Ženska politička mreža najavila kampanju za politička prava žena

"Među njima su i obavezujuće mjere učešće najmanje 40 odsto žena na listama i više sredstava za partije koje imaju više izabranih političarki", kaže se u saopštenju
1078 pregleda 0 komentar(a)
Snimanje spota ŽPM Vijek borbe za politička prava žena, Foto: Ženska politička mreža
Snimanje spota ŽPM Vijek borbe za politička prava žena, Foto: Ženska politička mreža
Ažurirano: 23.08.2019. 15:35h

Ženska političke mreža (ŽPM) najavila je kampanju Vijek borbe za politička prava žena u Crnoj Gori, radi unaprjeđenja izbornog zakonodavstva, obavezujuće mjere učešće najmanje 40 odsto žena na listama i više novca za partije koje imaju više izabranih političarki.

Kampanju će, kako se navodi, obilježiti niz aktivnosti, povodom zahtjeva ŽPM da se unaprijedi izborno zakonodavstvo, da se uvrste norme kojima će se osigurati stvaranje uslova za ostvarenje političkih prava žena.

"Među njima su i obavezujuće mjere učešće najmanje 40 odsto žena na listama i više sredstava za partije koje imaju više izabranih političarki", kaže se u saopštenju.

Podsjeća se da Ustav garantuje ravnopravnost muškaraca i žena, da je Crna Gora potpisnica brojnih međunarodnih konvencija kojima se obavezala da sprovodi aktivne mjere da osigura potpunu ravnopravnost građana i građanki.

Navodi se da je u krovnom dokumentu strateškog razvoja društva, Nacionalnoj strategiji održivog razvoja, zacrtala ove ciljeve.

"Takođe, sve političke partije, svojim političkim programima i svakodnevnim obraćanjima javnosti Crne Gore, snažno zastupaju demokratizaciju društva, a najveći broj istih je dao punu podršku predlozima ŽPM na sastancima održanim u prisustvu visokih predstavnika UNDP-a i Delegacije EU", kaže se u saopštenju.

ŽPM okuplja predstavnice 16 pozicionih i opozicionih partija u Crnoj Gori i ima za cilj uticaj na kreiranje politika koje će doprinijeti stvaranju povoljnijeg društvenog ambijenta i adekvatnih politika i mjera za postizanje ravnopravnosti žena u Crnoj Gori.

ŽPM je nastala pod okriljem programa „Podrška antidiskriminacionim i politikama rodne ravnopravnosti“, koji finansira Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, a realizuje Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava.

Okosnicu ŽPM čine edukovane trenerice za rodnu ravnopravnost iz parlamentarnih političkih partija, istaknute liderke i aktivistkinje koje povezuje zajednička politička akcija da se kroz povećanje broja žena na mjestima odlučivanja, unaprijede prava i položaj žena do potpune ravnopravnosti.

"Crna Gora, podrškom ŽPM, pravi krupne demokratske korake i investira u svoju evropsku budućnost", kaže se u saopštenju.

Bonus video: