USLOV DEMOKRATSKE CRNE GORE

Rovčanin: U Odbor samo uz ostatak opozicije, pri čemu ne mislimo na DF

Portparol Demokrata kazao da u toj partiji "i sada znaju da je DPS kompletno izborno zakonodavstvo unaprijed dogovorio sa liderima DF-a"
3054 pregleda 30 komentar(a)
Rovčanin, Foto: Demokratska Crna Gora
Rovčanin, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 16.08.2019. 17:48h

Demokrate će učestvovati u radu Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, pod uslovom to učini i ostatak opozicije, saopštili su iz te partije, navodeći da pri tome ne misle na Demokratski front (DF).

Portparol Demokrata Nikola Rovčanin kazao je da će ta stranka, u skladu sa dogovorom sa međunarodnom zajednicom, učestvovati u radu Odbora.

„Pod uslovom da većinski dio opozicionih članova Odbora, odnosno ostatak opozicije, učestvuje u radu Odbora“, rekao je Rovčanin agenciji MINA. 

On je istakao da pri tome ne misle na DF „koji se ovih dana služi političkim trikovima prijeteći neučešćem u radu Odbora, a istovremeno ne podnoseći ostavke na članstvo u Odboru.“ 

„Lideri DF-a će uzeti učešća u radu Odbora zato što su prethodno preuzeli obavezu da podrže Plan Branimira Gvozdenovića, kojeg su Demokrate srušile Briselskim planom. Zato nervoza kod oba ekstremna pola naše političke pozornice“, tvrdi Rovčanin. 

Prema njegovim riječima, nikada više se ne smije dozvoliti da se izborno zakonodavstvo usvaja glasovima DF-a i Demokratske partije socijalista (DPS).

„Kao što je to bio slučaj 2014. godine, po kojem su desetak izbornih procesa pokradeni u korist DPS-a i lidera DF-a, kao vječite Đukanovićeve opozicije“, dodao je Rovčani. 

Kako je naveo, Demokrate i sada znaju da je DPS kompletno izborno zakonodavstvo unaprijed dogovorio sa liderima DF-a.

„I naš je zadatak da takav dogovor srušimo, kako bi se otvorio put dugo čekanih demokratskih promjena u zemlji“, istakao je Rovčanin. 

Na pitanje kako komentariše stav Aleksandra Damjanovića da Posebnom kluba poslanika pripada jedno mjesto u Odboru, Rovčanin je rekao da su Demokrate unaprijed upozorile međunarodnu zajednicu da će „DF zajedno sa svojim “prijateljima”, koje je prethodno optuživao za saradnju sa prvom familijom, pokušati da proizvedu blokadu u radu Odbora, jer to jedino odgovara DPS-u“.

„Svaka kombinatorika koja onemogućava DPS-u i DF-u da istrguju naredno izborno zakonodavstvo, odgovaraće Demokratskoj Crnoj Gori. U suprotnom, Demokrate neće uzeti učešća u radu Odbora“, kazao je Rovčanin.

Upitan da li će poslanici Demokrata učestvovati u radu sjednice parlamenta zakazane za 23. avgust, na kojoj će se raspravljati i o popuni Odbora, on je rekao da će ta stranka bojkotovati rad Skupštine sve do stvaranja uslova za prve, slobodne i poštene izbore u istoriji Crne Gore. 

„To smo obećali građanima Crne Gore još 2016. godine, to obećanje ćemo i održati. Nema tog pritiska i kombinatorike koja nas može natjerati da pogazimo riječ koju smo dali građanima Crne Gore“, poručio je Rovčanin.

Kako je kazao, DPS je raznim metodama pokušavao da vrati Demokrate u Parlament, „baš onako kako je i vratila DF, kada su preko noći srušili dogovor opozicije, pogazili riječ i još jednom pred licem cjelokupne domaće i međunarodne javnosti grubo odigrali za DPS“. 

„U moru dugih pokušaja, mora se priznati da je ukidanje poslaničkih plata svim poslanicima Demokrata najprimitivniji potez“, rekao je Rovčanin. 

Prema njegovim riječima, poslanici DPS-a su očigledno mjerili svojom mjerom, pa su mislili da je i drugima isti motiv bavljenja politikom kao i njima samima. 

„Međutim, i ovog puta su se opekli, i ne samo što nas nijesu vratili u parlament, već su izazvali kontraefekat od kojeg se zgražava kompletno demokratsko društvo“, dodao je Rovčanin.