Gošović Daniloviću: Kao ministru, tzv. "državni udar" Vam je prošao ispred nosa

"Rukovodili ste radom ministarstva čiji birački spisak nijeste potpisali, jer ga i pored preduzetih napora, nijeste očistili od lica koji nemaju biračko pravo. Takvim se učinkom pred crnogorskom javnošću nikako ne možete pohvaliti"
4611 pregleda 11 komentar(a)
Gošović, Foto: Demokratska Crna Gora
Gošović, Foto: Demokratska Crna Gora

Član Predsjedništva Demokratske Crne Gore Neven Gošović poručio je danas poslaniku Ujedinjene Crne Gore Goranu Daniloviću da mu je kao ministru unutrašnjih poslova tzv. "državni udar" prošao ispred nosa.

Gošović je reagovao na saopštenje Danilovića u kome je poslanik Ujedinjene Crne Gore između ostalog poručio "Ako sam bio omiljeni Milov ministar, zašto je Gošović kod mene dolazio sa zdravicom".

"Dobro se sjećam da vam kao ministru prvih nekoliko nedjelja nije ni omogućeno da pristupite biračkom spisku, jer je odgovorna službenica za vođenje biračkog spiska iznenada pošla na bolovanje, a da vam nije ostavila šifru za pristup podacima. Rukovodili ste radom ministarstva čiji birački spisak nijeste potpisali, jer ga i pored preduzetih napora, nijeste očistili od lica koji nemaju biračko pravo. Takvim se učinkom pred crnogorskom javnošću nikako ne možete pohvaliti. Vama je gospodine Daniloviću, kao ministru unutrašnjih poslova, tzv. ,,državni udar” prošao ispred nosa. O istom ste bili informisani kao i svaki drugi građanin Crne Gore. E pa zato gospodine Daniloviću, da ne bi i "opozicionim ministrima", događaji od izuzetnog značaja za slobodne i zakonite izbore prolazili mimo njih, neophodna je sveobuhvatna izborna reforma i mehanizmi nadzora koji će vratiti povjerenje građana u izborni proces", istakao je Gošović.

On je dodao da je Danilović ustvrdio da Demokratska partija socijalista (DPS) ne bi prihvatio Briselski plan da nije to DPS-u odgovaralo.

"Takav vaš nastup neminovno nameće zaključak da DPS 2016. godine ne bi prihvatio Vladu izbornog povjerenja i Vas kao ministra u toj Vladi, da mu to nije odgovoralo. Takvim vašim logiciranjem o Vama kao "omiljenom Milovom ministru", govorili ste Vi, a ne Demokrate i j" poručio je Gošović Daniloviću.

On je kazao i da je Danilović ustvrdio da više od dvije trećine opozicije nije zadovoljno Briselskim planom Demokrata, što kako navodi Gošović ne može biti logično, jer je svaka stavka tog plana u interesu opozicije.

"Usuđujute se da kažete da je to laž, iako Vas sadržaj usvojenih amandmana dostupan javnosti u potpunosti demantuje. Ustvrdili ste da se izvršenim izmjenama i dopunama Odluke o obrazovanju Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva uskraćuje mogućnost tehničke Vlade, te da Demokrate ne prihvataju tehničku Vladu, što je u potpunosti netačno. Formiranjem nezavisnog nadzornog tijela koje bi pratilo dosljednu primjenu usvojenih zakona, ni u kom slučaju ni pravno, ni politički ne može predstavljati smetnju za obrazovanje tehničke Vlade. Uostalom i u toku 2016. godine postojala je Vlada izbornog povjerenja u kojoj ste Vi bili ministar, ali i Skupštinski Odbor za praćenje primjene zakona i drugih propisa. To je najbolji dokaz da se Odbor i tehnička Vlada međusobno ne isključuju. Vi to dobro znate. Taj Odbor treba da kontroliše kako izvšrnu vlast, tako i sve one druge institucije kojima se mogu zloupotrijebiti javni resursi u partijske svrhe", rekao je Gošović.

Član Predsjedništva Demokrata je naveo i da u zarobljenoj državi kakva je Crna Gora DPS vrši zloupotrebe na svakom koraku, te je zato neophodan sveobuhvatan sistem kontrole i nadzora, i parlamentarni, i izvršni, i zakonodavni.

"Upravo zato mi podržavamo zahtjev opozicije da se obrazuje i tehnička Vlada i javno smo iznijeli spremnost i odlučnost da bojkotujemo izbore, ako se ne obezbijedi realizacija Briselskog plana i ako se neobrazuje tehnička Vlada uz skladu sa onim što smo potpisali Sporazumom o budućnosti", kazao je Gošović.

On je pitao Danilovića zašto svjesno pokušava da obmane javnost?

"Zašto nijeste došli na juče održani sastanak opozicije, da sa Demokratama ukrstite argumente po svim ovim pitanjima? Nijesmo mi, gospodine Daniloviću, postavili poslanika Aprcovića za predsjednika Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, već ste Vi tom sazivu Skupštine i njenom radnom tijelu dali legitimitet bezuslovnim povratkom u Skupštinu. A gdje ste Vi bili kad je pajserima preuzimana vlast u Kotoru? Da se nijeste možda pojavili na nekoliko protesta u Kotoru koji su građani organizovali protiv neviđenog pravnog nasilja i preuzimanja vlasti političkom korupcijom u tom gradu? Tačno je gospodine Daniloviću da smo ja i Vi, dok ste bili na funkciji ministra unutrašnjih poslova u više navrata imali konsultacije, prije svega kada su u pitanju nadležnosti tog ministarstva u vođenju centralnog biračkog spiska", poručio je Gošović Daniloviću.

Bonus video: