Ujedinjena Crna Gora: Novi VDT mora biti pravi tužilac, a ne tužna slika vlasti

"Većina i manjina treba da se dogovore i da dobijemo nezavisnu ličnost i profesionalca na čelu Tužilaštva. Nema tu trgovine ni ucjene nego se poštuje slovo Ustava - potreban je, dakle politički kompromis"
1338 pregleda 4 komentar(a)
Ujedinjena Crna Gora, Foto: Ujedinjena Crna Gora
Ujedinjena Crna Gora, Foto: Ujedinjena Crna Gora

Ujedinjena Crna Gora poručila je da nikada neće podržati kandidata za Vrhovnog državnog tužioca koji je bio ikada prije u partijskim forumima vladajućih stranaka, koji je dobijao stan ili stanove po povlaštenim uslovima od Vlade, koji je dobijao kredite u vidu poklona iz budžeta, koji je "pretrčao" mnogo stepenica u karijeri ili karijeru stvarao nepotistički i na protekciju.

Iz ove političke partije poručuju da "novi tužilac mora biti častan profesionalac, a ne tužna slika vlasti".

"Koalicionim partnerima vladajuće većine sada smeta, do juče evropsko rješenje, da se VDT bira u parlamentu dvotrećinskom ili u ponovljenom slučaju tropetinskom većinom? Teško je i zamisliti koliko sada takvo rešenje smeta DPS-u i manjim partnerima, jer predstavlja kako kažu kočnicu demokratskim procesima. Pa, valjda je, "ustavopisac", a to su upravo oni, želio svojevremeno da pokaže demokratski princip i natjera i sebe na dogovaranje sa opozicijom? Sada će opozicija "ucjenjivati" kažu pojedini iz većine, a opozicija ustvari ne radi ništa što Ustav ne propisuje. Izgleda da se od opozicije očekuje da podrži nekoga ko unaprijed ima podršku 42 poslanika vladajuće koalicije", navodi se u saopštenju.

U UCG navode da je svrha ustavne norme međutim upravo suprotne namjere.

"Većina i manjina treba da se dogovore i da dobijemo nezavisnu ličnost i profesionalca na čelu Tužilaštva. Nema tu trgovine ni ucjene nego se poštuje slovo Ustava - potreban je, dakle politički kompromis. Neki bi najradije da u Ustavu piše kako će kandidat kojega predloži DPS izvjesno proći. Tako bismo dobili bivšeg člana DPS-a u tužilačkoj stolici, ili, makar, nekog porodičnog prijatelja vladajuće porodice".

Iz UCG poručuju da umjesto da se odavno krenulo u dogovaranje, da se uspostave jasni principi koji će važiti za kandidate, da se pod profesionalizmom i stručnošću budućeg VDT podrazumijeva dokazana politička neutralnost u minulom periodu, da vlast šalje poruku da opozicija neće podržati nijednog kandidata koji bi se eventualno pojavio i prijavio na konkursu.

"A nije se prijavio niko, to je jedina istina. Nije, jer je svakom ozbiljnom jasno da mora ispuniti određene uslove, a da vlast i opozicija nisu imali nikakvih kontakata tim povodom. Nije jer je odavno svima jasno da DPS ne želi nikakav dogovor nego vd stanje. Isto žele i u Sudskom savjetu", navodi se u saopštenju.

Bonus video: