Lekić: Nepromijenjeni izborni uslovi bili bi poklon vlastima

U Demosu, kako je naveo, ostaju uvjereni da je u interesu ukupne demokratske javnosti objedinjavanje opozicionih snaga na tom poslu
1811 pregleda 3 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović
Miodrag Lekić, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović

Nepromijenjeno stanje u izbornim uslovima bilo bi poklon vlastima i provjerenim izvođačima političke i izborne korupcije, ocijenio je lider Demosa Miodrag Lekić.

On je agenciji MINA kazao da će ta partija podržati zajednički, u pluralističkom sastavu, pokušaj unaprjeđenja izbornog zakonodavstva i uslova za makar elementarno slobodne i fer izbore.

U Demosu, kako je naveo, ostaju uvjereni da je u interesu ukupne demokratske javnosti objedinjavanje opozicionih snaga na tom poslu.

„Kada kažem objedinjavanje snaga, mislim jednako na ozbiljan stručan i politički rad na sveobuhvatnoj reformi izbornog zakondavstva, kao isto tako odlučnost da se demokratskim metodama ne dozvoli simulacija cijelog posla od Demokratske partije socijalista (DPS) i njenih partnera“, pojasnio je Lekić.

Prema njegovim riječima, ukoliko se takva simulacija dogodi, opozicija ima demokratsku mogućnost i javnu odgovornost da napusti dalji rad, uz precizno obrazloženje domaćoj javnosti i međunarodnim adresama, Evropskoj uniji prije svega.

„Objektivno, nalazimo se između novog pokušaja i starih obmana“, dodao je Lekić.

On je istakao da Demos ne želi da utiče ni na jedan politiki subjekt kako će odlučiti u nastaloj situaciji, navodeći da svako svojim potezima treba da preuzme odgovornost za javne stavove i načine kako ih saopštava u javnosti.

„Ono što ne bismo željeli da se dogodi to je potencijalni utisak u javnosti o autogenocidnom karakteru opozicije koja na kraju nekim političkim kermezima i slično ne bi ni učestvovala u ozbiljnom pokušaju reformi izborih uslova i zakonodavstva“, kazao je Lekić.

Bila bi to, kako je naveo, dosta živopisna bizarnost da u uslovima kada su sve stranke iskazale spremnost za učestvovanje u radu skupštinskog Odbora, na kraju niko ne učestvuje, insistiranjem na svom pakovanju i modaliteta Sporazuma za sveobuhvatnu reformu.

Pritom je, dodao je Lekić, jasno da svaki modalitet početnog Sporazuma podrazumjeva direktan dijalog i pokušaj dogovora sa DPS.

„Pluralizam stavova u opoziciji ne mora biti mana, naprotiv, ako se sve odvija u elementarno kolegijalnim i korektnim odnosima u samoj opoziciji“, istakao je on.

Lekić je poručio da će Demos do kraja ostati privržen pokušaju ozbiljanog rada koji, kako je naveo, ima svoje pravne i političke dimenzije.

On je upozorio da je Sporazum samo okvir, a da prava iskušenja da se bude na visini zadatka počinju radom u Odboru. „Naravno sve dok taj rad ima smisla“.

„Proizvodnja izdajnika čiji je, kada se sve sabere, apsolutni šampion Milo Đukanović, zatim kakofonija ispaznog moralizma, vodi, ne samo blatnjavom terenu u političkom životu, već i statusu kvo. A to je najporaznije za građane koji hoće da vide kraj mučnoj agoniji društva koju prizvode sada već etabliran sistem korupcije i njeni izvođači iz struktura vlasti“, naveo je Lekić.

Prema njegovim riječima, najnovija afera čašćavanja privilegovanih funkcionera novcem građana, stanovima i povoljnim kreditima, afera koja dolazi poslije “Koverte” i pravnog skandala sudske vlasti koja nekim javnim tumačenjem Skupštinu stavlja van zakonsko-sudskog poretka, sve to zajedno i iznova izražava dubinu moralnog pada i truleži crnogoskog društva.

„Ne zaboravimo da bi status kvo, to nepromijenjeno stanje, bio poklon nekontrolisanoj vladajućoj koaliciji, koja evroatlanski našminkana, nastavlja da prozvodi korupcionaške skandale, uz neodgovorno i besomučno zaduživanje zemlje koje opet ide na teret građana“, istakao je Lekić.

On je dodaop da bi se time nastavila društvena realnost u zemlji suprotna demokratskim, pravnim normama i traženim evropskim standardima.

Bonus video: