Danilović: Bez tehničke vlade, DPS će glumiti reforme

Funkcioner koalicije “Da svako ima” Goran Danilović pozvao opoziciju da ne učestvuje u radu Odbora za izborno zakonodavstvo
4490 pregleda 25 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević

Opozicija ne smije da učestvuje u izbornim reformama bez garancija o formiranju tehničke vlade, smatra funkcioner koalicije “Da svako ima” Goran Danilović.

On je u razgovoru za “Vijesti” upozorio da će Demokratska partija socijalista (DPS) zloupotrijebiti Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

“To ne znači da se prvo napravi tehnička vlada pa da onda radimo, nego da se političkim sporazumom vlasti i opozicije obavežemo da će sve usaglašeno na Odboru sprovesti ta vlada. Pošto toga nema plašim se da su dometi Odbora vrlo slabi i da se radi o fingiranju sa više strana. Opozicija bez garancije o tehničkoj vladi rizikuje da bude uvučena u proces i da Demokratska partija socijalista (DPS) navodno popušta oko manje bitnih stvari. Da nakon nekoliko mjeseci pred međunarodnom zajednicom pokaže širokogrudost, a da opozicionari onda zatraže tehničku vladu i budu odbijeni pod izgovorom da im je sve prihvaćeno i da se u pet do 12 ponašaju ucjenjivački”, kazao je Danilović i istakao da opozicija ne smije pristati da sprovođenje izbornih reformi nadgleda Odbor.

“Nakon afere ‘Koverat’, velikih protesta građana, afera ‘Klap’ i ‘Vardar’, stavljanja u zatvor poslanika DF-a, afere o razgovorima Milana Roćena, rigidnog i svađalačkog zakona o vjerskim slobodama, Demokrate pristaju na manje od onoga što smo imali prije svega toga. Nama to ne može biti jasno. Ne bi me začudilo da nakon utvrđivanja jedinstva DPS-a na kongresu, Milo Đukanović i Duško Marković posvađanoj opoziciji ponude na kratki rok i tehničku vladu, ali ne više kao znak popuštanja pred opozicionim zahtjevima, nego kao političku milostinju i razbibrigu”.

Odluka Demokrata da uđu u Odbor izazvala je novi rat saopštenjima i dodatno poljuljala odnose unutar opozicije. Na koji način se može povratiti povjerenje između opozicionih lidera?

Sami sebi kopamo jamu. U tu jamu će i pravednici i grešnici, što je najstrašnije. Jedan sam od onih koji vole da se javno razjašnjava pa i unutar opozicije. Strašno je što mnogi, posebno politički najjači, ne trpe nikakve kritike. Odgovara se nekorektno, a vlastita politika brani vulgarno, primitivno, osvetnički, sa mržnjom. Udara se ispod pojasa, proziva na ličnoj osnovi, podmeće, zaviruje u privatnost, optužuje za izdaju, i da javnost oprosti, mlati i lupa riječima kao čobanskim štapovima - kuda se god i po čemu god se stigne. Lideri moraju biti državnički odgovorni, a ne samo partijski privrženi. Nijedna partija pojedinačno neće preobraziti Crnu Goru, ali bi savez partija i dogovor to mogao. Žalosno je da smo malo naučili na greškama. I dalje je mnogima moto - bolje prvi u selu, nego drugi u gradu.

Da li ste spremni da organizujete sastanak opozicionih prvaka, kako bi se smirile tenzije?

Jesmo jer nam nema druge. I pojedinačno i kao savez. Nevjerovatno je da bolje idu dogovori i nemušta sporazumijevanja sa DPS-om od unutrašnje komunikacije u opoziciji. Postala je mantra zakleti se da sa DPS-om niko i nikad neće sjesti za isti sto - očigledno i ne mora. Treba da budemo mudri i hrabri i da zajedno sjednemo i sa “crnim đavolom” ako treba i ako to donosi promjenu, a ne primitivno da se busamo i zaklinjemo kako nikad nećemo ovo ili ono, a DPS lagano završava stvari. To nije politika nego vulgarna patetika.

Dio javnosti kritikovao je učinak opozicije u Vladi izbornog povjerenja, navodeći da ministri nisu ništa učinili. Kako to komentarišete, s obzirom na to da ste se kao ministar i sami žalili na opstrukcije?

Kod nas se svako dobro pamti kraće od zla. Opozicija je prošli put imala 39 mandata, bili smo na korak od većine, a plašim se da ćemo sanjati takav rezultat nastavimo li ovako. Onda će se tek vidjeti koliko se, ipak, radilo u prošloj prelaznoj vladi. I da su u pravu oni koji spore svaki učinak minule što ne znači da tehnička vlada nije bolja od sadašnje. Treba samo izvući iskustvo iz prošlog rješenja, a ne odbaciti ga. Da su tada ministri i kontrolori imali podršku cijele opozicije danas bismo bili vlast. Bilo je teško raditi u situaciji kada su protiv vas i vlast i opozicija. Bilo bi neuporedivo lakše i produktivnije raditi kada bi iza opozicionih ministara stajalo pola Skupštine, odnosno 39 poslanika. Siguran sam da bi bio potpuni uspjeh da u tehničku vladu uđu najodgovorniji političari iz opozicije. Da se pošalje liderska poruka - vjerujemo u pobjedu i zato izlazimo na crtu. To zna i DPS, zato sada ne da tehničku vladu. Čekaju da se krvavo i nepomirljivo posvađamo, pa će se “smilovati”.

Smatrate li da opozicija treba da bojkotuje izbore ukoliko eventualne izborne reforme ne budu sprovedene do kraja?

Zaista mislim da je to jedini put. Nemamo se čemu nadati ostane li ovako. Ovako su izbori već izgubljeni, samo je pitanje ko će iz opozicije biti prvi. To opozicionog birača više ne zanima. Ili pobjeda ili ništa.

Daka Davidović nas ne gura u Vladu

Koliki je uticaj biznismena Miodraga Dake Davidovića na vašu koaliciju i kako komentarišete navode da on želi da vas uvede u Vladu?

Daka Davidović je opozicionar i to nikada nije krio. Zbog toga je trpio dosta štete i nepravde. Nije njegova namjera da nas uvede u Vladu. Koaliciju “Da svako ima” čine iskusni političari. Mi nismo tražili vođe, nego istomišljenike i prijatelje. Mi želimo da osvojimo vlast i uđemo u vladu, ali ne kako se spinuje - kao privezak, nego kao dio pobjedničke priče. Ne plašimo se da preuzmemo odgovornost, a u opoziciji ih ima dosta sa takvim strahom. Svrha bavljenja politikom je da formirate vladu sa srodnim političkim subjektima. Već sam javno saopštavao da Davidović nije krio podršku našem savezu, a ni mi se te podrške nismo stidjeli. Zakonito i hrabro učestvuje u našem organizovanju. Do kog nivoa želi da se bavi politikom ostaje njegov izbor.

Nije normalno da Srbi vječito budu opozicija

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zagovara model prema kome bi predstavnici Srba bili dio crnogorske Vlade. Smatrate li da to treba uraditi i ako treba pod kojim uslovima?

Imao sam dovoljno prilika da čujem stavove predsjednika Srbije. Na sastancima na kojima sam bio nikada nije predlagao modele po kojima treba da funkcionišu politički subjekti u Crnoj Gori. U medijima sam čitao ono što nikada nije rečeno na našim susretima. Prirodno je da zvanična Srbija želi da vidi političke predstavnike Srba i predstavnike umjerene politike u Vladi Crne Gore - to predstavlja naš nacionalni i građanski interes. Kako da dođemo do te prilike pripada nama u Crnoj Gori. Ovo stanje nije prirodno. Nije normalno da srpski političari, stručnjaci i intelektualci vječno budu opozicija ili samo potpora ovoj ili onoj opciji za sudaranje sa Đukanovićem. Ovo je naša država, u njoj činimo trećinu stanovništva i nije daleko trenutak kada će politički predstavnici Srba biti u upravljačkim strukturama Crne Gore. Valjda je normalnije da se pita trećina, nego statističke greške. Ko voli Crnu Goru mora shvatiti da njena državna politika ne može vječno trajati na antisrpstvu.

Bonus video: