Rudović: Opozicija da uđe u Odbor, vrijedi probati da se dođe do fer izbora

U petak konačna odluka u vezi sa funkcionisanjem odbora, Demokrate i nezavisni spremni da počnu, SDP i DF uslovljavaju tehničkom vladom
2760 pregleda 10 komentar(a)
“Opozicija da pokuša da otrgne monopole DPS-u”: Jovo Vučurović I Rudović, Foto: Boris Pejović
“Opozicija da pokuša da otrgne monopole DPS-u”: Jovo Vučurović I Rudović, Foto: Boris Pejović

Nezavisni poslanik Neđeljko Rudović kazao je da opozicija nema šta da uzgubi ulaskom u Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, ističući da opozicione partije moraju pokušati od vlasti da otrgnu monopole.

Rudović, koji je član Odbora, smatra da predstavnici opozicije u tom skupštinskom tijelu moraju djelovati zajednički.

“Vjerujem da ništa ne može da se izgubi ako pokušamo da makar neke monopole otrgnemo od vlasti i iskoristimo činjenicu da u tome imamo saveznike u liku EU i njenih najvažnijih članica. Vrijedi pokušati da preko Odbora dođemo do osnova za slobodne izbore, počevši od skidanja šape vlasti sa Javnog servisa, Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) i Državne izborne komisije (DIK). Očekujem koordinaciju opozicionih predstavnika u Odboru i zajedničko djelovanje naslonjeno na zajedničke ključne zahtjeve”, kazao je Rudović.

Skupština Crne Gore trebalo bi u petak na vanrednoj sjednici da donese odluku o ulasku predstavnika Demokrata Moma Koprivice i Danila Šaranovića u Odbor.

Demokrate su odlučile da se uključe u izborne reforme nakon što su glasovima vladajuće većine usvojeni amandmani prema kojima će se odluke u Odboru donositi tročetvrtinskom podrškom, a u izmjenama zakona primijeniti sve preporuke OEBS-a. Demokratski front (DF), Socijaldemokratska partija (SDP) i dio nezavisnih poslanika najavio je da neće učestvovati u radu Odbora, jer amandmani ne predviđaju formiranje tehničke vlade, već nadzornog tijela koje bi nadgledalo sprovođenje dogovorenih izbornih pravila.

Demokrate su nakon usvajanja odluke kazale da ne odustaju od tehničke vlade, dok je šef delegacije EU Aivo Orav kazao da je otvoren put za sve strane da učestvuju u radu Odbora, tako da izbori naredne godine budu spremljeni što je moguće bolje.

On je tada istakao i da je za EU posebno važno da rezultate tih izbora niko ne ospori. Rudović očekuje da pregovori o izbornim reformama počnu što prije.

“Kažem, postoje neke šanse, jer nijesam preveliki optimista. Ni zbog vlasti, koja želi da zadrži moć po svaku cijenu i koja je na sve spremna, ni zbog stanja u opoziciji. Alternativa pregovorima, koliko god znamo da DPS teško moze biti iskren, jeste da sve bude kao do sada i da bespomoćno čekamo još jednu simulaciju izbora. Naša uloga je da učinimo što je do nas da obezbijedimo bolji ambijent za fer izbore. Ako ključni opozicioni subjekti pokažu u narednom periodu makar minimalan stepen zrelosti i mudrosti, znači da možemo očekivati razvlašćivanje ovakvog bolesnog sistema koji je državu pretvorio u slugu i imovinu vladajuće partije”, kazao je Rudović.

Demokrate su nedavno najavile da neće učestvovati u radu Odbora ako to odbiju ostale opozicione partije, “osim DF-a”. Sjednica Administrativnog odbora, na kojoj će biti raspravljano o popuni Odbora, biće nastavljena u četvrtak.

Demokrate su ranije predložile Koprivicu i Šaranovića za članove Odbora, ali se o predlogu nije glasalo na plenumu jer Administrativni odbor nije završio raspravu o tome do kraja proljećnjeg zasjedanja.

Odbor ima po šest članova iz opozicije i vladajuće koalicije, dok je na čelu tog skupštinskog tijela potpredsjednik parlamenta Branimir Gvozdenović. Iz DF-a su ranije kazali da tom političkom savezu pripadaju tri mjesta u Odboru, a poslaničkim klubovima Demokrata, Socijalističke narodne partije (SNP) i Demosa, SDP-u i klubu nezavisnih poslanika po jedan predstavnik.

Demokrate spremaju bojkot ako DPS izigra reforme

Demokrate su podržale plan izbornih reformi ističući da će one spriječiti izborne zloupotrebe. Na sastanku stranačkog rukovodstva sa mjesnim odborima Demokrata na Žabljaku ocijenjeno je da od realizacije takozvanog Briselskog plana zavisi da li će se steći neophodni uslovi za održavanje prvih fer izbora.

“Predsjednici mjesnih odbora su funkcionere Demokrata obavijestili o sprovođenju aktivnosti na pripremi infrastrukture za bojkot izbora i za građanski bunt u slučaju da DPS ne prihvati ili izigra uslove za poštene izbore”, navodi se u saopštenju te partije.

Bonus video: