Bošnjak: Markoviću, da li je Mugoša beskućnik, pa si mu dodijelio 40.000 eura

Navodeći šta je od imovine Miomir M. Mugoša imao kada je dolazio na funkciju savjetnika tadašnjeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše, istakla je da "za godinu dvije, kreće njegov uzlet, kada se dokopao mjesta načelnika komunalne policije"
9808 pregleda 10 komentar(a)
Branka Bošnjak, Foto: Boris Pejović
Branka Bošnjak, Foto: Boris Pejović

Poslanica Demokratskog fronta, Branka Bošnjak zatražila je od premijera Duška Markovića da objavi komletan spisak "beskućnika" koji su od države dobili kredit ili stan, a koji je tražila prije više mjeseci.

Pozvala je Markovića i da preuzme odgovornost podnoseći ostavku.

Po nalogu Markovića, Komisija za stambenu politiku je u subotu objelodanila imena 95 osoba, koje su u 2017, 2018. i 2019. dobile stanove ili stambene kredite po uslovima koji znače da država pokriva najveći dio iznosa - i do 80 odsto vrijednosti dodijeljenog.

Bošnjak je kao jedan od primjera, kako je saopštila, "beskućnika" uzela direktora Poreske uprave Miomira M. Mugošu.

Navodeći šta je od imovine imao kada je dolazio na funkciju savjetnika tadašnjeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše, istakla da "za godinu dvije, kreće njegov uzlet, kada se dokopao mjesta načelnika komunalne policije".

"Kupuje zemljište u Kolašinu, žena kupuje Tojotu Rav 4, pa ubrzo i zemljište na Žabljaku. Djeca čim su stasala za vožnju, svako malo kupuju nova auta sin od BMW do Mercedesa ML 320 CDl a danas Audija vrijednog oko 50.000 eura a ćerka od citroena do novog KIA Sportaža. Žena staru Tojotu zamijenila novijim modelom. Naravno jedino njemu nije trebalo auto jer koristi službeno. Novostečeni imetak prijavljen u imovinskom kartonu je daleko vredniji od prihoda koja je ova porodica prijavljivala", tvrdi Bošnjak.

Ona je navela i da se Mugoša nikada nije odrekao funkcije predsjednika Mjesne zajednice Donja Gorica.

"Jer mu je to omogućilo da gazduje i prihoduje od sportskih terena u Lješkopolju i “Di DŽI” arene u kombinacija sa Tomom Čelebićem, a koje nigdje ne pominje. Svoje akcije ima i u FK Mladost, sad FK Podgorica koji naprasno prosperira".

Bošnjak je dodala i da je prije nego je napustio Glavni grad, Mugoša dobio stan od 76 metara kvadratnih.

"Sa obavezom da radi narednih 5 godina u Glavnom gradu, da bi ga mogao otkupiti pod povoljnim uslovima. Međutim, on već poslije dvije godine napušta Glavni grad i zadržava stan. Kao odbornica sam, štiteći interese građana Podgorice, podnijela krivičnu prijavu u veze ove i sličnih malverzacija, koja nije procesuirana od strane korumpiranih tužilaca. Markoviću, da li je ovaj lik beskućnik, pa si mu dodijelio 40.000 eura, da bi izgradio i vikend kuću od preko 100m2, a koji to pokušao da sakrije od javnosti".

Poslanica DF-a je pitala Markovića da li je kredit od 40.000 eura koji je dobio Mugoša "nagrada za njegove "uspješne" poslove u aferama KLAP i Vardar".

"A u vezi kojih ćuti i drhti, a svima je više nego očigledna njegova “debela” umiješanost i puna odgovornost. Da li je možda to nagrada za ogroman procenat sive ekonomije u odnosu na naplaćeni porez? Jasno je da su u pitanju razni dilovi i privilegovani pojedinci", saopštila je Bošnjak.

Ona je građanima poručila da je programska odrednica DF-a da svu nezakonito stečenu imovinu državnih funkcionera od 1990. godine treba nacionalizovati i vratiti državi i građanima.

"Kao i onu za koju nemaju dokaze kako su je stekli, a sve stanove i kredite dobijene na ovakav privilegovan način će morati da plate po tržišnim uslovima", zaključila je Bošnjak.

Bonus video: