Đukanović poslao poruku Moskvi?

“Đukanović je podsjetio na ‘ogromnu ulogu koju je Sovjetski Savez odigrao u oslobađanju Evrope i u pobjedi nad fašizmom’ i izrazio žaljenje što predstavnici Rusije nisu pozvani na obilježavanje”, podseća Komersant
17558 pregleda 69 komentar(a)
Obilježavanje 80 godina početka Drugog svjetskog rata, Foto: Predsjednica.hr
Obilježavanje 80 godina početka Drugog svjetskog rata, Foto: Predsjednica.hr

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je neočekivano za mnoge postao glavni advokat Rusije povodom obilježavanja godišnjice početka Drugog svjetskog rata u Poljskoj, gde predsjednik Vladimir Putin nije bio pozvan, ocijenio je moskovski Komersant radio.

U komentaru, koji su prenijele agencije, navodi se da odnosi Đukanovića i Kremlja u posljednje vrijeme “nisu bili jednostavni”, ali da je ipak “u tom delikatnom momentu” lider Crne Gore, s kojom Rusija ima “tijesne istorijske, kulturne i religiozne veze”, faktički postao “osnovni protivnik” predsjednika Poljske Andžea Dude.

“Đukanović je podsjetio na ‘ogromnu ulogu koju je Sovjetski Savez odigrao u oslobađanju Evrope i u pobjedi nad fašizmom’ i izrazio žaljenje što predstavnici Rusije nisu pozvani na obilježavanje”, podseća Komersant.

“Kremlj je dobio očiglednu ilustraciju: članstvo te ili neke druge zemlje u NATO nikako ne znači da je ona automatski protivnica Rusije”, navodi se u komentaru, uz ocjenu da je Đukanović izrazio spremnost da se “vrati tradicionalnim partnerskim odnosima dvije zemlje”.

Đukanović je kazao da bi ceremonija obilježavanja 80. godišnjice početka Drugog svjetskog rata bila potpunija da su učestvovale Rusija i Srbija.

Bonus video: