Danilović: Sramno je imati ovakvo ministarstvo kulture, ministar treba da se zastidi

"I moraju znati da će se Tamo daleko pjevati u Crnoj Gori dok traje i jedan čovjek kojemu su u srcu; ljubav, ponos, zahvalnost i sjećanje na nevine žrtve. Neće nas sigurno primitivci, prevaranti i paraziti koji otimaju naš novac na svakom koraku učiti ni pjevanju, ni plakanju"
7136 pregleda 22 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Boris Pejović
Goran Danilović, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore, Goran Danilović rekao je da je sramno imati ovakvo ministarstvo kulture, a da ministar treba da se zastidi.

"Protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti"! Tako nekako glasi krivična prijava koja je spakovana za Mitropoliju crnohorsko-primorsku i Vlada Georgijeva zbog pjevanja na Novskoj Kuli. Tako je "Tamo daleko" jedna od najljepših i sudbinski najstrašnijih pjesama iz Velikog rata koju su pjevali ili s ponosom slušali vojnici i državnici pobjedničkih sila onog doba postala atak na ustavni poredak i bezbjednost, "klerofašistički" napjev u današnjoj Crnoj Gori! Ima li veće sramote za podnosioca krivične prijave od ove da ovako nešto sroči i objelodani? Ministarstvo kulture, žalosno ministarstvo, najavilo je tužbu i biva podstrekač blasfemičnih i opskurnih najava ove vrste", rekao je Danilović.

On je dodao da "kada se objelodanila skandalozna "Koverta" i bio očigledan lopovluk epskih razmjera, kada se narod nasao na ulici u najvećim protestima u ovom vijeku u Crnoj Gori kovertaši su pokrenuli usvajanje Zakona o vjerskim slobodama?"

"Sada kada gledamo kako se sramno dome i kuće visoki funkcioneri vlasti, kako nezajažljivo troše novac na stanove i poboljšanje stambenih uslova, sada kada raste gorčina i nezadovoljstvo kod građana jer je taj lopovluk postao očigledan, "kovertaši" jurisaju na humanitarne koncerte, na Crkvu, na pjevače zbog navodnog ugrožavanja "bezbjednosti i ustavnog uređenja". Sramno je imati ovakvo ministarstvo kulture, a ministar treba da se zastidi, ako je to moguće, namjere da bude "smokvin list" za ovo prljavo skretanje pažnje sa podjele stanova i kredita kadrovicima partija na vlasti", rekao je Danilović.

Danilović je kazao da je ugrožavanje ustavnog uređenja očigledno i da postoji nezavisno sudstvo sve ove odluke Vlade postale bi neustavne, a djelioci stanova i kredita procesuirani.

"Upravo zbog ovakvih stvari tri decenije od uvođenja višepartizma većina nije usvojila zakon o Vladi nego se vlada uredbama i odlukama. Umjesto da se izađe pred javnost i saopšti kako su pojedinci zloupotrijebili položaj, kako če sve biti preispitano, iz Vlade, uz saglasje sa svojim NVO, navodnim zaštitnicima kulture i nasleđa, kidiše se na pjesme oslobodilaca, pjesme otpora ropstvu i zlu, pjesme koje su imali čast da izvode najveći muzičari današnjice. Ovoga proljeća je Andre Rieu u beogradskoj Areni dirigovao orkestrom koji je svirao upravo Tamo daleko, jednu od najljepših i najveličanstvenijih pjesama minulog vijeka, po kojoj su u svijetu muzike Srbija ali i Balkan prepoznatljivi. Skorojevići, međutim, posto poto hoće da sakriju svoju sramotu, hoće iz stanova koje smo im mi nažalost platili, od novca koji su oteli od nas, da uvode red u muzičke note i tekstove pjesama kojima se veličaju podvizi o kojima je nekada pjevao slobodni svijet. Skorojevići moraju znati da smo ih razotkrili i da će kad tad morati da vrate nezasluženo i oteto od svih nas. I moraju znati da će se Tamo daleko pjevati u Crnoj Gori dok traje i jedan čovjek kojemu su u srcu; ljubav, ponos, zahvalnost i sjećanje na nevine žrtve. Neće nas sigurno primitivci, prevaranti i paraziti koji otimaju naš novac na svakom koraku učiti ni pjevanju, ni plakanju. Moraće da prihvate činjenicu da je Crna Gora i naša zemlja, zemlja naših predaka, Srba i pravih Crnogoraca koji imaju svoju kulturu i nasleđe. Uzalud vam tužbe i prijetnje. Jednog dana ćete morati da iselite iz naših stanova", zaključio je Danilović.