Koaliciju napustili, za vlast još ne znaju

Bulatović: Odlučiće organi partije pri čemu će se razmatrati svi dalji koraci, ne samo ostavke
3858 pregleda 4 komentar(a)
Vladimir Bulatović (desno), Foto: Vuk Lajović
Vladimir Bulatović (desno), Foto: Vuk Lajović

Crnogorska će do kraja sedmice donijeti konačnu odluku i da li će napuštanjem vladajuće koalicije u Budvi i njihovi kadrovi otići sa funkcija u lokalnoj vlasti, koje su im po postkoalicionom sporazumu pripale. To je za „Vijesti“ kazao lider budvanskog odbora Crnogorske i potpredsjednik Opštine Vladimir Bulatović.

“Odlučiće organi partije, sastanci će biti održani do kraja nedjelje, pri čemu će se razmatrati svi dalji koraci, a ne samo ostavke. U skladu sa svim dešavanjima u protekle tri godine donijećemo odluku“, rekao je on.

Upitan da li je Crnogorska definitivno napustila koaliciju, imajući u vidu da su stigla i izvinjenja od strane Nove srpske demokratije zbog neprimjerenih saopštenja pojedinih njenih funkcionera, Bulatović je kazao da će do kraja sedmice i formalno obavijestiti sve članove koalicije o izlasku.

„Davali smo legitimitet vlasti i kad nijesmo bili dio koalicije, pa će se tako nastaviti najvjerovatnije i ubuduće“, poručio je Bulatović.

Crnogorska je u julu prošle godine „spasila“ gradsku vlast od uvođenja prinudne uprave od strane Vlade, jer se sjednice lokalnog parlamenta zbog bojkota samostalnog odbornika Stevana Džakovića nijesu održale šest mjeseci. Tada je Crnogorska i zaključila postkoalicioni sporazum i sa svoja tri odbornika omogućila vladajućoj koaliciji (DF, Demokrate, URA, SDP, Demos, SNP) da nastavi da vlada. Demokratski front joj je ustupio sve svoje funkcije, kako bi opstala gradska vlast.

Kadrovi Crnogorske zauzimaju trenutno mjesto potpredsjednika Opštine, potpredsjednika Skupštine, sekretara za društvene djelatnosti, načelnika Kancelarije za antikorupciju, predsjednika Izvršnog odbora Turističke organizacije Budva.

Ostaje da se vidi da li će nakon izlaska iiz koalicije i napustiti ove funkcije i da li će izlaskom iskoristiti mogućnost funkcionerskih plata godinu dana po prestanku mandata.

Inače, vladajuća koalicija u Budvi, nakon izlaska Crnogorske iz vlasti, i dalje ima skupštinsku većinu, ali opstanak zavisi od odluke Demokrata i GP URA/SDP, da li će nastaviti da daju podršku administraciji Marka Bata Carevića (DF). Oni se prethodnih dana nijesu izjašnjavali.

Najava da će na Jazu biti organizovana manifestacija “Guča u Budvi”, od koje se na kraju odustalo, bila je kap koja je prelila čašu da se Crnogorska odluči da napusti koaliciju. Tome su doprinijela i gruba saopštenja i kvalifikacije DF-a na račun rukovodstva i članova Crnogorske. Uskraćivanjem podrške sa svoja tri odbornika, Crnogorska ne može urušiti vlast, jer tijesnu većinu od 17 odbornika zadržava “krnja koalicija”- osam odbornika Demokratske Crne Gore, šest DF-a, odbornica GP URA/SDP Božena Jelušić i dva samostalna odbornika Stevan Džaković i Goran Pejović. Iako je njih dvojicu Crnogorska “ispisala” iz vladajuće koalicije, Džaković i Pejović glasaju i podržavaju sve odluke Carevića i ne kritikuju njegovu politiku.

Kakav će biti rasplet situacije znaće se narednih dana, a Carević može nesmetano da upravlja u narednih šest mjeseci, kada ističe zakonski rok da mora biti održana sjednica lokalnog parlamenta.

Odluka Demokrata, URA i SDP-a je presudna da se eventualno održi vlast u Budvi, koja je na staklenim nogama.

Bonus video: