Rasipa se budvanski Front

Raskol unutar lokalnog DF-a praktično je izazvao potez političkih čelnika i njihovih oštrih i neumjesnih saopštenja prema članovima budvanske koalicije koji su se suprotstavili organizovanju manifestacija „Guča u Budvi“
14947 pregleda 33 komentar(a)
Carević i Krapović, Foto: Vuk Lajović
Carević i Krapović, Foto: Vuk Lajović

Odbornički klub Demokratskog fronta mogao bi da napusti i Đorđije Vujović, treći po redu odbornik od uspostavljanja nove budvanske vlasti, koji je zbog neslaganja sa podgoričkom centralom želi da samostalno nastavi političko djelovanje.

Ovim se nastavlja rasipanje nekada najjačeg političkog subjekta u Budvi, koji je i na izborima u 2016. dobio najviše glasova i u skupštinskim klupama imao sedam odbornika, koliko, trenutno suprotstavljene Demokarte.

Nakon što ih je prvo napustio Stevan Džaković, koga je Pokret za promjene isključio iz partije jer je svoj glas da bude gradonačelnik u prvoj rotaciji dao Draganu Krapoviću (Demokrate), a ne lideru budvanskog DF-a Marku Batu Careviću, bio je kažnjen, i on je zadržao mandat i punih dvije i po godine djeluje samostalno.

Njegovim stopama krenula je i nekadašnja predsjednica lokalnog PzP-a Valentina Tadić, koja je izašla iz partije zbog, kako je navela,“suprotnih ideoloških i političkih stavova“.

Raskol unutar lokalnog DF-a praktično je izazvao potez političkih čelnika i njihovih oštrih i neumjesnih saopštenja prema članovima budvanske koalicije koji su se suprotstavili organizovanju manifestacija „Guča u Budvi“.

Tadićevoj je to, kako je navela, bila kap koja je prelila čašu, a sada će to isto učiniti i Vujović, koji se javno ogradio da nije napisao saopštenja homofobnog sadržaja, u kome se pominju kolege iz Demokratske Crne Gore i Crnogorske.

Iako je centrala DF-a najavila da će o slučaju Vujovića razmatrati u septembru, nakon odmora, on je kako nezvanično saznajemo, već odlučio da napusti taj savez i bude samostalni odbornik, koji će podržavati Carevića u upravljanju gradom.

Budvanski gradonačelnik ima podršku i Džakovića i Tadićke. Ona je i navela da neće ugroziti opstanak vladajuće koalicije.

Ipak, Vujović bi mogao da predstavlja i neku drugu političku partiju, koja nije u loklanom parlamentu, jer kako saznajemo, stranke koje imaju svoju prosrpski i proruski prefiks, već vrbuju Vujovića da bude njihov predstavnik.

Ovim bi lokalni DF ostao na samo četiri odbornika, dok u lokalnom parlamentu Demokrate imaju osam, Crnogorska tri, SDP- URA jednog odbornika.

Najnovijom preraspodjelom, budvanski parlament imao bi praktično četiri nezavisna odbornika, što je najviše zabilježeno u praksi.

Nezvanično „Vijestima“ je u lokalnom DF navedeno, da oni smatraju da potezi Tadićeve neće ugroziti djelovanje ovog saveza u Budvi.

„Napuštanje partije Pokreta za promjene odbornice Valentine Tadić predstavlja njen lični čin i pravo da sama bira političku opciju kojoj pripada ili podržava. Kako smo imali prilike radi se o neslaganju sa rukovodstvom partije kojoj je pripadala, a koja je jedan od konstituenata DF, tako da je jasno da više ne podržava poteze koje vuče centrala. U odnosu na lokalni nivo i DF u Budvi, kao odbornik, nije imala primjedbe na rad lokalne vlasti već suprotno, podržavala je sve odluke kluba odbornika i iskazivala pozitivan stav o radu izvršne lokalne vlasti i prema predsjedniku opštine Careviću. Kako je i sama najavila, očekujemo da će ostati privržena svojim principima i da će ili vratiti mandat ili nastaviti da odborničku funkciju vrši na način da čuva izbornu volju građana. Da li će se opredijeliti za prvu ili drugu opciju ostaje da se vidi“, rekao je “Vijestima” sagovornik iz ove partije.

Smatra da je ovo je učestala pojava na političkoj pozornici Crne Gore.

Budvanskoj vladajućoj koaliciji ostalo je još godinu mandata, a od kada je u fotelju gradonačelnika sjeo Carević. Od početka januara budvanska gradska uprava je u konstantnoj krizi, a gotovo da ne prođe desetak dana da grad ne potresa neka politička ili druga afera, koja dovodi vlast na ivicu raspada.

“Sačuvaćemo vlast do posljednjeg dana mandata”

“Budvanski odbor DF-a ima cilj da sačuva vlast do posljednjeg dana mandata kako bi se išlo u redovne izbore i nastojaće sve da osujeti pokušaje izazivanja krize i stvaranje vanredne atmosfere. Zbog ovoga se odbor sigurno neće raspasti niti ovo predstavlja zaoštravanje odnosa sa centralom, posebno zato što opštinski odbor PZP funkcioniše, ima izabranog predsjednika, organe i svoje članove. Ne zabrinjava nas potez jer se radi o individualnom činu. Žao nam je što je do toga došlo, ali vjerujemo da iako se Tadić odluči da vrši odbornički mandat u narednom periodu da će podržavati skupštinsku većinu koja je konstituisana nakon lokalnih izbora 2016. godine i sigurni smo da se ne radi o još jednom Dragu Đuroviću“, kažu u DF-u.

Bonus video: