Darmanović: Ohrabreni smo podrškom Finske daljoj integraciji Zapadnog Balkana

Darmanović je izrazio uvjerenje da ćemo preostalo pregovaračko poglavlje 8 – Konkurencija otvoriti do kraja ove godine i da ćemo ispuniti privremena mjerila u oblasti vladavine prava
767 pregleda 3 komentar(a)
Darmanović u Helsinkiju, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Darmanović u Helsinkiju, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović učestvovao je danas u Helsinkiju na neformalnom sastanku šefova diplomatija (GIMNIH), na poziv visoke predstavnice EU za vanjsku i bezbjednosnu politiku Federike Mogerini i ministra vanjskih poslova Finske Peka Havista.

Darmanović je, kako je saopšteno iz ministarstva, čestitao Finskoj na trećem predsjedavanju Savjetom EU, te naglasio da je Crna Gora ohrabrena podrškom predsjedavajućeg daljoj integraciji Zapadnog Balkana u EU, kao i narednim koracima u procesu proširenja.

"Vjerujemo da je politika proširenja, zasnovana na principu regate, jedina vjerodostojna strategija za reformu naših društava i ubrzanje ekonomskog rasta, ali i za garantovanje bezbjednosti, mira i konkurentnosti Evrope", kazao je Darmanović.

Naglasio je da je Crna Gora predvodnik u ovom procesu, te da je našoj državi evropska integracija prioritet. Darmanović je izrazio uvjerenje da ćemo preostalo pregovaračko poglavlje 8 – Konkurencija otvoriti do kraja ove godine i da ćemo ispuniti privremena mjerila u oblasti vladavine prava.

Na sesiji posvećenoj saradnji u regionu, Darmanović je kazao da Crna Gora prepoznaje značaj napretka svih zemalja ka EU, jer od ostvarenih rezultata u procesu evropske integracije zavisi i stabilnost regiona.

Na sastanku u Helsinkiju, kojem su prisustvovali ministri zemalja članica, Zapadnog Balkana i Turske, razmijenjena su mišljenja i o zaštiti ljudskih prava i rodnoj ravnopravnosti, imajući u vidu da je cilj finskog predsjedavanja da se poštovanje međunarodnog prava, promocija univerzalnih ljudskih prava, demokratije i vladavine prava nalazi u centru vanjskog djelovanja EU.

Darmanović je, kako je saopšteno, tom prilikom naglasio da je Crna Gora posvećena zaštiti i promociji ljudskih prava kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou.

Na marginama sastanka, ministar je imao bilateralni susret sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom.

Bonus video: