Kos: Odbor nema pravo da se miješa u nadležnost Tužilaštva

Slovenački ekspert za borbu protiv korupcije tvrdi da skupštinsko radno tijelo za antikorupciju nema zakonskog osnova da traži poseban izvještaj o aferi “Koverta”
1993 pregleda 2 komentar(a)
Sve što u izvještaju piše je nadležnost Tužilaštva: Kos, Foto: Delo
Sve što u izvještaju piše je nadležnost Tužilaštva: Kos, Foto: Delo

Nezavisni ekspert za borbu protiv korupcije Drago Kos, ocijenio je da skupštinski Odbor za antikorupciju nema zakonskog osnova da od Tužilaštva traži poseban izvještaj o istrazi afere “Koverta”.

“Tužilaštvo je autonomno da radi svoj posao i politika tu nema šta da se miješa. Može posle kad se završi s tim, Tužilaštvo da podnese izvještaj ako želi. Mislim da nema zakonskog osnova za to što taj skupštinski odbor traži. Iako je Odbor za antikorupciju, nema pravo da se miješa u ingerencije nezavisnih organa”, kazao je Kos.

Članovi Odbora za antikorupciju iz vladajuće koalicije i opozicije, tražili su da glavni specijalni državni tužilac (SDT) Milivoje Katnić u septembru dođe na kontrolno saslušanje, kao i da prije toga dostavi izvještaj o istrazi u aferi “Koverta”. On je to odbio, pozivajući se na član 147 Zakona o državnom tužilaštvu prema kojem nije ustanovljena obaveza SDT-a da izvještava nadležno radno tijelo Skupštine o radu tužilaštva u konkretnim predmetima “a posebno ne o preduzetim radnjama u njihovoj sadržini”. Katnić je podsjetio da su tužioci dužni da dostave periodične izvještaje o svom radu na zahtjev Skupštine i Odbora za politički sistem.

Nakon toga je Odbor od kolegijuma predsjednika Skupštine Crne Gore tražio izjašnjenje, ali Kolegijum nije zauzeo konačan stav povodom Katnićevog odbijanja da tom radnom tijelu dostavi poseban izvještaj.

Odbor je početkom avgusta uputio zahtjev vrhovnom državnom tužiocu (VDT) Ivici Stankoviću da im dostavi poseban izvještaj o istrazi afere “Koverta”, nakon što je to odbio da učini Katnić.

Stankoviću je dat rok do 4. septembra da dostavi izvještaj i da se izjasni o Katnićevom dopisu Odboru za antikorupciju, s obzirom na to da je nova sjednica tog radnog tijela zakazana za 11. septembar. Na toj sjednici Odbor je planirao da razmatra poseban izvještaj Tužilaštva u postupanju u aferi “Koverta”, te će poziv za kontrolno saslušanje uputiti i Stankoviću i Katniću.

Članovi Odbora za antikorupciju u dopisu VDT-u navode da im član 68 Poslovnika Skupštine daje pravo da od državnog organa mogu da traže podatke i informacije od značaja za svoj rad.

“Ne znam kako bi oni dobili taj izvještaj koji se odnosi na istragu, jer šta god da tamo piše, to je ingerencija samo Tužilaštva, ničija drugo. Sve što obrazlažem je princip, ne zalazim u to da Tužilaštvo nije odradilo svoj posao... Ali, principijelno, Tužilaštvo ne bi smjelo da podnosi izvještaje o tekućim slučajevima ni Parlamentu, ni Vladi”, kazao je Kos.

U posljednjem izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore ka EU, ocijenjeno je da u pravosudnom sistemu postoji određeni napredak, ali da je neophodno unaprijediti zakonodavni okvir u pravcu jačanja nezavisnosti i profesionalizma pravosuđa i sprovođenja u praksi.

Katniću je još rano za optužnicu

Specijalno tužilaštvo je 31. januara formiralo predmet povodom afere “Koverat” i proširilo istragu protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića i odbjeglog predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića.

Milivoje Katnić nedavno je saopštio da je još rano za optužnicu, jer se još prikupljaju dokazi o porijeklu novca iz “Koverte” koju je Knežević predao Stijepoviću.

“Mi ćemo donijeti odluku da li ćemo podnijeti optužnicu ili obustaviti istragu... Radimo najbrže što može, ovo tužilaštvo je nepokolebljivo u pravcu pravde”, rekao je Katnić.

Bonus video: