehnička vlada? Pa zar to ne kazu i Đukanović i Marković? Kako je dobro za opoziciju isto što nude i čelnici DPS-a? Kako se to kontrolišu izbori preko ASK, DIK-a koji će postati CIK, preko savjeta RTCG, a ne kontrolišu kroz tehničku vladu? Ko nas to namješta pod izbornu sablju DPS-a i zašto? Ko normalan može razumjeti da je bolje da nam izbore sprovodi kada u kojoj je 100% ministara iz većine, nego ona u kojoj će biti i opozicija? Ko to vjeruje više DPS-u nego sebi?Ne znamo da li bi ministri u tehničkoj vladi, iza kojih bi stalo 39. opozicionih poslanika, bili fikusi, ali pouzdano znamo da će izbori bez tehničke vlade sigurno značiti da je opozicija, poput jednog dobro naježenog kaktusa, pretvorena u izvjesnog gubitnika, usamljena u pustinji koju će oko nje napraviti DPS! Idealno da potom, na njenom mjestu, porastu ukrasni kaktusi poput pojedinih NVO", zaključio je Danilović.