URA: Staviti moratorijum na dalje zaduživanje države

„Vlada Crne Gore krije od svojih građana da će se zbog dugodišnjeg odlaganja reforme administracije, u narednom periodu morati otpustiti veliki broj državnih službenika, zatim da Vlada neće smjeti da se dodatno zadužuje za neisplative projekte tako da nakon potrošnje 1,2 milijarde eura za parče autoputa od 40km, neće moći nastaviti gradnju ostalih dionica"
60 pregleda 1 komentar(a)
Miloš konatar, Foto: URA
Miloš konatar, Foto: URA
Ažurirano: 09.03.2018. 13:21h

Crnoj Gori je potreban društveni konsenzus po kome nećemo dodatno zaduživati državu i time stavljati okove budućim generacijama, zaključeno je na današnjoj pres konferenciji Građanskog pokreta URA

Potpredsjednik te stranke Miloš Konatar pozvao je sve društvene strukture da sa njima učestvuju u izradi memoranduma o zaustavljanju daljeg rasta javnog duga, što u suštini predstavlja, kako je kazao, moratorijum na dalje zaduživanje za finansiranje tekuće potrošnje.

„Mi se u ovom trenutku zadužujemo da bi finansirali postojeće kreditne obaveze, i ako tako nastavimo tome nema kraja. Naše dugove ćemo ostaviti budućim generacijama što je zločin protiv Crne Gore“, zaključio je Konatar.

Član Predsjedništva pokreta URA i ekonomski analitičar Dejan Mijović naveo je da je Vlada proteklih godina toliko prezadužila Crnu Goru da ona bez podrške MMF, Svjetske banke i EU više ne može da dobije kredite pod prihvatljivim uslovima na međunarodnom tržištu kapitala.

„Vlada Crne Gore krije od svojih građana da će se zbog dugodišnjeg odlaganja reforme administracije, u narednom periodu morati otpustiti veliki broj državnih službenika, zatim da Vlada neće smjeti da se dodatno zadužuje za neisplative projekte tako da nakon potrošnje 1,2 milijarde eura za parče autoputa od 40km, neće moći nastaviti gradnju ostalih dionica. Osim toga ponašanje Vlade nas upućuje na to da neće graditi ne samo II Blok TE, već se neće modernizovati ni postojeći I Blok TE Pljevlja, što znači da će on raditi samo do 2023. godine, kada će se morati ugasiti zbog neispunjavanja evropskih standarda“, kazao je Mijović.

Tvrdi da nametanje EPCG-u da isplati sadašnje većinske akcionare RUP-a po traženoj cijeni od 6.4 eura po akciji i naručivanje studije da opravda tu cijenu predstavlja klasičan čin organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou.

„Odluka da se A2A isplati iznos od 70 miliona eura, umjesto 35 miliona eura, kako bi država stekla dvotrećinsku većinu u EPCG je kobna, po ovo najveće državno preduzeće. Kao što je URA najavljivala, pošto vrh DPS-a uspostavi potpunu kontrolu nad EPCG, ono će za tren ostati bez svih 250 miliona eura koje drži na štednim računima banaka. Dobar dio tog novca je već unaprijed viđen za kupovinu akcija RUP i podjelu nezarađenog profita od 52 miliona eura na osnovu nezakonito izvršenih knjigovodstvenih transakcija, zbog čega sam i podnio tužbu Privrednom sudu Crne Gore“, zaključio je Mijović.

Bonus video: