OBRATIO SE POVLAŠĆENIM FUNKCIONERIMA

Konatar: Ima li vaša gramzivost granica i kad vam je dosta?

"Od vaše gramzivosti više niste u stanju da razdvojite vaše lično od dobra cijelog društva i države Crne Gore. I zbog toga treba da vas bude sramota", stoji u otvorenom pismu potpredsjednika GP URA
3886 pregleda 8 komentar(a)
Konatar, Foto: Građanski pokret URA
Konatar, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 12.08.2019. 12:42h

Potpredsjednik Građanskog pokreta URA, Miloš Konatar, uputio je otvoreno pismo funkcionerima koji su dobili stanove i stambene kredite po povoljnim uslovima.

Konatar ih, između ostalog, u obraćanju podsjeća na status zaposlenih u zdravstvu i školstvu, javnih službenika i, kako je rekao, većine radnika u Crnoj Gori.

"Gospodo funkcioneri DPS-a, dosljednih satelita i uvaženi predstavnici 'nezavisne' sudske vlasti u Crnoj Gori, svi vi koji ste dobili stanove i stambene kredite po povlašćenim uslovima iako imate riješeno stambeno pitanje ili ste već dobijali kredite od Vlade, da li ste znali da je kao rezultat vaše politike od 2014. godine preko 120 ljekara napustilo sistem javnog zdravstva? Da li ste znali da većina ljekara danas u Crnoj Gori ima osnovnu platu od 550 eura? Da li ste znali da se sa tom platom ljekari jedva mogu servisirati osnovnu potrošačku korpu? Da li ste znali da većina ljekara kada i ako dobiju stambeni kredit plaćaju ratu za stan po tržišnim uslovima od 250 eura pa naviše? Da li ste znali da ljekari zbog toga napuštaju Crnu Goru? Da li ste znali da su u ovakvoj situaciji i profesori, nastavnici, javni službenici i većina radnika u našoj zemlji? Da. Znali ste. Ali to nije uticalo na vašu pohlepu i gramzivost. Iako imate stanove, tražili ste još. Iako ste već dobijali kredite od Vlade, tražili ste opet", kazao je Konatar.

Dodaje da je "zbog vaše politike" od 2006. Crnu Goru napustilo više od 60 hiljada građana u potrazi za boljim životom. Podsjeća i da, prema posljednjim istraživanjima, svaka druga mlada osoba planira da napusti Crnu Goru i da su mladi organizovali i kampanju "Neću da idem" jer danas, kako je kazao, u Crnoj Gori oni nemaju jednake šanse za rad i normalan život.

"Vi takvi kakvi ste jeste najbolji dokaz da Crna Gora danas nije država pravde, solidarnosti i jednakih šansi za sve. Vi ste najbolji primjer zbog čega su Crnoj Gori neophodne promjene. Da li znate koliko vaših kolega iz javne uprave, sistema obrazovanja i zdravstva, kao i predstavnika sudske vlasti nema riješeno stambeno pitanje? Da li znate koliko njih ima stambene kredite koje će vraćati narednih 20 godina plaćajući punu tržišnu, tj nepovlašćenu ratu kredita? Da li znate da su prosječne plate zaposlenih u javnoj upravi, zdravstvu, obrazovanju ili sudstvu po nekoliko puta manje od vaših? Da li znate da ima penzionera koji nakon 40 godina mukotrpnog rada i dalje nemaju riješeno stambeno pitanje? Da. Znate. I apsolutno vas nije briga, dok god je vama dobro i dok vi vraćate rate od 20 do 40 eura za kredite od više desetina hiljada eura", navodi Konatar.

On smatra da su funkcioneri kojima se obraća svjesni da je stan ili kredit koji su dobili, iako već imaju riješeno stambeno pitanje, trebalo da bude dodijeljen "nekom mladom naučniku, doktoru specijalisti, inženjeru, profesoru, vrhunskom sportisti ili nekome ko bi doprinio opštem dobru i društvenom napretku Crne Gore."

"Jeste, gospodo. Vrlo dobro ste svjesni toga, ali od vaše gramzivosti više niste u stanju da razdvojite vaše lično od dobra cijelog društva i države Crne Gore. I zbog toga treba da vas bude sramota. Bez obzira što se vodite primjerom šefa režima i njegove kaste, bez obzira što ste sebe ubijedili da ovdje nema ništa sporno i da je potpuno normalno da vi opet dobijate nove stanove i nove kredite. Ne mogu, a da vas na kraju otvoreno ne pitam: Ima li vaša gramzivost granica i kada vam je dosta", zaključuje u obraćanju Konatar.

Preporučujemo za Vas