Stanković: „Koverta” nije posao poslanika

Ivica Stanković je kao i Milivoje Katnić odbio da dostavi poseban izvještaj o aferi Odboru za antikorupciju, navodeći da nema pravnog osnova
5227 pregleda 14 komentar(a)
“Zataškavanje afere”: Katnić i Stanković na sjednici Odbora za antikorupciju (arhiva), Foto: Boris Pejović
“Zataškavanje afere”: Katnić i Stanković na sjednici Odbora za antikorupciju (arhiva), Foto: Boris Pejović

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković odbio je da dostavi skupštinskom Odboru za antikorupciju poseban izvještaj o aferi “Koverta”, odnosno istrazi o novcu koji je biznismen Duško Knežević dao bivšem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću, a koji je navodno korišćen za kampanju DPS-a u Zeti.

On je u pismu predsjedniku odbora Predragu Bulatoviću objasnio da Skupština i njena tijela vrše političku kontrolu, a da se pravnom kontrolom bave sudovi.

Objasnio je da se zato tužilaštvo ne može izjašnjavati o konkretnim predmetima, iako za to već postoji parlamentarna praksa od formiranja Odbora za antikorupciju i drugih skupštinskih tijela.

Pola godine je prošlo otkako je objavljen snimak na kome se vidi kako vlasnik “Atlas grupe” i optuženi za višemilionske malverzacije Duško Knežević, koji je tada bio u dobrim odnosima sa vlastima, predaje kovertu Stijepoviću.

Ona još nije dobila pravosudni epilog, a Stijepović je u tužilaštvu priznao da je uzeo novac i da ga je podijelio aktivistima DPS-a.

Na saslušanju u tužilaštvu, oni su to i potvrdili, rekao je “Vijestima” sagovornik, ali rezultati istrage još nijesu rezultirali optuženjem. Agencija za sprečavanje korupcije je prekršajno kaznila DPS.

Odbor je tražio da VDT i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić u septembru dođu na kontrolno saslušanje, kao i da prije toga SDT dostavi izvještaj o istrazi u aferi “Koverta”. Katnić je ranije to odbio, navodeći, takođe, da Zakon o državnom tužilaštvu ne propisuje obavezu SDT-a da izvještava nadležno radno tijelo Skupštine o radu tužilaštva u konkretnim predmetima “a posebno ne o preduzetim radnjama i njihovoj sadržini”.

GST je, kao i VDT kome se Odbor obratio, naveo da su tužioci dužni da dostave periodične izvještaje o svom radu na zahtjev Skupštine i Odbora za politički sistem.

Predrag Bulatović će danas uputiti pozive Stankoviću i Kat niću za sjednicu 11. septembra. Bulatović je juče “Vijestima” kazao da je dopis VDT-a pokazao da je Katnić šef Tužilaštva, a Stanković pod njegovom kontrolom.

“Način tumačenja zakona i Poslovnika je po Katnićevom modelu - ‘postavite cilj, a tumačenje zakona prilagodite tome’. Ovdje je cilj da se ne razmatra ‘Koverta’, da se to zataška i uvede u tok koji odgovara vrhu DPS-a”, ocijenio je Bulatović.

On je istakao da je “dobro za karijeru” odbiti Odbor kome je predsjednik iz Demokratskog fronta, bez obzira na to što se pokušavaju marginalizovati i poslanici DPS-a, jer su i oni glasali da se zatraži izvještaj.

Uputio poslanike na saopštenje, istraga objedinjena

“Nema pravnog osnova za zahtijevanje, pa ni za dostavljanje pojedinačnog izvještaja o bilo kojem konkretnom predmetu, jer bi na taj način ušli u sferu moguće povrede Ustava i zakona”, navodi se u odgovoru Ivice Stankovića Bulatoviću. Takođe i piše da je SDT o postupanju u takozvanoj aferi “Koverta” dalo saopštenje na sajtu.

Televizija Vijesti objavila je nedavno da je “Koverta” vjerovatno objedinjena sa prvobitnom istragom iz 2017. kada su bili osumnjičeni vozači Atlas banke. Knežević je tada tvrdio da su oni nevini dok je Stijepović negirao da je uzeo bilo kakav novac od Kneževića, da bi ga godinu i po kasnije snimak demantovao.

U odgovoru tužilaštva TV–u piše da se istraga vodi potiv osam osoba, od kojih protiv sedam zbog stvaranja kriminalne organizacije i pranja novca, a protiv jednog zbog pranja novca (Stijepović).

Bonus video: