Đukanović: Žalim što u Varšavi nisu bili predstavnici Rusije i Srbije

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je kazao da je odluka o tome ko će učestvovati na proslavi pripala domaćinu
12650 pregleda 49 komentar(a)

U Varšavi je danas obilježeno 80 godina od napada nacistička Njemačka na Poljsku, a iako su bile dio antifašističke borbe, pozive da prisustvuju komemoraciji nisu dobili predsjednici Srbije Aleksandar Vučić i Rusije Vladimir Putin.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je kazao da je odluka o tome ko će učestvovati na proslavi pripala domaćinu.

"Moje mišljenje je da bi događaj bio još potpuniji da je u njemu učestvovala i Rusija. Imam na umu zapravo tu grandioznu ulogu koju je tadašnji Sovjetski savez imao u oslobađanju Evrope i u zajedničkoj savezničkoj pobjedi nad fašizmom", rekao je predsjednik Crne Gore.

Đukanović je dodao i da žali da se na događaju nijesu pojavili ni predstavnici nekih drugih jugoslovenskih naroda.

"Počev od Srbije, koji su, zajedno sa nama, dali nemjerljiv doprinos jednoj velikoj pobjedi u Narodnooslobodilačkoj borbi, koja je predstavljala, rekao bih, važan dio ukupne pobjede nad fašizmom tokom Drugog svjetskog rata.

Đukanović je rekao i da ovakvi događaji i okolnosti opominju da "moramo dublje razmišljati o potrebi boljeg razumijevanja i bolje saradnje, u interesu svih nas".

"Vjerujem da ćemo imati svi skupa to na umu, mislim da je današnje učešće Njemačke na najvišem nivou i istorijski važan govor predsjednika Štajnmajera veliki podstrek svima nama da mislimo o tome na dodatno odgovoran način, u ovom periodu u kome će se pripremati obilježavanje 75. godišnjice pobjede nad fašizmom", saopštio je Đukanović.

Rusija je oštro kritikovala mnepozivanje, upozorivši još u martu da je bilo kakvo obilježavanje godišnjice bez Rusije koja je podnijela tolike žrtve i dala takav doprinos borbi protiv fašističke Njemačke, čijih 600.000 vojnika je položilo život samo za slobodu Poljaka, ne može biti potpuno.

Bonus video: