"Odupri se - 97.000": Da se zna da li je opozicija za bojkot, što više raščistiti poziciju

Lider pokreta “Odupri se”, Džemal Perović je kazao da za proteste ne računaju na opoziciju, navodeći da su prethodni bili isključivo građanski
3154 pregleda 25 komentar(a)
Sporazum je obavezujući: Sa nedavnog sastanka Pokreta i opozicije, Foto: Savo Prelević
Sporazum je obavezujući: Sa nedavnog sastanka Pokreta i opozicije, Foto: Savo Prelević

Pokret "Odupri se - 97.000" uskoro će od svih opozicionih partija zatražiti izjašnjenje da li ostaju pri bojkotu svih narednih izbora, ako ih bude organizovala aktuelna vlast.

Lider pokreta “Odupri se”, Džemal Perović, kazao je “Vijestima” da će od partija tražiti jasan odgovor, kako bi planirali naredne proteste.

“Što prije moramo saznati da li ostaju pri bojkotu, kako bi kasnije mogli da objasnimo građanima kakav je bio njihov stav u ovom trenutku, pošto se svi kunu u Sporazum o budućnosti i koje će izgovore koristiti ako ga neka od partija bude direktno prekršila izlaskom na, recimo, lokalne izbore”, kazao je Perović.

On je istakao da očekuje da tokom ovog mjeseca "što više raščiste poziciju" na opozicionoj sceni, svake grupacije pojedinačno i nastave sa masovnim protestima.

Za proteste, kako je kazao, ne računaju na opoziciju, navodeći da su prethodni bili isključivo građanski.

Perović je kazao da u međusobnom prepucavanuju opozicije neće dopustiti zloupotrebu Sporazuma, jer je veoma jasan i obavezujući za sve.

Generalni sekretar Demokrata, Boris Bogdanović, rekao je da će učestvovati i u narednim protestima, kao i u svim oblicima ispoljavanja građanskog vaninstitucionalnog bunta: “Kako smo ostali dosljedni u bojkotu Skupštine, tako ćemo ostati dosljedni i kada su u pitanju protesti i svi drugi oblici vaninstitucionalnog pritiska na vlast, jer mi držimo riječ datu narodu i iskrenim opozicionim subjektima”.

On je kazao da su mirni građanski i demokratski protesti uz bojkot Skupštine, bili najdjelotvornije opozicione poluge pritiska na vlast: “Da su svi opozicioni subjekti ostali dosljedni, već danas bismo imali uslove za fer i demokratske izbore. Ali, očigledno da nekome nije stalo do fer uslova, već do klasične političke trgovine”.

Svađe uzrokovale razočaranje u opoziciju

Perović je kazao da se protesti mogu održavati bez podrške opozicije, da su tako i počeli, ali ih je opozicija, vrednujući značaj građanskog bunta podržala, a da to od njih nisu tražili: “Tako se i došlo do Sporazuma za budućnost. Upravo su svađe unutar opozicije, prije svega kotorski slučaj, doveli do toga da se građani razočaraju u opoziciju”.

Bonus video: