Demokrate: Đukanović nadigran i prinuđen da igra po notama Briselskog plana

"Opozicija nije imala veću političku pobjedu od prvi put otvorene međunarodne podrške za sveobuhvatnu reformu izbornih zakona", ocjenjuju Demokrate
2574 pregleda 22 komentar(a)
Demokrate, Foto: Demokratska Crna Gora
Demokrate, Foto: Demokratska Crna Gora

Od osnivanja Demokratske partije socijalista (DPS) do danas, predsjednik te partije Milo Đukanović nije pretrpio veći poraz i poniženje pred Evropom i građanima nego u danu kada je prihvatio Briselski plan, ocjenjuju u Demokratskoj Crnoj Gori.

Takođe, navode, opozicija nije imala veću političku pobjedu od, kako su kazali, prvi put otvorene međunarodne podrške za sveobuhvatnu reformu izbornih zakona.

"Sve decenijama ponuđene opozicione platforme Đukanović je izigrao i sproveo izbornu krađu. Prvi put se dešava da Đukanović bude nadigran i natjeran da igra po notama sadržanim u Briselskom planu koji je predložen od strane Demokrata i međunarodne zajednice. Ako su Đukanoviću po dosadašnjim opozicionim platformama prolazili raznobojni flomasteri, nakon realizacije Briselskog plana može da ih baci ili koristi na predstojećem Kongresu. Ako su mu ranije opozicione platforme prepuštale upotrebu fantom birača, Briselski plan to neće omogućiti, već će prečistiti biračke spiskove u cjelini. Dosadašnjim opozicionim planovima nisu oduzete poluge moći DPS-a oličene u Savjetu RTCG, ASK-u, DIK-u i drugim institucijama", navodi se u saopštenj Demokrata.

Briselski plan, kako ističu, podrazumijeva korjenitu reformu i izmjene zakona, kojim će se potpuno reformisati i izmijeniti organizaciona struktura ovih organa.

"Niti jedna opoziciona platforma nije suzbila ministarski aktivizam, partijsko zapošljavanje, subvencije i jednokratne novčane pomoć, dok je to upravo u fokusu Briselskog plana i rješenjima koja nudi Demokratska Crna Gora. Ovo je razlog zašto DPS-u ne odgovara Briselski plan, a zašto im odgovara plan Branimira Gvozdenovića. Ovo je razlog zašto je DPS sa obje ruke glasao za odbor sa DF-om i njihove predstavnike, a nevoljno, ponizno i pod pritiskom međunarodne zajednice za odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu. Dakle, stvari su veoma jasne, kao što je jasno zašto DF još oštrije od DPS-a reaguje na Briselski opozicioni plan", navode Demokrate.

Takođe, smatraju oni, DPS je prihvatanjem Briselskog plana priznao bojkot i poklekao pred njim.

"Jer u njemu piše da nema povratka u Skupštinu prije stvaranja uslova za prve fer i slobodne izbore u Crnoj Gori od uvođenja višestranačja. Priznao je i to da se država nalazi u dubokoj, složenoj političkoj, ekonomskoj i socijalnoj krizi, te da redovna tijela i institucije nemaju kapacitet ni legitimitet da rješavaju krizu i nagomilane probleme. Svima je jasno da DPS sa „institucionalnom prednošću“ i sa monopolom na crne finansijske fondove ulazi u izborne procese", navode Demokrate.

Tome se, kako su kazali, mora stati na kraj.

"Dosta je bilo crnih fondova koji su glavni izvor snage DPS-a za prekrajanje izborne volje građana. Vrijeme je da se kriminalizovana mašinerija DPS-a, koju pokreću crni fondovima, zaustavi u izbornim krađama. Ovo je jedan od glavnih razloga zašto nijesmo prihvatili plan DPS-a i Gvozdenovića - plan onih koji kradu izbore i koji se finansiraju iz crnih fondova. Demokrate ne pristaju na simuliranje demokratije i kozmetičke izmjene i promjene. Zato smo i bili istrajni i uporni da se prihvati Briselski plan za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, koji je i podržala Evropska unija", zaključuje se u saopštenju Demokrata.

Bonus video: