Jingluk Šinavatra nema i crnogorsko državljanstvo

Šinavatra, koja je u svojoj zemlji osuđena na pet godina zatvora, zbog čega je u bjekstvu, od 27. juna ove godine upisana je u registar državljana Srbije a takvu odluku, objavili su mediji, potpisala je premijerka susjedne države Ana Brnabić
4871 pregleda 7 komentar(a)
Sa Crnom Gorom prije šest godina potpisan sporazum: Šinavatra, Đukanović i predstavnici ministarstava inostranih poslova dviju država, Foto: Boris Pejović
Sa Crnom Gorom prije šest godina potpisan sporazum: Šinavatra, Đukanović i predstavnici ministarstava inostranih poslova dviju država, Foto: Boris Pejović

Bivša premijerka Tajlanda Jingluk Šinavatra, koja je nedavno postala srbijanska državljanka, nije dobila takvu privilegiju i u Crnoj Gori, potvrđeno je “Vijestima”.

Šinavatra, koja je u svojoj zemlji osuđena na pet godina zatvora, zbog čega je u bjekstvu, od 27. juna ove godine upisana je u registar državljana Srbije a takvu odluku, objavili su mediji, potpisala je premijerka susjedne države Ana Brnabić. Bivša premijerka Tajlanda je primljena u srpsko državljanstvo “na osnovu člana 19, stav 1 i 3, Zakona o državljanstvu”, koji predviđa prijem u državljanstvo u slučajevima kada to “predstavlja interes za Republiku Srbiju”.

Na pitanje da li je državna zvaničnica, koja je prije šest godina boravila u posjeti Crnoj Gori, postala njena državljanka, iz Ministarstva unutrašnjih poslova je odgovoreno odrečno:

“Jingluk Šinavatra nije upisana u registar državljana Crne Gore”, piše u odgovoru MUP-a. Njen brat, Taksin Šinavatra, državljanin je Crne Gore od 2009. kada je dobio crnogorski pasoš po skraćenom postupku, iako je u tom momentu bio krivično gonjen u rodnoj zemlji zbog korupcije.

Pošto je zbačen 2006. sa mjesta premijera, Taksin je pobjegao sa Tajlanda kako ne bi išao u zatvor zbog korupcije i od tada živi u inostranstvu. On je 2017. kupio za 24 miliona eura atraktivni dio ostrva Sveti Nikola kraj Budve.

On je više puta boravio u Crnoj Gori, a Jingluk Šinavatra u septembru 2013. Tada joj je priređen svečani doček na ceremoniji ispred vile „Gorica”. Gostovala je na Poslovnom forumu privrednika Crne Gore i Tajlanda u prisustvu tadašnjeg premijera Mila Đukanovića, a potpisan je Sporazum između vlada Crne Gore i Tajlanda o izuzeću od viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.

Četiri godina kasnije, kako su prenijele svjetske agencije, ona je pobjegla u Dubai kod brata nakon presude za nemar zbog šeme od više milijardi dolara za pomoć siromašnim poljoprivrednicima.

Počasni konzulat kraljevine Tajland u Beogradu saopštio je ranije da je zatečen odlukom Srbije da dodijeli državljanstvo bivšoj premijerki. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je međutim rekao da on ne vidi da je to problem, “posebno ako je vlada mogla da vidi ma kakvu ekonomsku ili neku drugu korist za zemlju”, rekao je Vučić. On je istakao i da ne može da govori o svim konrektim slučajevima, ali da je načelno za potpunu liberalizaciju dodjele srpskih pasoša.

Bonus video: