DPS i manjine podržali Koprivicu i Šaranovića za članove Odbora

Dva poslanika Socijaldemokrata (SD) bila su uzdržana, dok predstavnici opozicije nijesu prisustvovali glasanju
14727 pregleda 106 komentar(a)
Sa današnje vanredne sjednice, Foto: Zoran Đurić
Sa današnje vanredne sjednice, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 23.08.2019. 21:43h

Skupština Crne Gore imenovala je poslanike Demokrata Moma Koprivicu i Danila Šaranovića za članove Odbora za sveobuhvanu reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

Za tu odluku glasalo je 39 poslanika Demokratske partije spocijalista (DPS) i manjinskih partija, dva poslanika Socijaldemokrata (SD) bila su uzdržana dok predstavnici opozicije nijesu prisustvovali glasanju.

Poslanici su sa 41 glasom vladajuće koalicije usvojili dopune Zakona o poreskoj administraciji.

Boris Mugoša (SD) i poslanici opozicije negodovali su zbog izbora dvojice predstavnika Demokrata, navodeći da svi poslanički klubovi nemaju predstavnike u Odboru. Poslanik SDP-a Ranko Krivokapić pozvao je Demokratsku partiju socijalista (DPS) na razgovore o formiranju tehničke vlade, ističući da su Demokrate radile iza leđa opoziciji.

“Jedna opoziciona partija iza leđa svih ostalih plaća svoje greške prema međunarodnoj zajednici. Svi partneri u opoziciji treba da budu uvaženi a ne potrošni pojedinici i sezonske pojave. DPS može profitirati trenutno, ali bez dijaloga nećete imati izbore, a odgovorni neće biti oni koji ih bojkotuju“, kazao je Krivokapić dok je njegov partijski kolega Raško Konjević kazao da se ne može graditi povjerenje iz nečega što liči na političku prevaru.

Samostalni poslanik Aleksandar Damjanović istakao je da je posebnom klubu pripadalo jedno mjesto u Odboru, navodeći da je vladajuća koalicija sprovela pravno nasilje. On je kazao da je DPS iz procesa izbornih reformi izbacio sedam parlamentarnih partija. “Hoće da uvale dva padobranca iz Demokrata i onda devet kolega od 39 poslanika treba da daju legitimitet izbornim zakonima. To je politička prevara i podmukla namjera“, kazao je Damjanović, dok je poslanik DF-a Nebojša Medojević rekao da Odbor samo voajerski može da kontroliše sprovođenje izbornih reformi”.

Marta Šćepanović (DPS) upozorila je da nema puno o vremena za izborne reforme, ističući da opozicija treba da bude dio Odbora.

“Mi smo do sad uradili dio posla i imamo određene izmjene koje će nam biti podloga za dalji rad. Zvali smo poslanike opozicije da se vrate jer je jedini pravi rad u ovom Odboru“, kazala je Šćepanović, dok je Daliborka Pejović (DPS) kazala da su izborne reforme neminovnost jer je “ovakvo stanje neodrživo”.

“Sva priča u parlamentu vezana za ovu temu nije više priča o zloupotrebama DPS-a, a treba da bude. Ako ih ima kažite i treba da ih kažete. Sada ste vi postali problem a ne mi“, kazala je ona.

Predrag Bulatović (DF) istakao je da je, bez obzira na odluke Odbora, za izborne reforme potrebna dvotrećinska podrška u parlamentu. Samostalni poslanik Neđeljko Rudović kazao je da je DPS pod pritiskom EU primorana na pregovore o izbornim reformama.

“EU traži da se održe izbori koji neće biti sporni. Ako je činjenica da je DPS zbog toga morao da prihvati reaktiviranje Odbora, mudro je da opozicija iskoristi tu situaciju. Podržavam dijalog i rad u odboru, jer bez dijaloga dobijamo nestabilnu Crnu Goru, upitnu vlast i opoziciju koja je prilično nemoćna“, kazao je Rudović.

Škrelja provjerava cijenu kravate, ne bi da krši zakon

Milan Knežević (DF) kazao je da su DPS i Demokrate sklopile politički brak i prevarile opoziciju.

“Demokrate su dva puta izgubile političku nevinost sa Milom Đukanovićem... Ni afrički parlamenti ne pamte ovakvu prevaru. Zakazali su vanrednu sjednicu, kad iz Podgorice bježe i marokanski skakavci, da bi na silu ubacili ove padobrance u rov DPS-a. Tamo će kao svaka pačurlija da sjede u krilu Brana Gvozdenovića“, kazao je Knežević i kazao da DF-u “ne smetaju homoseksualci nego izdajnici”.

“Od nas se traži da obučemo raše a naše žene puste brkove, ili ćemo da idemo u zatvor. Mi to nećemo“, kazao je Knežević i predao crvenu kravatu poslaniku DPS-a Ljuiđu Škrelji, navodeći da je to dobio od “razočaranih birača Demokrata“.

“Hvala na kravati iako crvenu boju ne obožavam. Sada treba da provjerim cijenu kravate jer moram da prijavim poklon“, kazao je Škrelja.

Bonus video: