Mogli smo sarađivati, da Podgorica nije okrenuta samo prozapadnom kursu

Iz Ministarstva, na čijem čelu je Sergej Lavrov, “Vijestima” je saopšteno da Rusija i Crna Gora imaju bogatu istoriju bilateralnih odnosa i značajan potencijal za interakciju
16515 pregleda 49 komentar(a)
Bogata istorija bilateralnih odnosa: Lavrov i Đukanović, Foto: Savo Prelević
Bogata istorija bilateralnih odnosa: Lavrov i Đukanović, Foto: Savo Prelević

Crna Gora i Rusija imaju značajan potencijal za interakciju, ali se te mogućnosti ne koriste, jer je zvanična Podgorica izabrala bezalternativni prozapadni kurs razvoja, ocijenjeno je iz Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Iz Ministarstva, na čijem čelu je Sergej Lavrov, “Vijestima” je saopšteno da Rusija i Crna Gora imaju bogatu istoriju bilateralnih odnosa i značajan potencijal za interakciju.

“Nažalost, te mogućnosti se ne koriste”, odgovoreno je iz Odjeljenja za informisanje i medije ruskog Ministarstva vanjskih poslova na pitanje kakvi su tenutni odnosi između dvaju zemalja.

Razlog za to što se te mogućnosti ne koriste, u ruskom Ministarstvu vide u tome što je “zvanična Podgorica za sebe izabrala bezalternativni prozapadni kurs razvoja”.

“Praksa pokazuje da pokušaji formiranja sopstvenog nacionalnog identiteta isključivo na osnovu poricanja istorijskog iskustva, prekida veza sa susjedima i nade u svijetlu evroatlantsku budućnost, vode samo do povećanja konfrontacije u regionu, koji je, i bez toga, opterećen brojnim izazovima”, navodi se u odgovoru ruskog Ministarstva.

Iz tog resora su istakli da se nadaju da će se stvoriti uslovi za povratak razvoja rusko -crnogorskih odnosa na uzajamno korisnim osnovama.

Dobri odnosi Crne Gore i Rusije narušeni su nakon zaokreta crnogorske vlasti ka Zapadu i odluke da državu vodi ka članstvu u NATO, kao i odluke da se u potpunosti pridruže sankcijama EU protiv Rusije.

Te odluke su naišle na veliko protivljenje Rusije, pa je 2017. godina, posebno do juna, kada je Crna Gora i zvanično postala 29. članica NATO-a, protekla u objavljivanju “oštrih” saopštenja iz ruske Vlade.

Saopštavano je da u Crnoj Gori postoji neprijateljski odnos prema Rusima i da je produženje bezviznog režima za Ruse na 90 dana samo lukavstvo, da su tvrdnje o miješanju Rusije u unutrašnje stvari Crne Gore potpuno neosnovane...

Te godine ruskim građanima su upućivani pozivi da više ne putuju u Crnu Goru jer tamo vlada opšta antiruska histerija kojom rukovodi vlast u Podgorici, a koju su u Kremlju optuživali za antiruski stav i politiku.

Najveći izazovi između dvije zemlje nastupili su nakon nakon hapšenja optuženih za pokušaj nasilne smjene vlasti u Crnoj Gori na izborima u oktobru 2016. godine. Prema optužnici crnogorskog Specijalnog tužilaštva, prvobitni organizatori “državnog udara” su dvojica ruskih državljana Eduard Šišmakov i Aleksandar Popov, kojima se sudilo pred Višim sudom u Podgorici.

Viši sud je 9. maja, između ostalih, osudio Popova na 12, a Šišmakova na 15 godina zatvora zbog krivičnog djela “stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju”.

Nakon presude, iz Odjeljenja za informisanje i medije ruskog Ministarstva inostranih poslova je saopšteno da presuda Višeg suda u Podgorici “ne ostavlja nikakvu sumnju u politizaciju crnogorskog sistema pravde i njegovu podložnost manipulacijama spolja”, te da samo može pogoršati rusko-crnogorske odnose, koji su već na najnižoj tački u njihovoj istoriji.

Neophodna izgradnja bilateralnog dijaloga

Početkom jula ove godine je sa sastanka predsjednika Mila Đukanovića i odlazećeg ambasadora Rusije u Crnoj Gori Sergeja Gricaja, saopšteno da današnji karakter rusko-crnogorskih odnosa ne odgovara duhu vjekovnih i tradicionalno prijateljskih veza.

„Sagovornici su ukazali na neophodnost preduzimanja zajedničkih napora za popravljanje situacije i za izgradnju bilateralnog dijaloga od obostranog interesa za narode ove dvije zemlje“, saopšteno je tada iz Đukanovićevog kabineta.