Niko neće u fotelju Stankovića

Iako se očekuje da se, kao što je uobičajeno, raspiše novi oglas za VDT to Zakon o državnom tužilaštvu ne propisuje pa time ne postoji ni obaveza, objašnjeno je "Vijestima"
13504 pregleda 12 komentar(a)
Ivica Stanković, Foto: Boris Pejović
Ivica Stanković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.08.2019. 14:35h

Na javni poziv za izbor Vrhovnog državnog tužioca nije pristigla ni jedna prijava, saopšteno je iz Tužilačkog savjeta.

Iako se očekuje da se, kao što je uobičajeno, raspiše novi oglas za VDT to Zakon o državnom tužilaštvu ne propisuje pa time ne postoji ni obaveza, objašnjeno je "Vijestima".

Stanković je u mandatu do 7.oktobra, kada će biti predložen vršilac dužnosti VDT-a.

Za izbor VDT-a u Skupštini potrebna je dvotrećinska podrška poslanika, koja u ovom trenutku ne postoji.

Po proceduri, nakon oglasa Tužilački savjet predlaže parlamentu najboljeg od onih koji su se javili na konkursu.

Zakonom o državnom tužilaštvu predviđeno je da, osim načelnih uslova, kandidat mora imati najmanje 15 godina radnog iskustva kao tužilac ili sudija ili najmanje 20 godina na drugim pravnim poslovima.

Tužilački savjet je 15 dana nakon zatvaranja konkursa dužan da dostavi listu kandidata o kojoj se raspravlja na proširenoj sjednici VDT-a.

Nakon intervjua sa kandidatima Tužilački savjet predloge dostavlja Skupštini, koja novog tužioca mora da izabere dvotrećinskom većinom.

Ukoliko nema podrške tih 54 poslanika, Ustavom je predviđeno da se tužilac u drugom krugu bira glasovima tri petine, odnosno 49 poslanika.

To praktično znači da bi u aktuelnom sazivu parlamenta, osim 42 poslanika vladajuće koalicije, novog tužioca moralo podržati još najmanje sedam opozicionih poslanika.

Demokratski front (DF), koji ima 17 poslanika, bojkotovao je izbor Stankovića, dok osam poslanika Demokrata i jedan iz pokreta URA ne učestvuju u radu parlamenta.

Podršku za Stankovićevog nasljednika vladajuća koalicija bi morala tražiti od četiri predstavnika SDP-a kao i iz kluba Demos-SNP koji ima četiri poslanika i posebnog kluba poslanika u kojem je pet parlamentaraca.

Bonus video: