URA ide u Zelene

“Prirodni resursi se ne uništavaju jer se nekome ne sviđa priroda, nego zato što želi da je iskoristi u ostvarivanju finansijske dobiti, tu često ima korupcije”, kaže Abazović
8422 pregleda 23 komentar(a)
“Popravili rezultat skoro 30 odsto”: Abazović sa predstavnicima Zelenih, Foto: GP URA
“Popravili rezultat skoro 30 odsto”: Abazović sa predstavnicima Zelenih, Foto: GP URA

U fokusu Zelenih Evrope nisu samo ekologija i održivi razvoj, već su odrednice njihove politike prije svega vladavina prava i borba protiv korupcije koje su u direktnoj vezi sa uništavanjem prirodnih resursa, poručio je predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

Delegacija Zelenih Evrope boravila je u višednevnoj posjeti Crnoj Gori na poziv GP URA, a iz stranke koju predvodi Abazović najavili su da će pokrenuti proceduru učlanjenja u Zelene.

Upitan da li to znači da će njegova partija promijeniti profilaciju, Abazović kaže da je cilj URA da ruši barijere postavljene kroz tradicionalna politička uporišta, kroz stranke tradicionalnog karaktera i koje su manje u evropskom duhu. “Zeleni Evrope su stranka koja je u velikoj ekspanziji u Evropskoj uniji (EU). Naročito veliki rast bilježe u Njemačkoj koja je najjača i najznačajnija članica EU. Svoj rezultat sa prethodnih izbora za Evropski parlament (EP) su popravili skoro za 30 odsto i od prethodnih 50 mjesta koja su pokrivali sada će imati 70 plus još neka mjesta kada poslanici iz Velike Britanije napuste EP.

Mislim da oni predstavljaju jednu novu ideološku i promasku odrednicu unutar Evrope, a mi se trudimo da u Crnoj Gori uvedemo neki novi politički diskurs i samim tim poboljšamo postojeću politiku i kulturu”, kazao je Abazović za “Vijesti”.

Dodaje da se Zeleni posebno fokusiraju na korupciju koja je povezana sa uništavanjem prirode. “Prirodni resursi se ne uništavaju jer se nekome ne sviđa priroda, nego zato što želi da je iskoristi u ostvarivanju finansijske dobiti, prema tome, tu često ima korupcije i raznih namještaljki”, naveo je Abazović.

Upitan s kim bi u Crnoj Gori mogli sarađivati kada je u pitanju borba za očuvanje životne sredine, Abazović kaže da su bili potpuno otvoreni za sve NVO, pojedince, koji su na bilo koji način zainteresovani da ostvare kontakt sa Zelenima, ili da pomognu u ostvarivanju nekih programskih odrednica. “Ne vodimo zatvorenu sebičnu politiku. I druge stranke koje žele da zajedno vodimo borbu oko nekog drugog problema, bilo da se radi o Tari, o Solani, borbi protiv korupcije, mogu da budu i njihovi partneri samim tim i naši. Ne znači da je od nevladinih organizacija sa kojima smo upoznali Zelene blizak URA, niti da nam išta duguje, već su to oni koji su se borili za određene stvari”, kaže Abazović.

Zeleni su, kako navodi, jako bliski građanima, lokalnoj zajednici, gradu. “Iz prve ruke su se upoznali sa svim problemima koji se navode u Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori”, navodi Abazović. Zeleni, napominje on, prema anketama, u Njemačkoj imaju 26 odsto podrške. “Oni su pojedinačno najjača partija, ako se ne desi neki kiks oni će dati narednog kancelara 2021. godine. Oni vode politiku na afrimaciji proširenja EU, smatraju da Balkan treba da bude EU”, naveo je Abazović.

Šalju komisiju da ispita kapacitete URA

Abazović ističe da je URA spremna da pokrene proceduru za učlanjenje u Zelene Evrope. “Dobićemo poziv za kongres koji se održava u Finskoj i mislim da je to prvi korak ka prilaganju aplikacije, nakon čega će oni da odrede komisiju koja će da radi monitoring ukupnih kapaciteta URA i tako dalje. Mislimo da je to stvarno velika stvar, da smo uspjeli da u rekordnom roku dođemo u tu situaciju. Ne prejudiciram šta će se desiti na kongresu, da li će prihvatiti aplikaciju ili ne, ali mislim da su u URA dobili partnera koji je kredibilan i koji je zadovoljio kriterijume”, zaključio je on.

Bonus video: