Demokrate: Dodjela stambenih kredita potvrda da za DPS nisu svi građani isti

"Drastičan primjer ove socijalno senzitivne stambene politike vlasti je i Elvir Klica, direktor Nacionalnih parkova. Čovjek, u trenutku kada dobija kredit od 40.000 eura ima tri stana i tri poslovna prostora u imovinskom kartonu", navele su kao jedan od primjera Demokrate
1964 pregleda 4 komentar(a)
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora

Za Demokratsku partiju socijalista nisu svi građani isti, što potvrđuje i model po kome se odobravaju stambeni krediti, ocijenjeno je iz Demokratske Crne Gore

Kako su naveli za državne funkcionere važe jedni kreditni uslovi, za razliku od građana, za koje važe drugi.

"Tako su iznosi, kamate, vrijeme otplate, uslovi vraćanja daleko povoljniji za državne funkcionere", navodi se u saopštenju.

Po nalogu premijera Duška Markovića, Komisija za stambenu politiku je u subotu objelodanila imena 95 osoba, koje su u 2017, 2018. i 2019. dobile stanove ili stambene kredite po uslovima koji znače da država pokriva najveći dio iznosa - i do 80 odsto vrijednosti dodijeljenog.

"Vlada Crne Gore je, tokom prethodnih godina, odobrila više stotina stambenih kredita funkcionerima pojedinih resora u vrijednosti od nekoliko desetina hiljada eura i sa mjesečnim ratama za pojedine kredite od samo tridesetak eura. Ogromna razlika u mjesečnim ratama koje plaćaju funkcioneri i građani, posljedica je primjene Odluke o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera iz 2014. godine koju je potpisao tada premijer, sada predsjednik, Milo Đukanović. Funkcionerima koji kupuju stan po povoljnim uslovima ovom odlukom je omogućeno da ga otplaćuju na rate u trajanju od 20 godina. Prodajna cijena stana će im biti umanjena na osnovu radnog staža u visini od pet odsto za svaku punu godinu radnog staža, dok će im na osnovu starosti zgrade biti umanjen po stopi od tri odsto, a najviše do 80odsto tržišne cijene stana", navode Demokrate.

Dodaju da se ta Odluka "dosljedno ne primjenjuje".

"Jer na spisku od 96 dobitnika ne vidjesmo da je ijedan opozicionar na ovaj način riješio stambeno pitanje. Dakle, nije propuštena prilika da se i kroz ovo pitanje polovini Crne Gore poruči da u Crnoj Gori nije poželjna".

Demokrate su podsjetile da je početkom prošle godine stambeno pitanje riješeno čelnicima u Ministarstvu zdravlja - direktorici Direktorata za ekonomiku i projekte kojoj je odobren kredit od 20.000 eura sa ratom od 64,27 eura, državnom sekretaru 30.000 eura sa mjesečnim opterećenjem od 30,30 eura, te generalnom sekretaru ovog resora 20.000 eura koji će otplaćivati u mjesečnom iznosu od 60,60 eura.

"Pod sličnim uslovima stambeno su obezbijeđeni i pojedini funkcioneri u resoru Ministarstva odbrane, sporta, kao i šef kabineta Duška Markovića koji će 20.000 eura otplaćivati u ratama od 35,35 eura. Stanove u Univerzitetskoj zgradi u Podgorici ili kredite pod povoljnim uslovima Vlada je 2016, nekoliko mjeseci pred parlamentarne izbore, podijelila sudijama Ustavnog i Vrhovnog suda, tužiocima, te bivšoj ministarki rada, Zorici Kovačević. Vlada je 2016. dodijelila stanove ili stambene kredite pod povoljnim uslovima vrhovnom državnom tužiocu, poslaniku DPS-a, Obradu Stanišiću, tadašnjem direktoru Kliničkog centra i mnogim drugim državnim funkcionerima..."

Kao "jedan od drastičnih primjera" povlašćenog položaja funkcionera, Demokrate ističu ministra saobraćaja Osman Nurković.

"Koji je od preduzeća "Monteput" 2014. po povlašćenim uslovima dobio stambeni kredit od 75.000 eura, za koji vraća samo 15.000 na 20 godina. Ministar pravde, Pažin, otkupio je za 8.449 eura 55 kvadrata stambenog prostora od Vlade Crne Gore. U javnosti je poznat i slučaj direktora Zavoda za zapošljavanje koji je od države dobio, po povlašćenim uslovima, stan od 128 metara kvadratnih za nešto više od 26.000 eura, potom ga prodao, kupio manji i na tome ostvario dobit, a što je potvrdio u izvještaju o imovini i prihodima koji je dostavio ASK-u. Vlada je stambeno zbrinula i sve dosadašnje premijere dijeljenjem povoljnih kredita ili prodajom svojih nekretnina".

Demokrate navode da sz pojedini ministri dobijali, u toku svoje karijere, i po nekoliko puta stambene kredite.

"Uzmimo slučaj Željka Stamatovića, generalnog konzula u Njujorku, inače osoba kojoj je suđeno za korupciju. On je dobio kredit od 40.000 eura iako posjeduje, prema podacima iz svog imovinskog kartona, tri kuće i stan. Ili slučaj Žane Radulović, iz Ministarstva ekonomije, koja u februaru dobija stambeni kredit od 30.000 eura koji otplaćuje za 48,20 eura, da bi u julu uzela još jedan stambeni kredit od 46.000 eura i njega otplaćivala za 551,91 euro. Simeun Raonić, iz Vlade Crne Gore, već je imao dva stana, jedan trosoban, drugi dvosoban, ali to ga, nije spriječilo da od Vlade dobije i kredit od 30.000 eura za treći".

Kao razlog zašto je Vlada godinama "skrivala ove podatke od javnosti", Demokrate ističu drastičnu razliku između uslova za stambeno zbrinjavanje građana i stambeno obezbjeđenje funkcionera.

"Takođe, ako uzmemo podatak da je prosječna zarada u Crnoj Gori 512 eura, a da funkcioneri vladajuće koalicije zarađuju od 1.000 do 2.500 eura, onda je razlika još veća i nepravednija. Još jedan, drastičan primjer ove socijalno senzitivne stambene politike vlasti je i Elvir Klica, direktor Nacionalnih parkova. Čovjek, u trenutku kada dobija kredit od 40.000 eura ima tri stana i tri poslovna prostora u imovinskom kartonu".

Demokrate su izračunale da prosječan građanin kome je potreban kredit, prilikom kupovine krova nad glavom, plati tri stana.

"Na primjer, cijena izgradnje stana od 60 kvadrata je, prema Monstatu, 40.860 eura, a građanin ga kupi za 72.000 eura. Ako uzmemo u obzir prosječnu prodajnu cijenu kvadrata od 1.200 eura, i ako građanin podigne kredit na 20 godina, stan će ga koštati više od 100.000 eura, računajući kamatu, životno osiguranje i troškove kredita. Stan iste veličine pojedini funkcioneri otkupe za manje od 10.000 eura. Dakle - ministrima za 10.000 eura, a građaninu za 100.000 eura stan iste veličine. Funkcionerima se otpiše 80 odsto stambenog kredita, a građanin plati na ime kamate i osiguranja, još jedan stan. Funkcioneru rata za stan opterećuje 5 odsto zarade, a građaninu i do 50 odsto zarade. Nije ni čudo, u takvim okolnostima, što 18.400 porodica, sa oko 60.000 članova, žive kao podstanari, dok država, istovremeno, ima 60.000 praznih ili napuštenih stanova. Takođe, 64.635 lica posjeduje više stambenog prostora, nego što su realne potrebe, dok oko 60.000 nema krov nad glavom. Gdje je, u svemu tome, pravda?", zaključuje se u saopštenju Demokrata

Bonus video: