DNP prihodovala manje od planiranog

DRI dala uslovno mišljenje na finansijski izvještaj za 2018. i reviziju pravilnosti u radu DNP-a
1461 pregleda 0 komentar(a)
Knežević, Foto: Boris Pejović
Knežević, Foto: Boris Pejović

Državna revizorska insititucija (DRI) dala je uslovno mišljenje na godišnji finansijski izvještaj za 2018. godinu i reviziju pravilnosti u radu Demokratske narodne partije (DNP). U mišljenju DRI navodi se da je partija Milana Kneževića nedosljedno primjenjivala Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, Zakon o računovodstvu i Zakon o radu.

“Revizijom je utvrđeno da je DNP sa računa za redovno poslovanje plaćao 32.688 eura troškova izborne kampanje koje je preuzela shodno koalicionom sporazumu, što nije u skladu sa članom 18 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja”, ističe se u mišljenju DRI.

Upozorava se i da je članica Demokratskog fronta (DF) imala 70.381 eura troškova naknada po osnovu ugovora o djelu, od kojih je na neto naknade potrošeno 65.330 eura. Navodi se da su ugovori o djelu zaključeni sa 32 osoba, kao i da su naknade iznosile od 150 do šest hiljada eura, ali da je dio ugovora zaključen za poslove koji spadaju u redovnu djelatnost partije. U DRI su pojasnili da se to odnosi na poslove administrativno–tehničke podrške, pripreme materijala za sjednice, evidenciju i edukaciju članstva, kao i poslove organizacije i pripreme za održavanje stranačkog kongresa.

“Za 19 ugovorom angažovanih lica nijesu prezentirani dokazi o radno-pravnom statusu, pa se nije moglo utvrditi da li su pravilno obračunate poreske obaveze... DNP je u 2018. godini ostvario 294.595 eura prihoda, što je za 31 odsto manje u odnosu na planirano. To ukazuje na nerealno planiranje prihoda”, navodi se u mišljenju DRI.

Kneževićeva partija je, kako se ističe, za redovno poslovanje dobila 286.134 eura, od čega je 216.527 iz državnog budžeta i 69.607 od lokalnih samouprava. Na reprezentacije je potrošeno 18.579 eura, dok su troškovi izbornih kampanja, pomoći i sponzorstva bili 104.371 eura.

Bonus video: