MANS: Radulović najaktivniji poslanik, trojica iz DPS se nijednom nisu javili za riječ

"Vjerujemo da će platforma koju predstavljamo, biti podstrek poslanicima da ulože dodatan napor u obavljanje poslaničke funkcije, a građanima ponuditi objektivne parametre za vrednovanje njihovog rada", kazali su iz MANS
185 pregleda 35 komentar(a)
Branko Radulović prepada Milana Kneževića, Foto: Printscreen
Branko Radulović prepada Milana Kneževića, Foto: Printscreen
Ažurirano: 11.03.2018. 19:04h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je danas objavila podatke o aktivnostima poslanika na sjednicama Skupštine Crne Gore od 15. novembra 2017, godine zaključno sa posljednjom sjednicom u ovom mjesecu, saopšteno je danas iz te nevldine organizacije.

Iz MANS su kazali da je u tom periodu održano devet sjednica Skupštine u ukupnom trajanju od 75 sati ili oko 10 radnih dana, pa su poslanici radili deset puta manje nego prosječni građani.

Iz TE nvo su dodali da od 81 poslanika, 63 učestvuju u radu sjednica.

Po njihovim podacima, najaktivniji poslanik je Branko Radulović z Pokreta za promjene (PzP) sa indeksom aktivnosti 3,65. Na drugom mjestu je njegova koleginica iz PzP Branka Bošnjak sa indeksom 3,48, dok je na poziciji broj tri nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović sa indeksom 2,95.

Četvrti je Andija Popović iz Liberalne partije(LP) sa indeksom 2,6, peti je Predrag Bulatović iz Demokratske narodne partije (DNP) sa indeksom 2,34, a šesti je Bulatovićev kolega iz DNP Milan Knežević sa indeksom 2,21.

Među prvih 10 su još i Milutin Đukanović iz Nove srpske demokratije (NSD) koji se nalazi na sedmom mjestu i ima indeks 1,89, osmi je Goran Danilović iz Ujedinjene Crne Gore, indeks 1,63, Predrag Sekulić iz vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) je na devetom mjestu sa indeksom 1,59, dok je deseti Budimir Aleksić iz NSD sa indeksom 1,55.

Iz MANS navode da međutim, ima i poslanika koji se ni na jednoj od devet sjednica nisu javili za riječ, a to su: Andrija Nikolić (DPS), Miodrag Vuković (DPS) i Radule Novović (DPS).

Sjednice Skupšine bojkotuju poslanici Socijalističke narodne partije (SNP), Građanskog pokreta URA, Demokratske Crne Gore, Socijaldemokratske partije (SDP) i Demosa.

Detaljne podatke o aktivnostima crnogorskih poslanika možete pogledati na sajtu MANS-a uz napomenu da poslanici koji bojkotuju rad Skupštine Crne Gore pored imena imaju oznaku (B).

"Vjerujemo da će platforma koju predstavljamo, biti podstrek poslanicima da ulože dodatan napor u obavljanje poslaničke funkcije, a građanima ponuditi objektivne parametre za vrednovanje njihovog rada. Sve ovo za ishod ima podizanje kvaliteta rada najvećeg zakonodavnog doma, što je cilj kojem MANS ostaje trajno posvećen. Monitoring i izrada baze se realizuju u sklopu projekta ‘Unapredjenje parlamentarnog nadzora i odgovornosti u Crnoj Gori’ koji podržava Demokratski fond Ujedinjenih nacija (UNDEF). Indeks aktivnosti poslanika uključuje sve tipove izlaganja poslanika na plenarnim sjednicama i za svakog poslanika ponaosob pokazuje da li je, sa stanovišta aktivnosti na plenumu, opravdao zaradu koju prima od strane poreskih obveznika", kazali su iz MANS.

Bonus video: