Vukić DPS-u: Poštujte zakone, ne tumačite ih iz ugla zahvalnosti prema lojalnima

Vukić poručuje da SNP nije protiv nijednog pojednica lično, ali jeste da se poštuju Ustav Crne Gore i zakoni
1664 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Vukić, Foto: SNP
Dragan Vukić, Foto: SNP

Socijalistička narodna partija insistira na poštovanju zakona kada je riječ o zapošljavanju penzionera, u ovom slučaju tri predsjednika Skupština opština, ali i drugih slučajeva, kao što je direktor ASK Sreten Radonjić, saopštio je sekretar Izvršnog odbora GO SNP, Dragan Vukić.

On je istakao da je SNP-u drago što se o ovome povela javna polemika.

"Zakonske nejanoće ne postoje u vezi zapošljavanja penzionera, već samo zavisi ko ih tumači. Ako ih tumače iz DPS onda je sve u skladu za zakonom ali iz njihovog ugla zahvalnosti prema kadrovima i lojalnosti istih prema DPS-u", izjavio je Vukić.

Vukić poručuje da SNP nije protiv nijednog pojednica lično, ali jeste da se poštuju Ustav Crne Gore i zakoni "što je i potvrdila stručna javnost, odnosno gospodin Boris Marić u svom saopštenju, kada je za naše tvrdnje rekao da postoji jaka argumentacija kroz strogo formalno tumačenje zakona".

Sekretar Izvršnog odbora GO SNP napominje da su odredbe Zakona o radu, Zakona o državnim službenicima i namještenicima i Zakona o lokalnoj samoupravi, i jezički i logički jasne, i da nejasnoće ne postoje što se tiče zapošljavanja penzionera.

"To je potvrdio i Ustavni sud u predmetu U-1 broj 18-15 i donio odluku kojom se ukidaju odredbe člana 139 stav 1 tačka 1 u dijelu koji glasi: “ako se poslodavac i zaposleni drugačije ne sporazumiju” i člana 140 Zakona o radu i prestali su da važe danom objavljivanja ove odluke tj. Ustavni sud je ocijenio da se radni agažman zaposlenog od 67 godina i više ne može nastaviti sporazumom između njega i poslodavca", saopštio je Vukić.

"Umjesto da odmah primijene postojeću zakonsku regulativu i da razmišljaju o uvođenju stimulansa za raniji odlazak u penziju za one zaposlene kojima to odgovara, i tako oslobode radna mjesta kako bi mlađi ljudi došli u situaciju da zasnuju radni odnos, u DPS-u i dalje ćute", zaključuje u svom saopštenju Sekretar Izvršnog odbora GO SNP, Dragan Vukić.

Bonus video: